Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΙΣΩΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι;

Γράφει ο Κώστας Καρκανιάς
Πρόεδρος του Ομίλου "Φίλων του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι"
Την Παρασκευή κατατέθηκε στην Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας τροπολογία στο υπό συζήτηση Νομοσχέδιο για «Ρύθμιση Θεμάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ» με την οποία, εάν ψηφισθεί, θα ιδρυθεί Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Πολλές μάλιστα εφημερίδες γράφουν, ότι αυτό αποτελεί εκπλήρωση υποσχέσεως του Πρωθυπουργού, την οποία έδωσε προς τους πολίτες του Αγρινίου σε προεκλογική του συγκέντρωση.
Την επομένη ημέρα, ο Δήμαρχος του Μεσολογγίου έκανε μια σύντομη, αλλά πολύ σαφή ανακοίνωση, με την οποία δήλωνε, ότι είναι ευτυχής με αυτήν την εξέλιξη γιατί τέτοιες προτάσεις είχε κάνει και ο Δήμος προς τον Υπουργό Παιδείας.
Αντιθέτως ο Δήμαρχος Αγρινίου σε δηλώσεις του εξέφραζε την δυσαρέσκειά του για πολλούς λόγους και ιδιαίτερα επειδή φοβόταν, ότι με την διασπορά τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι και σε άλλες πόλεις, υπήρχε κίνδυνος να χαθεί ο δυναμισμός του υπό ίδρυση Πανεπιστημίου.
Έτσι εμείς, τα μέλη του Ομίλου Φίλων του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι βρεθήκαμε σε μεγάλη απορία αυτές τις δύο τρεις μέρες για το αν πρέπει τελικά να είμαστε ευτυχισμένοι, όπως ο Δήμαρχος Μεσολογγίου, αφού η άποψη του δικού μας Δήμου υπερίσχυσε των φόβων και των προσπαθειών του Δημάρχου των κοντοχωριανών μας του Αγρινίου.
Στην συνέχεια όμως θυμηθήκαμε πολλά πράγματα και η χαρά προς την οποία μας παρότρυναν, όσοι το προσπαθούσαν, άρχισε να φεύγει και να γίνεται στενοχώρια και αγανάκτηση.

Το πρώτο που θυμηθήκαμε ήταν, ότι ο Δήμος Μεσολογγίου και με παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού του Συμβουλίου αλλά και με την τελευταία ομόφωνη 226 της 22/06/2007 είχε αποφασίσει:
«
1. Την άμεση διεκδίκηση της ίδρυσης και λειτουργίας Πανεπιστημιακών Σχολών στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
2. Την συνεργασία με τους όμορους Δήμους του Αιτωλικού, των Οινιάδων και της Χάλκειας καθώς και του Συλλόγου «Φίλοι του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι» για την συγκρότηση Επιτροπής Διεκδίκησης για τις Πανεπιστημιακές Σχολές στο Μεσολόγγι.
3. Την επιδίωξη συνεργασίας με Πανεπιστήμια των Αθηνών ή το Πανεπιστήμιο των Πατρών για την απαραίτητη ακαδημαϊκή ένταξη των Σχολών στο Μεσολόγγι.
4. Την συνεργασία του ΤΕΙ Μεσολογγίου και για την ενίσχυσή του με προσθήκη νέων τμημάτων και για την ένταξή του στην ζωή της Πόλης.
5. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Ι. Π. Μεσολογγίου να ενεργήσει προς το Υπουργείο Γεωργίας για εξασφάλιση της παραχώρησης των Αποθηκών Καπνού για εκπαιδευτική χρήση.
6. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο Ι. Π. Μεσολογγίου, να ενεργήσει προς το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και με έγγραφό του αλλά και με συνάντηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό».
Όλα αυτά τα χρόνια εμείς τουλάχιστον δεν γνωρίζουμε να έχει ενεργήσει ο Δήμος σύμφωνα με τα τρία πρώτα βασικά σημεία της παραπάνω ομόφωνης απόφασης. Έτσι ούτε εμάς ποτέ φώναξε ο Δήμαρχος ή κάποιος άλλος για να προχωρήσουμε μαζί στις προφανείς ενέργειες ούτε συγκρότησε την Επιτροπή Διεκδίκησης ούτε τίποτα άλλο από αυτά.
Και όταν ακόμη το Υπουργείο Γεωργίας παραχώρησε στον Δήμο τις αποθήκες καπνού για εκπαιδευτική χρήση (όπως εμείς είχαμε προτείνει και ζητήσει από το 2005) ο Δήμαρχος δεν θέλησε να συνεργαστούμε, όπως του προτείναμε και γραπτώς για να αναδείξουμε αυτήν την παραχώρηση σαν πρώτο βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας.
Επίσης θυμηθήκαμε, ότι ο κύριος Στυλιανίδης στην τελευταία επίσκεψή του στο Μεσολόγγι και στο Αγρίνιο την 5/10/2008, είχε υποσχεθεί την ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, το οποίο θα είχε και τμήματα στο Μεσολόγγι, αλλά με έδρα η οποία θα αποφασιζόταν από την τοπική κοινωνία (Νομαρχία, Δήμους κλπ.). Και βεβαίως θυμηθήκαμε, ότι αυτές οι δηλώσεις του Υπουργού δεν ήταν τυχαίες αλλά ήταν αποτέλεσμα δικής μας ενημέρωσης προς τον Υπουργό για τα αιτήματα του Ομίλου μας και του Δήμου Μεσολογγίου.
Τότε μάλιστα ο Όμιλός μας έστειλε (την 22/10/2008) επιστολή και στον Δήμαρχο και σε όλους τους επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων, με την οποία κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις για το πως θα μπορούσαμε, φυσικά υπό την ηγεσία του Δήμου, να επιτύχουμε τον στόχο μας ο οποίος επαναλαμβάνουμε ότι από το 2005 ήταν ο ακόλουθος:

· Ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών στο Μεσολόγγι, την οποία όφειλε η Πολιτεία (αφού είχε ιδρύσει αντίστοιχα στο Αγρίνιο) υπό το Πανεπιστήμιο Πατρών (κατ’ αναλογία της υπαγωγής των τμημάτων του Αγρινίου υπό το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
· Σε περίπτωση που θα ιδρυόταν κάποτε Πανεπιστήμιο Νομού ή Περιοχής εξασφάλιση του ότι η έδρα του θα ήταν στο Μεσολόγγι, κάτι το οποίο για εμάς αλλά και για οποιονδήποτε άλλο Έλληνα πολίτη ήταν αυτονόητο αφού σε καμία περίπτωση δεν ιδρύθηκε Πανεπιστήμιο με έδρα σε πόλη διαφορετική από πρωτεύουσα νομού.
Δηλαδή και τα δύο μας αιτήματα ήταν και είναι εντελώς λογικά, καθόλου υπερφίαλα, καθόλου εχθρικά προς το Αγρίνιο και επομένως ευκόλως επιδιώξιμα και πιθανώς ευκόλως επιτεύξιμα.
Η σημερινή λοιπόν εξέλιξη εμάς καθόλου δεν μας χαροποίησε, αντιθέτως μας εξόργισε και καθόλου δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο Δήμαρχος Μεσολογγίου είναι ευχαριστημένος,
Επίσης καθόλου δεν καταλαβαίνουμε το πως είναι δυνατόν ο Δήμαρχος να έχει υποβάλλει στο Υπουργείο Παιδείας προτάσεις διαφορετικές από την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. την οποία προαναφέραμε.
Επίσης δεν καταλαβαίνουμε το πως είναι δυνατόν να μην έχει συγκληθεί ακόμη Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί αυτό το μείζον θέμα.
Εμείς σήμερα ζητήσαμε με έγγραφό μας και προς τον Δήμαρχο και τους επί κεφαλής όλων των Δημοτικών παρατάξεων την άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ γνωρίζουμε ότι οι επί κεφαλής δύο Δημοτικών παρατάξεων έχουν ζητήσει ήδη κάτι τέτοιο (οι κ.κ. Τέγας και Μπλάγκας).
Τελειώνοντας αυτή την πρώτη θεώρηση των εξελίξεων για το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών στο Μεσολόγγι και τον Νομό γενικότερα φοβούμαι, ότι καταφέραμε για μια φορά ακόμη να γίνουμε παράρτημα του Αγρινίου και όχι μόνο αυτό αλλά δηλώνουμε και ευχαριστημένοι που το καταφέραμε.
Εμείς λοιπόν - και είμαι βέβαιος ότι και οι υπόλοιποι πολίτες του Μεσολογγίου συμφωνούν - δεν είμαστε καθόλου ευχαριστημένοι με την εξέλιξη των πραγμάτων. Αντιθέτως είμαστε ιδιαίτερα στενοχωρημένοι και οργισμένοι επειδή μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και η αποτυχία μας (έως αυτή τη στιγμή) δεν οφείλεται σε προσπάθειες των άλλων αλλά σε δική μας ολιγωρία, σε δική μας αρνητική προσπάθεια.
Είναι προφανές, ότι εμείς (ο Όμιλος Φίλων του Πανεπιστημίου στο Μεσολόγγι) θα συνεχίσουμε με τις μικρές μας έστω δυνάμεις αλλά και με την συμπαράσταση των άλλων Συλλόγων της Πόλης, να προσπαθούμε να ακυρώσουμε την προοπτική του περαιτέρω υποβιβασμού της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου ακόμη και αν οι πιθανότητες να το πετύχουμε είναι αυτή τη στιγμή μικρές αφού ο Δήμος φαίνεται να βρίσκεται στην άλλη πλευρά.
Με αυτόν τον τρόπο ενεργώντας θα έχουμε τουλάχιστον την ικανοποίηση, ότι πατούμε απάνω στα χνάρια των προγόνων μας. Και αυτό πιστεύουμε ότι έχει κάποια σημασία και για τώρα και για το μέλλον.