Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Κοινή δήλωση των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ για το Πανεπιστήμιο Δυτ. Ελλάδας

Οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας – ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραΐτης, Σοφία Γιαννακά και Ανδρέας Μακρυπίδης προέβησαν στην εξής κοινή δήλωση αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας εκ μέρους της κυβέρνησης όσον αφορά στην ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας:

«Η ίδρυση αυτόνομου Πανεπιστημίου με έδρα στο Αγρίνιο αποτελεί για περισσότερο από μια δεκαετία διακαή πόθο των πολιτών του Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
Το ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο Διεύρυνσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης προχώρησε το 1998 στην ίδρυση 2 Τμημάτων τα οποία άνηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά είχαν έδρα την πόλη του Αγρινίου. Συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων (Π.Δ. 96/98) και το Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Π.Δ. 96/98) [σήμερα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων (Π.Δ. 110/2006)] που αποτελούν τη Σχολή Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και Επιχειρήσεων άρχισαν να λειτουργούν στην πόλη του Αγρινίου το ακαδημαϊκό έτος 1998-1999. Το 2004 ιδρύθηκε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΦΕΚ 138/22-7-2004) με έδρα και πάλι το Αγρίνιο.

Το ΠΑΣΟΚ είχε ως στόχο την αποκέντρωση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ιδρύοντας υλικοτεχνικά βιώσιμα πανεπιστημιακά τμήματα στην ελληνική περιφέρεια, τα οποία θα είχαν αφενός ως γνωστικό αντικείμενο σύγχρονες επιστήμες, αφετέρου θα παρείχαν ανταγωνιστικό περιβάλλον για το ερευνητικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή η ίδρυση των Τμημάτων θα συνέβαλε στην τοπική οικονομία άλλα και στην ενίσχυση των κινήτρων των μαθητών να μείνουν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

Για το λόγο αυτό και υποστηρίξαμε με σθένος την ανεξαρτητοποίηση των Τμημάτων του Αγρινίου και την ίδρυση ενός νέου, σύγχρονου, βιώσιμου και ανταγωνιστικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, όπως άλλωστε προβλεπόταν και από το ΠΔ 96/15.04.98.

Μετά από πέντε χρόνια συνεχούς εμπαιγμού, άπειρες δεσμεύσεις και αμφιταλαντεύσεις σχετικά με την ίδρυση και ονομασία τόσο του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Παιδείας όσο και των προκατόχων του κατατέθηκε - με ξεκάθαρο προεκλογικό χαρακτήρα - αιφνιδιαστική τροπολογία για την ίδρυση Πανεπιστημίου όχι Αγρινίου –όπως είχαν υποσχεθεί και αναμενόταν- αλλά Δυτικής Ελλάδος.

Αποτελεί εμπαιγμό για τους πολίτες του Νομού να προχωρά η Κυβέρνηση σε ίδρυση Πανεπιστημίου με τροπολογία και όχι Π.Δ. και μάλιστα στα τέλη Αυγούστου που αυτομάτως συνεπάγεται ότι είναι αδύνατη η λειτουργία του το φετινό ακαδημαϊκό έτος.

Καμία μελέτη δεν έγινε προκειμένου να εξασφαλιστεί όχι μόνο η προοπτική ανέλιξης του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου αλλά ακόμη και η βιωσιμότητα του. Όπως γίνεται αντιληπτό και από το περιεχόμενο της Τροπολογίας ούτε προετοιμασία, ούτε προϋπολογισμός υπάρχει για τις εγκαταστάσεις και την εν γένει λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου.

Είναι σαφές ότι υποστηρίζουμε την ίδρυση του Ανεξάρτητου Πανεπιστημίου αλλά πιστεύουμε ότι η προχειρότητα, τα μικροκομματικά συμφέροντα και η μη εξασφάλιση των απαραίτητων όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία του αποδυναμώνει, απαξιώνει και υπονομεύει τη σοβαρή αυτή προσπάθεια.

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα μιας κυβέρνησης η οποία δεν έχει σταματήσει να εμπαίζει τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας υποβαθμίζοντας την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Νομό. Η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη: Χάθηκαν πέντε ολόκληρα χρόνια για την ακαδημαϊκή (και όχι μόνο) εξέλιξη των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου ενώ απαξιώθηκε το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει πράξη, θα δώσει σάρκα και οστά, θα δώσει προοπτική και εξέλιξη στο νέο, ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο ενώ παράλληλα θα δώσει νέα δυναμική στο ΤΕΙ Μεσολογγίου».