Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Η Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας θα στηρίξει τις ανασκαφές στην Παλαιομάνινα

Το τείχος και άλλα μνημεία της Αρχαίας Πόλης της Παλαιομάνινας, όπου ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή αρχαιολογίας Βασίλη Λαμπρινουδάκη, εκτελεί, από τον Δεκέμβριο του 2006, συστηματική έρευνα επισκέφθηκε προχθές (Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009) ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σώκος.
Σκοπός της έρευνας που διενεργείται και με τη συνεργασία της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων είναι η αποκάλυψη της ταυτότητας των χρακτηριστικών χώρων της πόλης, καθώς και η εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση χαρακτηριστικών τμημάτων των τειχών.
Στην Παλαιομάνινα του Δήμου Αστακού σώζονται τα επιβλητικά τείχη μίας οχυρωμένης πόλης της αρχαιότητας.
Η περίμετρος τους είναι 1.800 μ. και το σωζόμενο ύψος τους φθάνει και τα 7 μέτρα.
Μολονότι από την περιοχή έχουν προκύψει ευκαιριακά ευρήματα από τα οποία φαίνεται ότι η αρχαία εγκατάσταση στον τόπο αυτό και πολύ παλιά και ιδιαίτερα σημαντική ήταν, η πόλη δεν αποτέλεσε μέχρι πρόσφατα το αντικείμενο συστηματικής έρευνας.
Η εκκίνηση έγινε με χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά και από τον Σύλλογο των Φίλων των Μνημείων της Παλαιομάνινας.
Το 2006 -2007 έγιναν εκτεταμένοι καθαρισμοί από την οργιώδη βλάστηση που κάλυπτε τα τείχη έτσι ώστε σήμερα να προβάλλουν επιβλητικά και η περίμετρος της οχυρωμένης πόλης να είναι από μακριά ορατή και να έχει ανασταλεί ο κίνδυνος βλαβών από την ενέργεια των φυτών.
Παράλληλα ερευνήθηκαν επιλεγμένα μέρη του τείχους για δύο οικίες στο εσωτερικό της οχύρωσης.
Από τον Οκτώβριο του 2008 και φέτος η έρευνα και η μελέτη για την ανάδειξη των μνημείων της Παλαιομάνινας εκτελείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Αστακού, Οινιάδων και Αλυζίας.
Ήδη έχουν ερευνηθεί τα δυο πιο χαρακτηριστικά τμήματα του τείχους (στην περιοχή που είναι προσιτή από το χωριό και στην κύρια παραποτάμια πύλη, όπου αποκαλύφτηκαν τα κρημνισμένα τμήματα τους, και εκτελείται η μελέτη για την πρόταση αποκατάστασης τους.
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση ότι εκτός από τα γνωστά τείχη του 5°" - 3ου π.Χ. αι., που περιβάλλουν ένα ιδιαίτερα τραχύ έδαφος, υπήρχε και άλλος, παλαιότερος περίβολος του 7°" π.Χ. αιώνα, που περιέβαλλε το ηρεμότερο υψίπεδο που χονδρικά καταλαμβάνει και η σημερινή κωμόπολη
Τα ευρήματα τόσο από τους χώρους περί το τάχος όσο και από την τρέχουσα έρευνα στον παλαιότερο αυτό περίβολο επιβεβαιώνουν και την εκπληκτική αδιάκοπη συνεχεία της κατοίκησης από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τις μέρες μας και την εξέχουσα θέση της πόλης αυτής διαχρονικά και στον έλεγχο και στον πολιτισμό της περιοχής.
Η Παλαιομάνινα διαθέτει το μνημειακό υλικό που μπορεί να την καταστήσει, ιδίως μετά την διέλευση της Ιόνιας οδού σε απόσταση αναπνοής απ’ αυτήν, κεντρικό μνημειακό και τουριστικό πόλο στην ευρύτερη περιοχή.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης αποκατάστασης θα καταστεί δυνατή με τη βοήθεια των τοπικών και περιφερειακών αρχών η ένταξη στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα για την εφαρμογή της μελέτης και τη συνέχεια της έρευνας και της ανάδειξης των εξαιρετικών της μνημείων.
«Η σημερινή μου επίσκεψη εδώ στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιομάνινας σηματοδοτεί ανάληψη υποχρεώσεων και πρωτοβουλιών από τη μεριά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Θέλουμε την έρευνα αυτή να την εντάξουμε σε ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης για να έχει συνέχεια η σπουδαία δουλειά που γίνεται εδώ από τον κ. Λαμπρινουδάκη και τους συνεργάτες του.
Με την ευκαιρία της επίσκεψής μου θέλω να παρακαλέσω τους κατοίκους της περιοχής να συνεχίσουν να βοηθούν το ανασκαφικό έργο, όπως ήδη κάνουν και να τους ευχαριστήσω για την συμπαράστασή τους»
υπογράμμισε σε δήλωσή του ο κ. Σώκος.
Να σημειωθεί ότι στον αρχαιολογικό χώρο της Παλιομάνινας βρέθηκαν επίσης η κ. Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, Προϊσταμένη της ΛΣΤ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, ο Δρ. Λάζαρος Κολώνας Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος κ. Λεωνίδας Μίχας και ο κ. Δημήτρης Πούλιος Γραμματέας του Συλλόγου Φίλων Μνημείων της Παλαιομάνινας.