Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

Το Μεσολόγγι καλεί βυρωνιστές, 200 χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι του Βύρωνα στην Ελλάδα

Η Βυρωνική Εταιρεία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Διεθνές Κέντρο Ερευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό στεγάζεται σε αυτό το θαυμάσιο πετρόχτιστο κτίριο, το οποίο σχεδιάστηκε ως αντίγραφο του σπιτιού όπου ο Βύρων πέρασε τους τελευταίους μήνες της ζωής του.
Το Διεθνές Συνέδριο για τον Λόρδο Βύρωνα είναι πλέον ετήσιος θεσμός, αλλά φέτος παίρνει μια ακόμη πιο φιλόδοξη διάσταση καθώς τιμάται η επέτειος των 200 χρόνων από το πρώτο ταξίδι του Αγγλου ποιητή στην Ελλάδα.

Το Μεσολόγγι, πόλη που δικαιωματικά συνδέεται με αυτή την κληρονομιά και έχει εξέχουσα θέση στον διεθνή χάρτη των βυρωνικών διαδρομών, θα φιλοξενήσει μαζί με την Αθήνα, από 6 έως 13 Σεπτεμβρίου, την αφρόκρεμα των βυρωνιστών, Ελλήνων και ξένων, που θα φέρουν στην Ελλάδα πρωτότυπες εισηγήσεις και ανακοινώσεις για πολλές πτυχές που αφορούν τη ζωή και το έργο του Μπάιρον.

Αψογη διοργάνωση
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Διεθνές Κέντρο Ερευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό, που έχει έδρα το Μεσολόγγι, με πρόεδρο την κυρία Ροδάνθη - Ρόζα Φλώρου, έχει προετοιμαστεί για το διεθνές αυτό γεγονός με σκληρή δουλειά που θέλει να εγγυηθεί μια άψογη διοργάνωση.
Στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει το συνέδριο, οι εργασίες θα γίνουν στις πιο ταιριαστές αίθουσες της πρωτεύουσας, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (6/9) και στην Παλαιά Βουλή (7/9), όπου ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία του δρος Ουίλιαμ Σαιντ Κλαιρ «Σεβάσμιοι παρατηρητές: Πώς έβλεπαν την Ακρόπολη της Αθήνας κατά την εποχή του Λόρδου Μπάιρον». Από την επομένη, τη σκυτάλη παίρνει το Μεσολόγγι (Νομαρχιακό Μέγαρο), όπου θα ανακοινωθούν και οι περισσότερες εισηγήσεις ονομαστών μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας.
Πολλοί εργάστηκαν για την επιτυχία της διοργάνωσης, αξίζει ιδιαιτέρως να τονιστεί και η συμβολή του Peter W. Graham, διευθυντή των διεθνών σχέσεων της Βυρωνικής Εταιρείας του Μεσολογγίου.
Αυτό που θα μείνει από το συνέδριο δεν θα είναι μόνον οι σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διεθνή βιβλιογραφία για τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά και οι σχέσεις και οι επαφές κορυφαίων μελετητών σε ελληνικό έδαφος. Αυτές τις αναμνήσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες θα τις μεταφέρουν μαζί τους πίσω στην πατρίδα τους...