Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των υιοθεσίων προαναγγέλει ο Μάριος Σαλμάς

Επτά βρέφη από 2 έως και 5 μηνών που βρίσκονταν εγκαταλειμμένα από τις μητέρες τους στη νεογνολογική κλινική του μαιευτηρίου «Αλεξάνδρα» μεταφέρθηκαν τη Δευτέρα από τον Υφυπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάριο Σαλμά στο Ίδρυμα Βρεφών «Μητέρα». Ταυτόχρονα ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε τις ενέργειες του υπουργείου του για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις υιοθεσίες.
Ο Διευθυντής της Νεογνολογικής Κλινικής Αναπληρωτής Καθηγητής Χρήστος Κωστάλος , η Πρόεδρος του Ιδρύματος Βρεφών «Μητέρα» Στέλλα Καλαιτζάκη και ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» Νικόλαος Ξηρομερίτης σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετέφεραν τα 7 παιδιά που είχαν εγκαταλειφθεί από τις μητέρες τους αμέσως μετά την γέννηση τους στο μαιευτήριο.
Όπως επισήμανε ο κ. Κωστάλος ενημερώνοντας τον κ. Υφυπουργό «τα παιδιά είναι αγέλαστα γιατί δεν έχουν μια αγκαλιά να τους ζεστάνει, προέρχονται από μητέρες που είτε είναι χρήστες ουσιών , είτε πάσχουν από ψυχικά νοσήματα ή από βαρύτατες ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.»
Όπως προσέθεσε κατά το παρελθόν το μαιευτήριο είχε φτάσει να φιλοξενεί έως και 18 εγκαταλειμμένα παιδιά , γεγονός που προκαλούσε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της Νεογνολογικής κλινικής τα στελέχη της οποίας εργάζονται καθημερινά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας των βρεφών.
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Μαιευτηρίου για τη στοργή που έδειξαν κατά τη διάρκεια της παραμονής των βρεφών στο «Αλεξάνδρα». Ακόμη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Πρόεδρου του Ιδρύματος «Μητέρα» για τα προβλήματα που υπάρχουν στο σύστημα υιοθεσιών. Και ευχαρίστησε τις 7 βρεφονηπιοκόμους οι οποίες κρατώντας τα παιδιά στα χέρια με άπειρη στοργή τα μετέφεραν από το Μαιευτήριο στο Ίδρυμα. Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε αδιανόητο στη σύγχρονη εποχή «παιδιά που έχουν εγκαταλειφθεί να μεγαλώνουν σε νοσοκομεία».
Όπως επισήμανε ο κ. Σαλμάς: «Μεταφέραμε σήμερα στο Ίδρυμα Βρεφών Μητέρα 7 βρέφη για να μεγαλώσουν με αγάπη στοργή και φροντίδα. Η ελληνική πολιτεία δημιούργησε όλες τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να τους παρέχει όλα όσα χρειάζεται , αξίζει και δικαιούται ένα παιδί. Με συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του νοσοκομείου Αλεξάνδρα, του Μητέρα , τις κοινωνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας πραγματοποιήσαμε σήμερα τη μεταφορά των βρεφών. Και θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που εργάστηκαν γι αυτή την προσπάθεια καθώς και για την ευαισθησία τους. Τα παιδιά αυτά θα πρέπει να υιοθετηθούν .
Ήδη νομοπαρασκευαστική επιτροπή από τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επεξεργάζονται τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπουν τις υιοθεσίες. Ώστε οι διαδικασίες να απλουστευθούν και τα άτεκνα ζευγάρια να μπορούν να μεγαλώσουν ένα παιδί και πάνω απ όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα να βρεθούν σύντομα στη ζεστή αγκαλιά μιας οικογένειας και να νιώσουν τη ζεστασιά και τη θαλπωρή που στερήθηκαν».