Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Ύστερα από μια δεκαετία εγκατάλειψης σύντομα ξεκινά η αναπαλαίωση του Παλαιού Νοσοκομείου Μεσολογγίου


Με μια απόφαση που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε «ιστορική» το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου ενέκρινε πριν από λίγο την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου και του Νοσοκομείου της πόλης προκειμένου να ξεκινήσει η αναπαλαίωση του Παλαιού Νοσοκομείου και η δημιουργία του Ιατρικού Συνεδριακού Κέντρου Μεσολογγίου.
Πρόκειται έτσι για ένα ουσιαστικό βήμα για να ξεκινήσει επιτέλους η αναπαλαίωση του μοναδικής αρχιτεκτονικής αξίας κτηρίου, που κοσμεί την είσοδο της πόλης του Μεσολογγίου και το οποίο για μια δεκαετία βρισκόταν εγκαταλελειμμένο στη φθορά του χρόνου.
Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα αναλάβουν την αναπαλαίωση του κτηρίου σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο Υγείας και υπό τον έλεγχο των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών του ίδιου υπουργείου.
Όσον αφορά το κόστος της αναπαλαίωσης και της μετατροπής του κτηρίου σε σύγχρονο συνεδριακό χώρο αυτό υπολογίζεται στα 7εκ. € και αναμένεται να καλυφθεί από το κληροδότημα «Γεώργιος και Αναστάσιος Χατζηκώστας».
Σύμφωνα με τη μελέτη στους 2.500 τμ. χώρους του κτηρίου θα δημιουργηθεί συνεδριακή αίθουσα 400 θέσεων, και ταυτόχρονα θα διαμορφωθούν χώροι για το πρότυπο ερευνητικό κέντρο για τα βλαστοκύτταρα, τη Διεθνή Ακαδημία της Ελευθερίας και το Μουσείο Εικονικής Αναπαράστασης της Εξόδου.
Κατά συνέπεια γίνεται σαφές ότι με τις συντονισμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής του Μεσολογγίου, της διοίκησης του Νοσοκομείου και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ουσιαστικά για πρώτη φορά, ύστερα από δέκα χρόνια εγκατάλειψης, ανοίγει ο δρόμος, για την αναπαλαίωση και την αξιοποίηση του Παλαιού Νοσοκομείου.

Υ.Γ. Ταυτόχρονα δημιουργούνται και οι συνθήκες για ουσιαστική λειτουργία της Διεθνούς Ακαδημίας της Ελευθερίας στο Μεσολόγγι αφού πέρα από ένα «χαρτοπόλεμο» ανακοινώσεων σε βάρος της δημοτικής αρχής, κανένα άλλο έργο δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής, παρόλο που από τριετίας έχουν εκδοθεί τα κανονιστικά προεδρικά διατάγματα του συστατικού της νόμου.