Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Διαφοροποιείται το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τη γραμμή Ρέππα για την εκτροπή του Αχελώου


Την ανάγκη επανεξέτασης του έργου της εκτροπής του Αχελώου, στο πλαίσιο της Οδηγίας Πλαίσιο της Κομισιόν για τα Νερά, αποδέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι η λύση της εκτροπής θα υιοθετηθεί «μόνο στο βαθμό που από τα Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες».
Η θέση αυτή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος διατυπώθηκε λίγες μόνο ώρες ύστερα από την τοποθέτηση του Υπουργού Υποδομών προχθές στη Βουλή για πρόθεση συνέχισης των έργων της εκτροπής.
Έτσι παρατηρούμε ακόμη μια διαφορετική ενδοκυβερνητική προσέγγιση για κορυφαίο ζήτημα.
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά πρακτικά αποκλείει τη μεταφορά νερού από μια λεκάνη απορροής σε άλλη. Η Κομισιόν θεωρεί πως το ζήτημα του Αχελώου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές στα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής και έχει ζητήσει μέχρι το Δεκέμβριο τα σχέδια αυτά.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, με ανακοίνωσή του, «αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα». Παράλληλα εμφανίζεται θετικό ως προς το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, το οποίο «θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν»
Αναλυτικά, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναφέρει:
Α. Για το έργο της εκτροπής αναγνωρίζει ότι απαιτείται επανεξέταση
στο πλαίσιο των Σχεδίων Διαχείρισης, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/60, την εκπόνηση των οποίων δεσμεύεται να αρχίσει άμεσα. Στο πνεύμα της Οδηγίας 2000/60 έμφαση θα δοθεί στη λεπτομερή διερεύνηση όλων των δυνατοτήτων εξοικονόμησης νερού και κάλυψης της ζήτησης μέσω μέτρων και έργων στο Υδατικό Διαμέρισμα της Θεσσαλίας καθώς και στις διαδικασίες διαβούλευσης.

Δεσμεύεται δε ότι θα υιοθετήσει τη λύση της εκτροπής μέσω κατάλληλου φορέα διαχείρισης και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων, των αντίστοιχων Περιφερειακών Συμβουλίων και της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, ΜΟΝΟ στο βαθμό που από τα ως άνω Διαχειριστικά Σχέδια προκύψει η αδήριτη ανάγκη της και μόνο για τις απολύτως αναγκαίες ποσότητες.
Β. Θεωρεί ότι το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, ισχύος 160 MW περίπου, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και έτοιμο να αποδώσει ηλεκτρική ενέργεια με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν συνεισφέροντας σημαντικά στους στόχους, που είναι υποχρεωμένη να καλύψει η χώρα μας σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κυότο. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.

Συζήτηση στο ΣτΕ χθες της προσφυγής κατά του έργου
Το υπουργείο Περιβάλλοντος κατέθεσε τθς απόψεις τους στο πλαίσιο της πρόσκλησης των εμπλεκόμενων φορέων από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Π.Πικραμμένου με αφορμή την αίτηση που έχει καταθέσει η WWF -Ελλάς και ζητάει με προσωρινή διαταγή του να σταματήσουν τα έργα εκτροπής του Αχελώου μέχρι να αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ εκ νέου για την εκτροπή.
Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, δεν έλαβε θέση για την συνέχιση ή μη των έργων εκτροπής, αλλά άφησε το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να αποφασίσει, επισημαίνοντας ότι θα συμμορφωθεί στις αποφάσεις του. Όπως προκύπτει και από τα παραπάνω, η κα Μπιρμπίλη είπε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αίτημα αναστολής των εργασιών που αφορούν το φράγμα και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μεσοχώρας.
Ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας, με έγγραφό του προς το Συμβούλιο της Επικρατείας τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των έργων της εκτροπής του Αχελώου, αναφέροντας ότι σε περίπτωση που «παγώσουν» τα έργα θα προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφή των έργων που μέχρι τώρα έχουν ολοκληρωθεί.
Ο κ. Πικραμμένος και τα άλλα μέλη του ΣτΕ άκουσαν τις απόψεις των εκπροσώπων των δύο εμπλεκομένων υπουργείων, της WWF -Ελλάς, των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Λάρισας και Μαγνησίας και της ΔΕΗ, ενώ παράλληλα παραβρέθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ.
Ο κ. Πικραμμένος και τα άλλα μέλη του δικαστηρίου επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν εάν θα δοθεί προσωρινή διαταγή ή όχι (και αναστολή, όπως έχει ζητήσει η WWF -Ελλάς), αφού πρώτα σταθμίσουν τη βλάβη που θα επέλθει στο περιβάλλον από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και τη βλάβη που θα σημειωθεί από την διακοπή των έργων.