Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

Αύριο στη Σαμαρίνα η τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Μεσολογγίου με την εκεί ιστορική κοινότητα

Μια άκρως σημαντική τελετή αδελφοποίησης μεταξύ δύο ιστορικών περιοχών της χώρας μας, του Δήμου Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου και της κοινότητας Σαμαρίνας θα πραγματοποιηθεί αύριο ανήμερα της Παναγιάς, στην περιοχή Χάνι της Σαμαρίνας στο πλαίσιο των δεσμών συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δυο περιοχών.
Σύμφωνα με τον κοινοτικό σύμβουλο Σαμαρίνας κ. Τάσο Τσιόπα ο οποίος υλοποιώντας απόφαση του προέδρου της κοινότητας κ. Κώστα Τζήμα και του κοινοτικού συμβουλίου είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε να φέρει σε πέρας όλες τις διαδικασίες για την τελετή αδελφοποίησης: «Η αδελφοποίηση του μαρτυρικού δήμου Μεσολογγίου και της κοινότητας Σαμαρίνας είναι ένα σημαντικό ιστορικό γεγονός που δείχνει την αυταπάρνηση των Σαμαριναίων για να υπερασπιστούν την Ελλάδα, ώστε αυτή, τότε, να καταστεί ελεύθερο και ανεξάρτητο κράτος.
Είναι γνωστό άλλωστε ότι και οι Σαμαριναίοι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, όπως ο Γιάννης Πρίφτης, ο Γιαννάκης Φλώρος, ο καπετάν Αρκούδας, ο Λεωνίδας Χατζημπύρος και πολλοί άλλοι.
Για μας τους Σαμαριναίους αυτή η τελετή είναι ιερή. Και είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα για το χωριό μας και γι’ αυτό καλούμε όλους τους συμπατριώτες να παρευρεθούν».
Κάθε χρόνο η Σαμαρίνα παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις της Εξόδου, ενώ το 2007 τοποθετήθηκε μνημείο στον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου, στη μνήμη των Σαμαριναίων πεσόντων.
Στην τελετή αδελφοποίησης θα αναγνωστούν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου και του κοινοτικού συμβουλίου Σαμαρίνας για την αδελφοποίηση και στη συνέχεια θα συνυπογραφεί το πρωτόκολλο αδελφοποίησης από το δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννη Αναγνωστόπουλο και τον πρόεδρο της κοινότητας Σαμαρίνας Κώστα Τζήμα.
Στη συνέχεια, το βράδυ της Παναγιάς, θα ακολουθήσουν στην πλατεία της Σαμαρίνας πολιτιστικές εκδηλώσεις με την παρουσία χορευτικών συγκροτημάτων.