Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Σε Μεσολόγγι και Αθήνα εκδηλώσεις από την Αδελφότητα Μνήμης Αγωνιστών της Εξόδου

Η Διεθνής Αδελφότητα Μνήμης Αγωνιστών Πολιορκιών και Εξόδου του Μεσολογγίου πραγματοποίησε τις δυο Συναντήσεις Μνήμης που είχε προγραμματίσει εν όψει των Εορτών Εξόδου 2009.
Την Κυριακή 22 Μαρτίου, στην Αγία Τριάδα, στην Κλείσοβα, έγινε η Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες της Μάχης της Κλείσοβας (25η Μαρτίου 1826). Επιλέχτηκε η συγκεκριμένη μέρα για να μη συμπέσει το Προσκύνημα στην Κλείσοβα με τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου, ώστε να διευκολυνθούν οι προσκυνητές να συμμετάσχουν. Ο καιρός μάλιστα, που όλες τις προηγούμενες μέρες ήταν βροχερός κι οι άνεμοι θα δυσκόλευαν τη μετάβαση στο νησί, προσέφερε ένα διάλειμμα λιακάδας και νηνεμίας, ακριβώς την ώρα που είχε προγραμματιστεί η επιμνημόσυνη δέηση.
Συμμετείχαν τελικά περί τους σαράντα συμπολίτες, οι εφημέριοι του Ιερού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνα που τέλεσαν τη Δέηση, εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, των Στρατιωτικών και Λιμενικών Αρχών, Συλλόγων και Φορέων του Μεσολογγίου, πολλοί συμπολίτες μας και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αδελφότητας. Το στεφάνι της Αδελφότητας κατέθεσε ο κύριος Γιώργος Τριανταφύλλου.
Στη συνέχεια, στο Ξενοδοχείο Θεοξένια, μίλησε η κυρία Σπυριδούλα Αλεξανδροπούλου, τ. Λυκειάρχης, με θέμα «Η Λιμνοθάλασσα της ειρήνης και του πολέμου».
Η κα Αλεξανδροπούλου διηγήθηκε την Ιστορία της Λίμνης μας απ΄ την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας κι ο διάλογος που ακολούθησε θύμισε αναμνήσεις που είχαν ξεχαστεί και φώτισε γεγονότα που αγνοούσαμε.
Η δεύτερη Συνάντηση της Αδελφότητας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαρτίου, στην Αθήνα, στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών. Ομιλητής ήταν ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αδελφότητας, Αντιστράτηγος ε.α., Νίκος Κολόμβας με θέμα «Η Δεύτερη Πολιορκία του Μεσολογγίου: Η άγνωστη πολιορκία, 2ο εξάμηνο του 1823».
Ο ομιλητής αφηγήθηκε, σχεδόν ως αυτόπτης, τα γεγονότα της εν πολλοίς άγνωστης δεύτερης πολιορκίας της Ιερής Πόλης, μπροστά σ΄ ένα ακροατήριο αποτελούμενο από πατριώτες της Αθήνας, Μεσολογγίτες, Αιτωλοακαρνάνες, Ρουμελιώτες.
Και οι δυο Συναντήσεις έχουν καταγραφεί και είναι διαθέσιμες για τους ενδιαφερόμενους, μετά από επικοινωνία με την Αδελφότητα στο 26310 24025.
Όλοι όσοι συμμετείχαν στις δυο Συναντήσεις και όλοι όσοι για οποιοδήποτε λόγο δεν ήταν εκεί, είναι προσκεκλημένοι στην Συνάντηση του Σαββάτου του Λαζάρου, στις 13.00, στην Αίθουσα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας, με ομιλητή τον κύριο Αναστάση Πεπονή.