Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η ιστορία του περιφερειακού τύπου στο Διαδύκτιο

Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας – Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης του Υπουργείου Εσωτερικών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ολοκλήρωσε το έργο της καταγραφής και τεκμηρίωσης του Τύπου της Περιφέρειας κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα ως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Το έργο αυτό, συνιστά την πρώτη συστηματική προσπάθεια συνολικής καταγραφής του επαρχιακού Τύπου της Ελλάδας.
Το ιστορικό αρχείο περιλαμβάνει 611 τίτλους εφημερίδων από όλη την Ελλάδα (εκτός Θεσσαλονίκης και Πειραιά) και παρέχει πλήθος πληροφοριών ανά έντυπο όπως: γεωγραφική περιοχή, χρονολογία κυκλοφορίας, περιοδικότητα, είδος εντύπου, υπεύθυνους εντύπου, πηγή τεκμηρίωσης κ.λ.π. Επίσης, η καταγραφή των εντύπων εμπλουτίστηκε, όπου αυτό ήταν εφικτό, με φωτογραφικές απεικονίσεις για την πληρέστερη παρουσίαση του κάθε εντύπου.
Στόχος του ιστορικού αρχείου είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων για τα έντυπα της Περιφέρειας κατά τον 19ο αιώνα, με χρήσιμα στοιχεία για ερευνητές, ιστορικούς και πολίτες που ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν την ιστορία του ελληνικού περιφερειακού Τύπου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν κατέστη εφικτός ο πλήρης προσδιορισμός των στοιχείων κάποιων εφημερίδων, ή η πλήρης καταγραφή του συνολικού αριθμού των τίτλων των εφημερίδων, γεγονός που οφείλεται είτε στην ανυπαρξία τεκμηρίωσης λόγω παλαιότητας ή στη σπανιότητα των εφημερίδων. Η προσπάθεια για τη συμπλήρωση της καταγραφής αυτής και της ολοκλήρωσης της εικόνας της πλούσιας, δημοσιογραφικής παραγωγής του 19ου αιώνα θα συνεχιστεί. Καλούνται όσοι έχουν σχετικά στοιχεία να τα υποβάλλουν στην Υπηρεσία μας.
Το ιστορικό αρχείο φιλοξενείται στη δικτυακή πύλη www.perifereianews.gr, η οποία έχει δημιουργηθεί από τη ΓΓΕ – ΓΓΕ και είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στον Τύπο της Περιφέρειας.