Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Π. Παυλόπουλος: "Επίκεντρο της πολιτικής μας η Ελληνική Περιφέρεια"

Υπό την Προεδρία του Υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου ξεκίνησε χθες στο Αγρίνιο, η 26η Σύνοδος των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών όλης της χώρας. Κατά τη διάρκεια των πρώτων εργασιών της Συνόδου, οι οποίες έλαβαν χώρα το πρωί στην πόλη του Αγρινίου, ανακοινώθηκαν από τον κ. Παυλόπουλο οι σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και δημιουργίας έργων υποδομής που αναλογούν για κάθε Ελληνική Περιφέρεια και κάθε Δήμο ξεχωριστά από την εφαρμογή του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ 2». Στις εργασίες συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Θανάσης Νάκος και ο ΓΓ του ΥΠΕΣΔΑ Πάτροκλος Γεωργιάδης.
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Σπυρίδων δήλωσε ότι η έναρξη εφαρμογής του νέου προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ 2», αφορά σε πολύ μεγαλύτερο ύψος πιστώσεων από το προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ παράλληλα η χρονική διάρκειά του θα είναι μικρότερη κατά δύο έτη.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σπυρίδων τόνισε ότι: «Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ 2» έχει πενταετή διάρκεια και δίνει διπλάσιο ποσό προς του Δήμους, ύψους 3,5 δις. Ευρώ, εν αντιθέσει με το «ΕΠΤΑ» το οποίο αφορούσε σε πακέτο χρημάτων ύψους μόλις 1,7 δις. Ευρώ και η διάρκειά του ήταν επταετής. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα πρόγραμμα πολύ πιο ισχυρό, που παρέχει σε κάθε Δήμο τη δυνατότητα δημιουργίας έργων υποδομής που στοχεύουν στην ανάπτυξη όλης της Ελληνικής Περιφέρειας». Σε σύντομο χρονικό διάστημα, όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι Δήμοι θα λάβουν τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου να προετοιμαστούν και εγκαίρως να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων.
Αναφορικά με τις εργασίες της Συνόδου των Γ.Γ. των Περιφερειών της χώρας, ο κ. Σπυρίδων αφενός υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την Δυτική Ελλάδα το γεγονός της πραγματοποίησης της Συνόδου στην περιοχή, αφετέρου επεσήμανε ότι με τη θεσμοθετημένη συνάντηση αυτή, παρέχεται η δυνατότητα ώστε οι Γενικοί Γραμματείς να μεταφέρουν στον Υπουργό Εσωτερικό, και κατ’ επέκταση σε όλη την πολιτική ηγεσία, τα προβλήματα της Ελληνικής Περιφέρειας στο σύνολό της. «Και έτσι να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις που είτε θα δώσουν λύσεις σε θέματα που έχουν σχέση με τη γραφειοκρατία και την εξυπηρέτηση των πολιτών, είτε θα οδηγήσουν στη χάραξη πολιτικών οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τη διευθέτηση μεγάλων ζητημάτων σε κάθε περιοχή», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.

Προκόπης Παυλόπουλος: «Επίκεντρο της πολιτικής μας η Ελληνική Περιφέρεια»
«Δεν θα υπάρξει κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, αν δεν αναπτυχθεί η περιφέρεια η οποία για εμάς είναι το κέντρο τής όλης πολιτικής»
. Αυτά τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας χθες το βράδυ στο Παπαστράτειο στο Αγρίνιο, στο πλαίσιο της 26ης συνόδου των Γενικών Γραμματέων Περιφερειών της χώρας.
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε τον «ΘΗΣΕΑ 2» ισχυρότερο από τα προηγούμενα προγράμματα, που όπως είπε προσδίδει δυναμικές προοπτικές ανάπτυξης της περιφέρειας.
Στην συνέχεια αναλύοντας τις προοπτικές του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ 2», το οποίο θα έχει πενταετή διάρκεια, υπογράμμισε ότι θα δίνει «διπλάσιο ποσό προς τους Δήμους, ύψους 3,5 δις. ευρώ, σε αντίθεση με το «ΕΠΤΑ» το οποίο αφορούσε σε πακέτο χρημάτων ύψους μόλις 1,7 δις. ευρώ και η διάρκειά του ήταν επταετής».
Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε τα 3,5 δις ευρώ του «ΘΗΣΕΑ 2», ως «εθνική ευκαιρία για την οποία είμαστε πολύ καλά προετοιμασμένοι, διότι αντιλαμβανόμαστε πλήρως το δημόσιο συμφέρον».
Σχετικά με τα νέα κονδύλια, αλλά και τους ρυθμούς απορροφητικότητας ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το 80% προορίζεται για την Περιφέρεια. Ασκώντας κριτική στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι η απορροφητικότητα του Γ’ ΚΠΣ δεν ξεπέρασε το 15,6%, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2009 αναμένεται να «αγγίξει» το 100%.
Όσον αφορά έργα ανέφερε ότι επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη εντάχθηκαν στο Γ’ ΚΠΣ 421 έργα, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί 1306.
Μιλώντας ο υπουργός Εσωτερικών για την διεθνή οικονομική κρίση, αφού την χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρη, τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε τον αποπροσανατολισμό του λαού» προσθέτοντας ότι η πολιτική παράγεται μέσα από τον λαό για τον λαό».
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «επιτίθενται στην δικαιοσύνη με τρόπο που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν». Και πρόσθεσε: «Με τον πιο απαράδεκτο τρόπο κάνουν επίθεση και κατασυκοφαντούν τη δικαιοσύνη. Πρέπει να την αφήσουν να κάνει ανεξάρτητα τη δουλειά της. Πάνε οι εποχές που το ΠΑΣΟΚ χειραγωγούσε τη δικαιοσύνη, ας το καταλάβουν καλά».


Να σημειωθεί τέλος, ότι οι εργασίες τις συνόδου συνεχίζονται σήμερα το πρωί στο Αγρίνιο και θα ολοκληρωθούν το βράδυ στο Μεσολόγγι όπου θα γίνουν διαδοχικές επισκέψεις στο Δήμαρχο Μεσολογγίου στις 7 μμ. και ακολούθως στο Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας.