Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

«Αφετηρίες Μνήμης 1940 – 1960» - Παρουσιάστηκε η συλλογική έκδοση των 37 Αιτωλοακαρνάνων συγγραφέων στη «Διέξοδο»

Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για το κοινό του Μεσολογγίου παρουσίασε η τελευταία έκδοση της «Ένωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών», με τον τίτλο «Αφετηρίες Μνήμης 1940-1960». Και τούτο διότι το αίθριο του Κέντρο λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου κατακλείστηκε από κόσμο, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, στην εκδήλωση παρουσίασης της συλλογικής έκδοσης των 37 Αιτωλοακαρνάνων συγγραφέων.
Η παρουσίαση του βιβλίου ξεκίνησε με την συγγραφέα Ακακία Κορδόση, η οποία με τη γνωστή ομορφιά όχι μόνο του γραπτού αλλά και του προφορικού της λόγου άφησε τους ακροατές να κρέμονται από τα χείλη της, ενώ στη συνέχεια οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Κωνσταντίνα Μπάδα και Αθανάσιος Παλιούρας συμπλήρωσαν με τις υπέροχες και τεκμηριωμένες εισηγήσεις τους, την παρουσίαση των 37 βιωματικών ιστοριών των ισαρίθμων συγγραφέων.
Το ενδιαφέρον του βιβλίου - «μωσαϊκό τέχνης» όπως χαρακτήρισε την έκδοση ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» Πάνος Σώκος που ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης – κρατά τον αναγνώστη από την πρώτη έως την τελευταία σελίδα, σε εγρήγορση και αναγνωστική καθήλωση, λόγω των εναλλασσομένων προσώπων, χώρων και καταστάσεων.
Το βιβλίο μέσα από τις 312 σελίδες του προσπαθεί – όπου το επιτρέπει η «αγριότητα» των γεγονότων – να δώσει στον αναγνώστη, την αναγκαιότητα προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες που δίνουν δικαίωμα στο όνειρο και ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος και ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Παρόντες στην εκδήλωση εκτός από τους πάμπολλους φιλότεχνους «φίλους» της «Διεξόδου» ήταν οι βουλευτές Σοφία Γιαννακά, Σπήλιος Λιβανός, Βασίλης Μαγγίνας, Ανδρέας Μακρυπίδης και Θάνος Μωραΐτης, ο πρ. υπουργός Χρίστος Βερελής και οι δήμαρχοι Αγρινίου και Ινάχου Παύλος Μοσχολιός και Αθανάσιος Τουρουνίδης.