Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Ξεσηκωμό προκαλούν στη Θεασσαλία οι τοποθετήσεις Μπιρμπίλη - Μωραΐτη για την εκτροπή


Έκτακτη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας προκαλούν οι εξελίξεις στο θέμα του Αχελώου, μετά και τις πρόσφατες αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών της Κυβέρνησης.

Μετά από πρόταση της παράταξης της Νομαρχιακής Ενωτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΝΕΑΣ) που αποδέχθηκε και η Νομαρχιακή Αρχή, συγκαλείται έκτακτο Νομαρχιακό Συμβούλιο για την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου στις 2μμ, προκειμένου να καταδειχθεί η αγωνιστική διάθεση των Λαρισαίων να προασπίσουν ένα έργο που είναι συνδεδεμένο με το μέλλον τους.
Στη συνεδρίαση, που έχει ως μοναδικό θέμα τις νεώτερες εξελίξεις στο θέμα του Αχελώου, καλούνται να παραστούν, όπως πρότειναν οι σύμβουλοι της ΝΕΑΣ Χ. Μπακούλας, Χ. Χαλκιάς, και Βασιλική Σκυλλάκου, όλοι οι βουλευτές και οι φορείς του νομού. Η Νομαρχία άρχισε χτες να αποστέλλει προσκλήσεις στους βουλευτές, την ΤΕΔΚ, την ΕΑΣ, το ΕΚΛ, την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, όλα τα Επιμελητήρια, τον Εμπορικό Σύλλογο, τους επαγγελματοβιοτέχνες κ.α, ζητώντας τους να παραστούν με σκοπό να αποτυπωθεί η παλλαϊκή αντίδραση του νομού στις τυχόν υποχωρήσεις του έργου.
Η συνεδρίαση εκτιμάται ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις καθώς η διάθεση να στηριχθεί το έργο είναι καθολική.
* Στην εισηγητική της πρόταση για το θέμα, η Ν.Ε.Α.Σ. σημειώνει μεταξύ άλλων:
"Όλες οι δηλώσεις και ενέργειες μελών της κυβέρνησης αποδείχνουν ότι η πραγματική πολιτική της είναι να μεθοδεύσουν την εγκατάλειψη του έργου. Έργο πνοής για τη Θεσσαλία με πολλαπλές συνέπειες για το περιβάλλον, την οικονομία και γενικά τη ζωή και για το νομό μας. Έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικά συνέδρια και μελέτες το έλλειμμα σε νερό της λεκάνης απορροής της Θεσσαλίας και η αναγκαιότητα κάλυψης του ελλείμματος με νερά του Άνω ρου του Αχελώου.
Μπροστά στη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί προτείνουμε να αποφασίσει το Νομαρχιακό συμβούλιο κατ' αρχήν, να απαιτήσει την συνέχιση των εργασιών της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και την άμεση χρηματοδότηση μικρών και μεγάλων έργων συγκράτησης ,αποθήκευσης νερού και εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα.
Και δεύτερο, εφόσον ψηφιστεί η παραπάνω πρόταση να αποφασίσει το Νομαρχιακό Συμβούλιο :
1) Να κλείσει η Νομαρχία την επόμενη Δευτέρα 21/12/09 καλώντας και τους Δήμους του νομού να πράξουν το ίδιο .
2) Να κληθούν όλοι οι φορείς του νομού να πάρουν θέση για το ζήτημα και να κινητοποιηθούν για την συνέχιση των έργων του Αχελώου και την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε συντονισμό με τους φορείς να προγραμματίσει παννομαρχιακό συλλαλητήριο και άλλες μορφές κινητοποιήσεων".