Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Σπ. Σπυρίδων: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναπτύσσεται, εξελίσσεται, αλλάζει πρόσωπο την τελευταία πενταετία, κάτι που ήδη είναι εμφανές»

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 26ης Σύνοδο των Γενικών Γραμματέων των 13 Περιφερειών της χώρας, οι οποίες έλαβαν χώρα κατά το τετραήμερο 23-26 Απριλίου στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, του Υφυπουργού Εσωτερικών Αθανασίου Νάκου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Πάτροκλου Γεωργιάδη, των 13 Περιφερειαρχών, του Υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ανέλαβε τη διοργάνωση της Συνόδου, καθώς τον Ιανουάριο του 2005 την είχε φιλοξενήσει στην Πάτρα.
Σε σχετικές δηλώσεις του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων τόνισε, μεταξύ των άλλων:
«Η διεξαγωγή της Συνόδου των Περιφερειαρχών στην περιοχή μας είχε διπλό όφελος: πρώτα από όλα μας έδωσε την ευκαιρία, όπως κάνουμε σε όλες τις Συνόδους, να ενημερωθούμε από το Υπουργείο Εσωτερικών και να προωθήσουμε τα σημαντικότερα ζητήματα αρμοδιότητάς μας τα οποία αφορούν στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον, ειδικά σ’ αυτή τη Σύνοδο, συζητήσαμε θέματα υψηλής προτεραιότητας για τη Δυτική Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού έργου στους τρεις νομούς, η αναπτυξιακή προσπάθεια της Αιτωλοακαρνανίας, η εφαρμογή του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυροπλήκτων και σεισμοπλήκτων περιοχών της Αχαΐας και της Ηλείας, καθώς και το μεταναστευτικό ζήτημα με έμφαση στις συνέπειες της παράνομης μετανάστευσης και ειδικότερα στην περίπτωση της Πάτρας, όπου η λύση που έχουμε σχεδιάσει προωθείται άμεσα και αναμένεται να εφαρμοστεί ως το τέλος Μαΐου, σύμφωνα και με όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών.
Θετικά εξελίσσεται και η πορεία ανασυγκρότησης των περιοχών της Δυτικής Ελλάδας που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Από το 2007 έως σήμερα για επιδόματα, αποζημιώσεις και αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του 2007, έχουν διατεθεί περισσότερα από 280 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008 δαπανήθηκαν πάνω από 130 εκατομμύρια Ευρώ.
Επιπλέον, διατέθηκαν 140 εκατομμύρια Ευρώ σε 287 σχολεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για επισκευές ή ανακατασκευές λόγω των φυσικών καταστροφών.
Στην προσπάθεια ανασυγκρότησης συμβάλλουν οι ευρωπαϊκοί πόροι και τα μεγάλα έργα υποδομής που ήδη εκτελούνται στην περιοχή μας και τελειώνουν στα επόμενα 4 χρόνια.
Ως το τέλος του έτους ολοκληρώνουμε, και μάλιστα χωρίς να χαθεί ούτε ένα Ευρώ, το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στο οποίο, μόνο μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, επενδύθηκαν στην περιοχή μας περίπου 1 δις Ευρώ σε 1.306 έργα. Για την τέταρτη προγραμματική περίοδο, το γνωστό ΕΣΠΑ, ως το 2013 έχουν προγραμματιστεί κονδύλια άνω των 3 δις Ευρώ.
Επιπλέον, ποσόν πάνω από 6 δις Ευρώ επενδύεται ήδη στα μεγάλα έργα υποδομής της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Ολυμπία Οδός, η Ιονία Οδός και οι αναβαθμίσεις σιδηροδρόμων, λιμανιών και αεροδρομίων.
Πρόκειται για έργα που εξελίσσονται ήδη, των οποίων οι εργασίες κατασκευής είναι εμφανείς σε όλη την Περιφέρεια και που ολοκληρώνονται ως το 2013 ή και νωρίτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή στην αναπτυξιακή προσπάθεια ειδικών προγραμμάτων όπως το “ΘΗΣΕΑΣ” για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” για τους αγρότες. Μόνο από το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», την περίοδο 2006-2010 οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έχουν εξασφαλίσει 292 εκατομμύρια Ευρώ, σε έργα τα οποία βελτιώνουν αισθητά την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινωνιών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναπτύσσεται, εξελίσσεται, αλλάζει πρόσωπο την τελευταία πενταετία, κάτι που ήδη είναι εμφανές και πρόκειται να φανεί ακόμα περισσότερο στο προσεχές μέλλον», τόνισε ο κ. Σπυρίδων.