Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Μεσολογγίου για το 2010 - Μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη


Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2010 κατά τη χθεσινή(Δευτέρα 15-12-2009) τακτική συνεδρίαση του σώματος. Χαρακτηριστικό στοιχείο του προϋπολογισμού είναι η μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη του δήμου, κάτι που σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Αναγνωστόπουλο αποτελεί «μια έμπρακτη στήριξη σε όλους του δημότες της πόλης στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.»
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αναπτυξιακό και ρεαλιστικό που αποτελεί τον καθρέφτη για την υλοποίηση των προγραμματικών θέσεων της δημοτικής αρχής.
«Μέρα με τη μέρα γίνεται αντιληπτό σε όλους του δημότες το έργο που παράγει η δημοτική αρχή, σε όλους τους τομείς της δραστηριότητας του δήμου. Ένα έργο που θέτει ισχυρές βάσεις για την αναπτυξιακή προοπτική του δήμου»
τόνισε ο κ. Αναγνωστόπουλος, κατά την ομιλία στην συζήτηση του προϋπολογισμού.
Σχετικά με τις αιτιάσεις που διατυπώθηκαν από την μειοψηφία, για την οικονομική κατάσταση του δήμου ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπογράμμισε ότι αυτή οφείλεται στη διαχείριση του παρελθόντος αφού όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Στη θητεία μου έχουν πληρωθεί 700.000€ για τοκοχρεολύσια των δημοτικών επιχειρήσεων. Δηλαδή για δάνεια που είχαν συναφθεί πριν την 1η Ιανουαρίου 2007 και για τα οποία δεν είχε υπάρξει καμιά μέριμνα ή προγραμματισμός για το πώς θα αποπληρωθούν.
Επίσης από το ταμείο του δήμου έχουν καταβληθεί περισσότερα από 350.000€ για την καταβολή δεδουλευμένων στους σχολικούς φύλακες.
Τα ποσά αυτά δεν χωρούν αμφισβήτηση και κυρίως αν δεν είχαν διατεθεί για τους σκοπούς που προανέφερα, τότε οι απαιτήσεις των προμηθευτών του δήμου θα ήταν σχεδόν μηδενικές και σίγουρα η οικονομική εικόνα πολύ καλύτερη… Και είναι ποσά που διατέθηκαν για δαπάνες τις οποίες εμείς δεν προκαλέσαμε.»
Ταυτόχρονα ο κ. Αναγνωστόπουλος υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από τη δημοτική αρχή, τονίζοντας τις μηδενικές αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αλλά και τα μειωμένα έσοδα του δήμου, από τον δημοτικό φόρο γνωστό ως 2%, αφού ειδικά για το 2009 αυτά μειώθηκαν στο ¼ σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω της μείωσης του συντελεστή από 2% σε 0,5%.
Αναφορικά με τους στόχους του προϋπολογισμού για τη νέα χρονιά ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του για περαιτέρω βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του δήμου που θα επιτευχθεί με περιορισμό των δαπανών, ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού και έναρξη διαδικασιών για την εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων.
Τέλος ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννη Αναγνωστόπουλο τόνισε: «Η δημοτική μας αρχή με μεθοδικότητα και συγκεκριμένο σχεδιασμό έχει καταφέρει να καταστήσει τον δήμο πανέτοιμο για την υλοποίηση έργων και δράσεων που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2007-13, αφού και πιστοποίηση έχουμε πάρει και κυρίως έχουμε συντάξει, ολοκληρωμένες μελέτες για μια σειρά βασικών έργων υποδομής και ανάπτυξης στην πόλη.
Επίσης, εντός του 2010 δίνεται οριστικά τέλος, στην εκκρεμότητα του καθορισμού του αιγιαλού και της παραλίας και εντάσσονται στο σχέδιο πόλης θύλακες του παλαιού σχεδίου που ήταν εκτός. Έτσι δίνεται τέλος σε ακόμη δυο ζητήματα που απασχολούσαν δεκάδες συμπολίτες μας και λειτουργούσαν γενικότερα ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πόλης.
Παρά την «πολεμική» που έχει αναπτυχτεί από μια μικρή ομάδα συμπολιτών μας βούλησή μας είναι εντός του 2010 να ξεκινήσει η αναπαλαίωση του Παλαιού Νοσοκομείου και η μετατροπή του σε σύγχρονο ιατρικό συνεδριακό κέντρο.
Ανακεφαλαιώνοντας ένα είναι βέβαιο και κοινά αποδεκτό, παρά τα όποια λάθη ενδεχομένως έγιναν η δημοτική μας αρχή σχεδίασε και υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που αλλάζει προς το καλύτερο την εικόνα του δήμου με έργα και παρεμβάσεις ουσίας και όχι βιτρίνας, καθιστώντας την μια σύγχρονη πόλη με ανθρώπινο πρόσωπο»
σημείωσε μεταξύ άλλων, ο κ. Αναγνωστόπουλος κλείνοντας την ομιλία του στην συζήτηση του προϋπολογισμού.