Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Ουσιαστικό βήμα για την ενδοπεριφερειακή σύσφιξη των σχέσων αποτέλεσε το Forum Ανάπτυξης στο Αγρίνιο

Μεγάλη οργανωτική επιτυχία σημείωσε η 2η Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 30 Μαρτίου στην υπερσύγχρονη αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, με θέμα «Κοινή Ατζέντα στα Δυτικά. Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Για την περιφερειακή Ανάπτυξη».
Στην ημερίδα, χαιρετισμό - παρέμβαση έκανε ο κ.Μάριος Σαλμάς, Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ κεντρικοί εισηγητές ήταν ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο κ. Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Αιτωλοακαρνανιάς, ο κ. Ανδρέας Φούρας, Δήμαρχος Πατρέων και ο κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, ενώ την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Τσακανίκας στην οποία συμμετείχαν ενεργά εκπρόσωποι φορέων από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Η 2η Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του και ο υπεύθυνος διοργάνωσης και εκδότης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» κ. Παναγιώτης Γιαλένιος, πραγματοποιήθηκε με στόχο να θέσει προς συζήτηση έναν επίκαιρο προβληματισμό, με την ελπίδα να αποτελέσει καταλύτη διαμόρφωσης μιας περιφερειακής συνείδησης για την Δυτική Ελλάδα, για την διαμόρφωση μιας κοινής στρατηγικής ανάπτυξης.

Μάριος Σαλμάς: "Η χώρα μας καλείται να βρει την χρυσή τομή μεταξύ της αύξησης των δημοσίων δαπανών και της δημοσιονομικής σταθερότητας"
Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριος Σαλμάς χαρακτήρισε τον διάλογο σπουδαίο εργαλείο που ανοίγει δρόμους προς αυτή την κατεύθυνση.
Στην συνέχεια, μιλώντας για την οικονομική κρίση και για τον τρόπο αντιμετώπισής της, ο κ. Σαλμάς τόνισε ότι η χώρα μας καλείται να βρει την χρυσή τομή μεταξύ της αύξησης των δημοσίων δαπανών και της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Όσον αφορά στις πολιτικές του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο κ. Σαλμάς ανέφερε ότι στηρίζει τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις εφαρμόζοντας παράλληλα πολιτικές χρηστής διαχείρισης, με την ενοποίηση προνοιακών πολιτικών.
Ανέφερε ότι αυτή την περίοδο εξετάζεται ο τρόπος ενοποίησης των δράσεων και των κωδικών για τους άστεγους, πολιτική μέσα από την οποία θα εξοικονομηθούν πόροι και οι προνοιακές δράσεις θα γίνουν πιο αποτελεσματικές.
Επίσης εξήγγειλε την δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και τον εθελοντισμό.

Σπ. Σπυρίδων: "Προωθούμε την δημιουργία ενός Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού για την συγκρότηση μιας κοινής πολιτικής σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς"
Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Σπύρος Σπυρίδων αναφέρθηκε στις ημερίδες του Forum Ανάπτυξης οι οποίες, όπως είπε, δίνουν τη δυνατότητα σε πολλούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να θέσουν προβληματισμούς για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας μέσα από συνέργειες.
Μιλώντας για την οικονομική κρίση, ο κ. Σπυρίδων τόνισε ότι ενέχει κινδύνους αλλά παράλληλα προσφέρει και ευκαιρίες που πρέπει να ανακαλύψουμε και να μετατρέψουμε σε θετικό μήνυμα ανάπτυξης.
Αναφέρθηκε στις υποδομές που θα υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ μέχρι το 2013 και θα αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης και μίλησε για τα άλλα αναπτυξιακά εργαλεία, όπως είναι ο αναπτυξιακός νόμος και το ΕΠΑΝ 2 το οποίο θα κατευθυνθεί στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και στις νέες τεχνολογίες.
Ο κ. Σπυρίδων τόνισε με έμφαση ότι η Δυτική Ελλάδα μπορεί επίσης να αξιοποιήσει την κινητήρια δύναμη που διαθέτει από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα της περιοχής και παρουσίασε ως παράδειγμα συνεργασίας την σύσταση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Έρευνας και Καινοτομίας στην οποία θα συμπεριληφθεί και το υπό ίδρυση Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Επιπλέον υποστήριξε την ανάγκη επανασχεδιασμού των αναπτυξιακών δράσεων όπου ο παράγοντας περιβάλλον δεν θα είναι μια απλή παράμετρος αλλά κύριος άξονας πολιτικής.
Ο κ. Σπυρίδων, αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, εξήγγειλε την δημιουργία ενός Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού για την συγκρότηση μιας κοινής πολιτικής σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Θ. Σώκος: "Η Αιτωλοακαρνανία χρειάζεται επιστροφή στην αγροτική παραγωγή"
Ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος στην τοποθέτησή του προέβη σε ορισμένες διαπιστώσεις για να ερμηνεύσει το αναπτυξιακό έλλειμμα της Δυτικής Ελλάδας και της ελληνικής περιφέρειας γενικότερα.
Παρουσίασε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναπτυξιακής υστέρησης την Αιτωλοακαρνανία λέγοντας ότι περνά κρίση στο σύστημα παραγωγής και οικονομίας της με σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνία, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις εκάστοτε κυβερνήσεις τις οποίες κατηγόρησε ότι ακολουθούν συνειδητά μια υπερσυγκεντρωτική πολιτική υπέρ της Αττικής και σε βάρος της περιφέρειας.
Ο κ. Σώκος τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια ουσιαστική αποκέντρωση, γιατί το πρόβλημα της ανάπτυξης κρύβεται στην δομή του συστήματος, διαφορετικά όσες συζητήσεις κι αν γίνουν δεν θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα.
Ειδικότερα για την Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Σώκος τόνισε ότι χρειάζεται επιστροφή στην αγροτική παραγωγή με αξιοποίηση στο μέγιστο όλων των γεωργικών εκτάσεων, χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο Νομού και Δήμων και αναζήτηση αναπτυξιακών ευκαιριών στον τουρισμό για προσέλκυση επενδύσεων.

Αν. Φούρας: "Η Δυτική Ελλάδα πάσχει από έλλειψη περιφερειακής συνείδησης"
Ο δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Φούρας μπήκε απευθείας στην καρδιά του προβλήματος διαπιστώνοντας ότι η Δυτική Ελλάδα πάσχει από έλλειψη περιφερειακής συνείδησης.
Μάλιστα έθεσε επί τάπητος ένα πλαίσιο θεμάτων πάνω στα οποία μπορεί να αναπτυχθεί μια περιφερειακή συνεργασία, όπως:
– Η ολοκλήρωση των έργων που δεν καλύπτονται από τους πόρους του 3ο ΚΠΣ.
– Κοινή δράση για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
– Κοινή δράση για την επιδότηση του εισιτηρίου των αστικών συγκοινωνιών.
– Συνεργασίες για ενεργειακά δίκτυα και για την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα.
– Συνεργασίες για την προώθηση των έργων της Ιόνιας και της Ολυμπίας Οδού.
– Κοινές δράσεις για την κατάργηση του εισιτηρίου στα διόδια της Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου.
– Συνεργασίες για την επαναφορά του αιτήματος του Δυτικού Σιδηροδρομικού Άξονα.
– Συνεργασίες σε τομείς όπως η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες, η βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, η αναβάθμιση των υποδομών και η ποιότητα ζωής.
Ο κ. Φούρας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πρωτοβουλία που ανέλαβε πρόσφατα για την σύσταση Διαδημοτικής Εταιρείας Ευρυζωνικών Δικτύων στην οποία συμμετέχουν πολλοί δήμοι από τον Δυτικό άξονα, ενώ πρότεινε την σύσταση μιας Αναπτυξιακής Εταιρείας για την διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για όλη την Δυτική Ελλάδα.

Π. Τσιχριτζής: "Αναγκαία η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και η άρση των αγκυλώσεων του Δημοσίου που εμποδίζουν νέες επενδύσεις

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτης Τσιχριτζής, κλείνοντας τον κύκλο των εισηγητών, αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι οι επιπτώσεις της έχουν φανεί εδώ και καιρό στην περιοχή μέσω της αποαγροτοποίησης και του πλήγματος που έχουν δεχθεί οι εξαγωγικές επιχειρήσεις.
Ο κ. Τσιχριτζής τόνισε ότι η οικονομική κρίση είναι βαθιά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την έκταση και την διάρκειά της. Χαρακτήρισε σημαντικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση με την στήριξη του τραπεζικού κλάδου, όμως εξέφρασε αμφιβολίες εάν τα 28 δις. ευρώ θα μετατραπούν σε ρευστότητα για την πραγματική οικονομία.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας τόνισε την ανάγκη αύξησης των δημοσίων επενδύσεων, ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών και άρσης των αγκυλώσεων του Δημοσίου που εμποδίζουν νέες επενδύσεις.
Π. Μοσχολιός: "Επιβάλλεται η διοικτική μεταρύθμιση"
Χαιρετισμό στην Ημερίδα Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης απηύθυνε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός ο οποίος έθεσε προβληματισμούς για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και τόνισε την ανάγκη συνεργασιών για το είδος της ανάπτυξης που αναζητά η Δυτική Ελλάδα.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι επιβάλλεται η αναγνώριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως στρατηγική επιλογή για την αειφόρο ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, η προώθηση συνεργασιών μεταξύ φορέων του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τους πολίτες και ο σχεδιασμός στην βάση ενός δημοκρατικού προγραμματισμού.
Τέλος ο κ. Μοσχολιός επεσήμανε ότι τώρα αναδεικνύεται όσο ποτέ άλλοτε η χρησιμότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, με ισχυρούς Δήμους και εκλεγμένο Περιφερειάρχη και Περιφερειακό Συμβούλιο που θα διαχειρίζονται πόρους και θα έχουν αρμοδιότητες.
Ακολούθησαν παρεμβάσεις που έκαναν εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Χορηγοί της Ημερίδας Αιτωλοακαρνανίας του Forum Ανάπτυξης ήταν ο ΟΤΕ, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., η εταιρεία εκθεσιακών συστημάτων VISION και ο Αχελώος TV.
Την διοργάνωση της εκδήλωσης είχε αναλάβει η Σύμβουλος ΕΠΕ και η εφημερίδα Σύμβουλος Επιχειρήσεων με συνδιοργανωτή το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας.