Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Σε Αθήνα και Μεσολόγγι το 35ο Διεθνές Βυρωνικό Συνέδριο


Η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου που δικαιωματικά συνδέεται με την πνευματική κληρονομία του Λόρδου Βύρωνα και έχει εξέχουσα θέση στον διεθνή χάρτη των βυρωνικών διαδρομών, θα φιλοξενήσει μαζί με την Αθήνα, από 6 έως 13 Σεπτεμβρίου, την αφρόκρεμα των βυρωνιστών, Ελλήνων και ξένων, που θα φέρουν στην Ελλάδα πρωτότυπες εισηγήσεις και ανακοινώσεις για πολλές πτυχές που αφορούν τη ζωή και το έργο του Μπάιρον, αποτέλεσμα μακρόχρονης έρευνας και μελέτης, στα πλαίσια του «35ου Διεθνούς Βυρωνικού Συνεδρίου».

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το «Διεθνές Κέντρο Έρευνας και Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό» της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου, που έχει έδρα το Μεσολόγγι, με πρόεδρο την κυρία Ροδάνθη Φλώρου, έχει προετοιμαστεί για το διεθνές αυτό γεγονός με σκληρή δουλειά που υπόσχεται μια άψογη διοργάνωση.

Το Διεθνές Συνέδριο για τον Λόρδο Βύρωνα είναι πλέον παγκόσμιος ετήσιος θεσμός, αλλά φέτος παίρνει μια ακόμη πιο φιλόδοξη διάσταση, καθώς τιμάται η επέτειος των 200 χρόνων από το πρώτο ταξίδι του Άγγλου ποιητή στην Ελλάδα. Γι’ αυτό άλλωστε και το θέμα του συνεδρίου είναι:

«Ο Λόρδος Βύρων και η Ιστορία».

Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, στις 7:30 το βράδυ και την επόμενη ημέρα Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στην Παλαιά Βουλή 10:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί η «Αθηναϊκή Συνεδρία: Η Ελλάδα την εποχή του Λόρδου Μπάιρον, 1809-1811» με ομιλία του Βρετανού Ακαδημαϊκού Dr. William St Clair με θέμα: «Σεβάσμιοι παρατηρητές: Πώς έβλεπαν την Ακρόπολη της Αθήνας κατά την εποχή του Λόρδου Μπάιρον» και την παρουσίαση θεατρικής ανάγνωσης από το τμήμα Τεχνών και Ανθρωπιστικών Επιστημών και το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Richard Stockton College, New Jersey ΗΠΑ. «H Αθήνα, κρατάει την καρδιά και την ψυχή μου: Τα γράμματα από το πρώτο ταξίδι του Μπάιρον στην Ελλάδα 1809-1811».

Από την επομένη το απόγευμα, την Τρίτη δηλαδή 8/9, τη σκυτάλη παίρνει το Μεσολόγγι (Νομαρχιακό Μέγαρο), όπου θα ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες εξήντα μία εισηγήσεις ονομαστών μελών της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας στις δυο ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που τιμητικά δόθηκαν τα ονόματα των ποιητών Κωστή Παλαμά και Γεώργιου Δροσίνη.

Αξίζει ιδιαιτέρως να τονιστεί η συμβολή του καθηγητή Peter W. Graham, συμπροέδρου της επιστημονικής επιτροπής και διευθυντού των διεθνών σχέσεων της Βυρωνικής Εταιρείας του Μεσολογγίου, καθώς και του καθηγητή Μ. Βύρωνα Ραϊζη.

Σύμφωνα με την κυρία Ροδάνθη Φλώρου, πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου: "Από το συνέδριο δεν είναι μόνον οι σημαντικές ανακοινώσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διεθνή βιβλιογραφία για τον Λόρδο Βύρωνα, αλλά κυρίως τα οφέλη (πνευματικά και οικονομικά) που θα προκύψουν για το Μεσολόγγι και την πατρίδα μας γενικότερα από τις σχέσεις και τις επαφές 120 κορυφαίων μελετητών πάνω σε ελληνικό έδαφος."

Τέλος πρέπει να υπογραμμιστεί ότι αρκετά κράτη που επισκέφθηκε ο Μπάιρον στο πρώτο του ταξίδι πριν 200 χρόνια γιορτάζουν με εκδηλώσεις εφέτος αυτή την επέτειο, αλλά μόνο το Μεσολόγγι κέρδισε την διοργάνωση του 35ου Διεθνούς Συνεδρίου, με την ομόφωνη ψήφο της Διεθνούς Βυρωνικής Εταιρείας στην Γενική Συνέλευση το 2006 στο Παρίσι, όταν η κ. Ροδάνθη Φλώρου ως πρόεδρος της ΒΕΜ, έθεσε την υποψηφιότητα της.

Αρωγοί της Βυρωνικής Εταιρείας Μεσολογγίου στη διοργάνωση του συνεδρίου εκτός του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το ΤΕΙ Μεσολογγίου, η Εθνολογική Ιστορική Εταιρεία Ελλάδος, και οι Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.