Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες του Δήμου Μεσολογγίου για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των Αλυκών


Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου - ύστερα από τη δημοσιοποίηση από την επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων του Υπουργείου Οικονομίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης να προβεί σε πλήρη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ με τη διάθεση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της εταιρείας που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο - άμεσα προέβη σε μια συντονισμένη σειρά ενεργειών, ώστε να ακυρωθεί ο σχεδιασμός για ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης.
Συγκεκριμένα:
• Με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννη Αναγνωστόπουλου στις 13, 20 και 24 Ιουλίου εκφράστηκε η κάθετη αντίθεση της Δημοτικής Αρχής σε οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποίησης των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ.. Μάλιστα τονίστηκε ότι από πλευράς Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου θα αναληφθούν πρωτοβουλίες και ενέργειες για δυναμικές κινητοποιήσεις αν υπάρξει εμμονή από πλευράς Κυβέρνησης, για υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού.
• Με επιστολές αλλά και τηλεφωνικές επικοινωνίες ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου παρουσίασε στους βουλευτές στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και τους επικεφαλής των τομέων Οικονομίας όλων των κομμάτων την παραπάνω θέση του Δήμου για το ζήτημα, με αποτέλεσμα να υπάρξει καθολική αντίδραση απ’ όλα τα κόμματα στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση. Έτσι κατατέθηκαν ερωτήσεις στη Βουλή από βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με κοινή τους δήλωση οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέμα Οικονομίας και Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσαν την Κυβέρνηση να μην προβεί στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, ενώ και η ΓΣΣΕ εξέφρασε την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα το σύνολο σχεδόν των παραγωγικών φορέων της Αιτωλοακαρνανίας συντάχτηκε κατά αυτής της προοπτικής (Νομαρχιακό Συμβούλιο Αιτωλοακαρνανίας, Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου, Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου κ.α.). Επίσης στα τέλη του μήνα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον κ. Χρυσοχοΐδη θα επισκεφτεί το Μεσολόγγι.
• Επίκειται συνάντηση του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομίας κ. Γιάννη Παπαθανασίου, ύστερα από αίτημα που έχει τεθεί και την ενημέρωσή που του έχει γίνει για το ζήτημα.
• Σε απόλυτη συνεργασία και συνεννόηση με το σωματείο Εργαζομένων στις Αλυκές έγινε ευρεία ενημέρωση όλων των φορέων της περιοχής.

Ύστερα λοιπόν από την καθολική αντίδραση στην επικείμενη ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ. ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και προκειμένου να διαφυλαχτούν στο ακέραιο τα συμφέροντα τόσο των εργαζομένων όσο και της περιοχής και κυρίως για να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου καταθέτει την παρακάτω πρόταση για το ενδεχόμενο εμμονής του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας:

1. Να υπάρξει συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους που κατέχουν σήμερα το 20% των μετοχών της εταιρείας ώστε αναλογικά να προβούν σε εξαγορά του εκποιούμενου μετοχικού κεφαλαίου του Ελληνικού Δημοσίου.
2. Να ανατεθεί σε Οικονομοτεχνικό Σύμβουλο η επεξεργασία της παραπάνω πρότασης.

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Γιάννης Αναγνωστόπουλος με αφορμή την κατάθεση της παραπάνω πρόταση δήλωσε: «Βασική μας πεποίθηση είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θα προβεί στην ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ, ύστερα από την καθολική αντίδραση όλων των πολιτικών δυνάμεων και των παραγωγικών φορέων στο ενδεχόμενο αυτό.

Όμως, αν παρ’ ελπίδα υπάρξει εμμονή σ’ αυτή την κατεύθυνση θεωρούμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πρωταγωνιστή το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει τη δυνατότητα να αγοράσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της εταιρείας ώστε να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της.

Γι’ αυτό το λόγο σε συνεργασία με τους υπόλοιπους δήμους που μετέχουν σήμερα στο μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας θα επεξεργαστούμε συγκεκριμένη πρόταση, ώστε να προβούμε στην αγορά του πακέτου των μετοχών που θα διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο.

Επαναλαμβάνω τέλος, ότι πεποίθησή μου είναι ότι η Κυβέρνηση μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων που προκάλεσε η απόφασή της για ιδιωτικοποίηση των Αλυκών θα κάνει πίσω.»

Σημειώνεται τέλος ότι την παραπάνω πρόταση ο δήμαρχος Μεσολογγίου με επιστολή του και τηλεφωνικές επικοινωνίες την έχει θέσει υπόψη των δήμων στους οποίους λειτουργούν Αλυκές και ήδη υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στην προοπτική της διερεύνησης της εξαγοράς του πλειοψηφικού πακέτου των Ελληνικών Αλυκών ΑΕ από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.