Δευτέρα 6 Ιουλίου 2009

• 78 εκ. € για τη δημόσια υγεία στη Δυτική Ελλάδα από το ΕΣΠΑ 2007-13

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων υπέγραψε την πρώτη ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ύψους περίπου 23 εκ. Ευρώ, για την ανάπτυξη και αναβάθμιση υποδομών στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια φροντίδα υγείας, και συγκεκριμένα για την προμήθεια και εγκατάσταση ιατρικού και ξενοδοχειακού νοσοκομειακού εξοπλισμού στη Δυτική Ελλάδα.

Η πρόσκληση εντάσσεται στον Άξονα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων» (ΔΕΠΙΝ) του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013 και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρις εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού των 22.772.491 Ευρώ.

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε., τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι άλλους φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, καθώς και οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Σε σχετική δήλωσή του, ο κ. Σπυρίδων τόνισε: «Με την πρόσκληση αυτή ξεκινάμε τη διαδικασία κατανομής πόρων του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 78.000.000 για την υγεία και την πρόνοια στη Δυτική Ελλάδα.

Η υποβολή προτάσεων είναι δυνατή από τις 6 Ιουλίου και μέχρις εξαντλήσεως της συνολικής χρηματοδότησης των 23.000.000 Ευρώ, ενώ θα διενεργείται περιοδική συγκριτική αξιολόγηση των υποβληθεισών προτάσεων ανά 3 μήνες, με το πρώτο τρίμηνο να διαρκεί από τις 6 Ιουλίου ως τις 6 Οκτωβρίου.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω ανοιχτές προσκλήσεις για άλλες κατηγορίες δράσεων στον τομέα υγείας και πρόνοιας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τους υπόλοιπους φορείς, συμπεριλαμβανομένης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Ελλάδας», συμπλήρωσε ο κ. Σπυρίδων.