Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Θ. Μωραΐτης: "Κορυφαία στρατηγική επιλογή η πράσινη ανάπτυξη"

Ομιλητής σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ Αγρινίου για την πράσινη ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου το βράδυ της Παρασκευής 4 Δεκεμβρίου, ήταν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραΐτης.
Ο κ. Μωραΐτης ξεκινώντας την ομιλία του επισήμανε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και του νέου Υπουργείου, ώστε να ξεπεραστούν οι σημερινές παθογένειες και να μπουν οι βάσεις, για να αλλάξει συνολικά ο προσανατολισμός και η νοοτροπία στα θέματα του περιβάλλοντος.
Τόνισε πως πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ένα μοντέλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα, ώστε να αναδειχθούν τα πραγματικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα και μια νέα κατεύθυνση στον αγροδιατροφικό τομέα, στον ενεργειακό σχεδιασμό, στον τουρισμό, την διαχείριση των αποβλήτων κλπ.
Παραθέτοντας μια σειρά παραδειγμάτων απ’όλον τον κόσμο, ο Υφυπουργός μίλησε για τις ευεργετικές παραμέτρους της πράσινης ανάπτυξης από την θεωρία στην πράξη και πως οι θετικές αυτές επιπτώσεις μπορούν να επιδράσουν και στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, με έκθεση της Greenpeace, υπολογίζονται από 250.000 έως 400.000 οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα έως το 2020 που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από το πρώτο «κύμα» της πράσινης ανάπτυξης στη χώρα.
Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη σχεδιασμού και εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής: «Μιας πολιτικής χωρίς εμμονές και λογικές του παρελθόντος. Και το λέω αυτό γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος για πρώτη φορά μετά από δυο δεκαετίες έβαλε μια άλλη λογική στο θέμα του Αχελώου. Έβαλε θα έλεγα, λογική… Μακριά από λαϊκισμούς, μικροπολιτική, τοπικισμούς και ψευτοδιλήμματα. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα επιτρέψουμε καμιά περιοχή της χώρας να υποστεί περιβαλλοντικό ακρωτηριασμό. Δεν θα επιτρέψουμε καμία περιοχή της χώρας να γίνει Σαχάρα. Υπάρχει άλλος δρόμος για μια ορθολογική και αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων.»
Ο Υφυπουργός μετέφερε από το βήμα της εκδήλωσης της ΠΑΣΠ Αγρινίου, την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την στήριξη του νέου Πανεπιστημίου: «Το Πανεπιστήμιο αυτό δεν είναι μια από τις μαύρες τρύπες του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Έχει λόγο ύπαρξης, έχει δυνατότητες ανάπτυξης στο μέλλον και πάνω απ’ όλα έχει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Και επειδή λέγονται διάφορα κατά καιρούς , θέλω να τονίσω το εξής: Το Πανεπιστήμιο αυτό δεν είναι μια τοπικιστική εμμονή. Είναι ένα πραγματικό, ρεαλιστικό αναπτυξιακό στοίχημα, ένα όραμα που έχει ακαδημαϊκό και χωροταξικό νόημα. Και ο πήχης θα μπει ψηλά. Να γίνει το πρώτο Πράσινο Πανεπιστήμιο στη χώρα.»
Τέλος, ο κ. Μωραΐτης κλείνοντας την ομιλία του εξέφρασε την αισιοδοξία του πως «η πράσινη ανάπτυξη, μπορεί να γίνει η κινητήριος δύναμη που θα αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.»