Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Κάρολος Παπούλιας: «Το Μεσολόγγι είναι σύμβολο πηγαίας Αντίστασης»












Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος λάμπρυναν με την παρουσία τους στο Μεσολόγγι την Κυριακή των Βαΐων τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 183ης επετείου της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Κατά την διάρκεια της αντιφώνησης του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Η ιστορική επέτειος της εθνεγερσίας εξακολουθεί να συγκινεί και να εμπνέει. Ο "ξεσηκωμός" των Ελλήνων και ο αγώνας τους για Ελευθερία, Εθνική Αξιοπρέπεια και Δικαιοσύνη, αποτελεί κορυφαία στιγμή των αγώνων του λαού μας, μια νέα αφετηρία για τον Ελληνισμό. Αλλά και παγκόσμιο σύμβολο "πηγαίας" Αντίστασης, ανεκτίμητο κεφάλαιο αγωνιστικής έμπνευσης, υπέροχο παράδειγμα "αυθορμητισμού" για όλη την Ανθρωπότητα, στη βάση των αιώνιων ιδανικών της Δικαιοσύνης, της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας».
Ακολούθως ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε: «Σήμερα οφείλουμε να προστατεύσουμε και να αξιοποιήσουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά. Να αποδείξουμε ότι έχουμε συνείδηση της μεγάλης και ιστορικής ευθύνης για το μέλλον του τόπου μας. Σαν χρέος προς τις μελλοντικές γενιές. Σαν τιμή για τους αγωνιστές του παρελθόντος».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος, προσφωνώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις σχέσεις σεβασμού και φιλίας των κατοίκων του Μεσολογγίου στο πρόσωπό του: «Η παρουσία σας κάθε χρόνο στην πόλη μας αποτελεί για εμάς ξεχωριστή τιμή διότι ένα γεγονός επαναλαμβανόμενο δεν είναι σίγουρα τυπική υποχρέωση.
Τούτο μας δίνει την χαρά να πιστεύουμε πως το Μεσολόγγι είναι για σας πια ιδιαίτερη πατρίδα σας.
Οι ειλικρινείς σχέσεις σεβασμού και φιλίας που έχει αναπτύξει ο λαός αυτού του τόπου με το πρόσωπό σας είναι για μας καθοριστικές και αναλλοίωτες.
Βασιζόμενος στο γεγονός αυτό και με το δικαίωμα που μου δίνει η θέση μου ως Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου, θα ήθελα να σας εκφράσω την παράκληση να αποτελέστε για μας ασπίδα προστασίας στην δύσκολη αυτή οικονομική και κοινωνική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας και να προωθήσετε με προσωπική σας παρέμβαση τις ηθικές, πνευματικές και οικονομικές διεκδικήσεις της πόλης μας».
Το βράδυ του Σαββάτου ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου εκφωνώντας στον Κήπο των Ηρώων τον πανηγυρικό της ημέρας υπογράμμισε με έμφαση:

«Η ζωή των εθνών άλλωστε, είναι μια διαρκής σωτηρία…. όπως και των ατόμων. Γιατί και οι απειλές είναι συνεχείς. Αλλάζουν προσωπεία, αλλά παραμένουν. Και το χειρότερο: μπορεί να γίνονται και οικείες, και γι’ αυτό πιο επικίνδυνες. Και ενδεχομένως η ήττα της εποχής μας να είναι ακριβώς αυτή: εξοικειωθήκαμε με την απειλή.
Γιατί ο εχθρός, δεν είναι πλέον προ των πυλών, αλλά είναι μέσα μας. Είναι ο ίδιος μας ο εαυτός, ο αδιάφορος, ο μοναχικός, ο εγωιστής που ξεχνά από που προήλθε, που οφείλει, σε ποιους χρωστάει.
Ξεχνά πως, ότι έχει, είναι κληρονομιά βαριά, που βάφτηκε με το αίμα αυτών, που δεν λογάριαζαν τον εαυτό τους, αλλά είχαν όλοι μια ψυχή, και κατέληξαν να πεθαίνουν και σαν ένα σώμα.
Τα έθνη επιβιώνουν όταν βασίζονται στη συλλογική και ατομική διαρκή εγρήγορση, επαγρύπνηση και ευθύνη. Έτσι, ένας λαός γίνεται δυνατός, ώριμος και ικανός να αντιμετωπίσει κάθε είδους πρόκληση και απειλή.
Το Μεσολόγγι αποτέλεσε πρότυπο συλλογικότητας και ευθύνης.
Και όσοι κατά διαστήματα, προσπαθούνε να μειώσουνε το μέγεθος της ιστορίας και της ιερότητας του Μεσολογγίου, δεν κατορθώνουνε τίποτε άλλο, από το να γιγαντώνουνε και να ατσαλώνουνε τις ψυχές των Ελλήνων, απογόνων όσων πολέμησαν εκεί, μέσα στο «φράχτη» σ’ αυτόν τον τόπο, τη μήτρα της Ελλάδος, την Ιερή Πόλη».
Η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας έγινε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου εψάλη Δοξολογία Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και ακολούθως σχηματίστηκε πομπή με την Ιερή Εικόνα της Εξόδου, η οποία κατευθύνθηκε στον Κήπο των Ηρώων, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Τύμβο των Αθάνατων Ελευθέρων Πολιορκημένων και βράβευσε του νικητές του δρόμου Θυσίας.

Στην τελετή στον Κήπο των Ηρώων η Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα της θυσίας των Ελευθέρων Πολιορκημένων εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, ενώ μετά το τέλος της τελετής, σε δήλωσή της τόνισε: «Η θυσία των ελεύθερων πολιορκημένων του Μεσολογγίου και το μήνυμα τους για την πίστη τους στην Ελευθερία, στη Συλλογικότητα και Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, είναι μηνύματα που και σήμερα είναι επίκαιρα. Βρίσκονται πάντα στην καρδιά όλων των Ελλήνων, σαν μία χρυσή σελίδα της Ιστορίας μας. Αυτά τα μηνύματα, μας προτρέπουν να έρθουμε στο ύψος των περιστάσεων. Είναι πυξίδα μας για το μέλλον. Να αφήσουμε πίσω διενέξεις, ενέργειες μικροκομματικές και σκοπιμότητες, και όλοι μαζί να συνεργαστούμε για μία Ελλάδα οικονομικά ισχυρή».
Το βράδυ του Σαββάτου του Λαζάρου στον Κήπο των Ηρώων μέσα σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα έγινε η αναπαράσταση της Ανατίναξης της πυριτιδαποθήκης του Χρήστου Καψάλη, την οποία παρακολούθησαν χιλιάδες κόσμου.

Στις εκδηλώσεις για την Έξοδο, την Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Βαΐτσης Αποστολάτος , το ΠΑΣΟΚ η βουλευτής και πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου και το ΚΚΕ ο βουλευτής Νίκος Μωραΐτης.
Επίσης τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Δημήτριο Γράψα, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Γρίβας, πρεσβευτικές αντιπροσωπείες, οι βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάριος Σαλμάς, ο Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπ. Σπυρίδων, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος, οι Μητροπολίτες Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, Σύρου και Φθιώτιδος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής, δήμαρχοι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και εκπρόσωποι φορέων.