Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Αυτοκριτική Αναγνωστόπουλου και δεσμεύσεις για τα οικονομικά





O δήμαρχος Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος ξεκαθαρίζει πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα πως θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Γιάννης Αναγνωστόπουλος παραχώρησε συνέντευξη στην «Π», για τις τρέχουσες εξελίξεις στο δήμο.

Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης εκφράζοντας την βεβαιότητα πως θα έχει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Αναφέρεται στις προτεραιότητές του για το 2010. ενώ κάνοντας αυτοκριτική αποδέχεται ότι σε σχέση με τους στόχους που είχε θέσει υπάρχει υστέρηση στους τομείς των πολιτιστικών και των οικονομικών.

Αναφορικά με το καυτό θέμα των οικονομικών του δήμου αποδέχεται μεν «ότι δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τη «μαύρη» τρύπα που παραλάβαμε στα οικονομικά του δήμου και να μηδενίσουμε τις οφειλές στην αγορά» αλλά υποστηρίζει ότι «η περιγραφή της οικονομικής κατάστασης του δήμου γίνεται με όρους σκόπιμης παραπληροφόρησης» και δίνει τις εξηγήσεις του για τις αιτίες.


Ακολουθεί η συνέντευξη:
Συμπληρώνετε τρία χρόνια στη δημαρχεία της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Κάνοντας καταρχάς αυτοκριτική, σε ποιους τομείς θεωρείτε ότι υστερήσατε ή έστω δεν κάνατε όσα θα θέλατε;
"Κατ’ αρχάς να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου δίνετε μέσω της εφημερίδας σας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να παρουσιάσω τα όσα έγιναν στο δήμο μας και έμμεσα να έχω μια ανοιχτή συνομιλία με τους αναγνώστες σας.

Πέρυσι θα θυμάστε είχα τονίσει: «Λάθη δεν κάνει όποιος δεν κάνει τίποτε». Και μ’ αυτή τη φράση ξεκινώ την απάντηση στο πρώτο σας ερώτημα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τους στόχους που είχαμε θέσει στο ξεκίνημα της άσκησης της διοίκησης στο Δήμο μας, στους τομείς των πολιτιστικών και των οικονομικών.Γίνομαι συγκεκριμένος.

Στα πολιτιστικά καταγράφονται επιδόσεις που ακόμη κι εμένα δεν ικανοποιούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειτουργία της Φιλαρμονικής.

Στα οικονομικά τώρα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να κλείσουμε τις «μαύρες» τρύπες του παρελθόντος, παρά τις προσπάθειες για περιορισμό των δαπανών αλλά και για είσπραξη οφειλομένων που έχουμε κάνει.

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες θα πρέπει να επισημανθεί ότι και σ’ αυτούς τους τομείς αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες και υπήρξαν θετικά αποτελέσματα. Αρκεί να αναφέρω στον τομέα του Πολιτισμού τις ενέργειές μας για την ουσιαστική λειτουργία της Βαλβείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπου σύντομα θα γίνουν ανακοινώσεις.

Θα θυμάστε όμως ότι πέρυσι στην συνέντευξη που είχα παραχωρήσει στην εφημερίδα σας είχα θέσει ως στόχο για το 2009, την επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας.

Ένα χρόνο μετά στο Μεσολόγγι έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό οι επιδόσεις των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου και ταυτόχρονα θέσαμε με επιτυχία σε εφαρμογή την Ανακύκλωση οικιακών απορριμμάτων.

Επίσης ολοκληρώσαμε την εφαρμογή κυκλοφοριακής μελέτης για το ιστορικό κέντρο με την τοποθέτηση μπαρών, οδοσήμανση κλπ. ώστε να σταματήσει η άναρχη κίνηση τροχοφόρων. Οι παραπάνω παρεμβάσεις μας, ικανοποίησαν μια καθολική απαίτηση των συμπολιτών μας."

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το 2010, τελευταίο έτος της θητείας σας;
"Στη νέα χρονιά ολοκληρώνεται η πρώτη μας θητεία στη δημοτική αρχή της πόλης. Πιστεύω ότι στο πρώτο τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί η επίλυση όλων των ζητημάτων της καθημερινότητας που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε αναλαμβάνοντας το δήμο.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση ύστερα από το στοίχημα της καθαριότητας πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε και το στοίχημα της επίλυσης του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετώπιζε η πόλη.

Ταυτόχρονα από τις πρώτες ημέρες του χρόνου θα προβούμε σε παρεμβάσεις σε όλες τις παιδικές χαρές του δήμου με την τοποθέτηση καινούργιων οργάνων.

Παράλληλα θα συνεχίσουμε τις αισθητικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και την ανάπτυξη του πρασίνου.

Ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες πεζοδρόμησης στην κεντρική πλατεία με την ολοκλήρωση των οποίων θα αλλάξει η αισθητική εικόνα του κέντρου του Μεσολογγίου.

Βασική μας όμως προτεραιότητα τη νέα χρονιά είναι η αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στο δήμο από το ΕΣΠΑ μιας και ήδη έχουμε ετοιμάσει τις ανάλογες μελέτες για μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής (αποχέτευση, ύδρευση κλπ.).

Έργα τα οποία και θα θωρακίσουν την πόλη, αλλά κυρίως θα δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική. Δεν είναι υπερβολή να τονίσω ότι με το «άνοιγμα» του ΕΣΠΑ, ο δήμος Μεσολογγίου θα είναι από τους πρώτους δήμους της χώρας που θα ξεκινήσει έργα.

Επίσης τη νέα χρονιά θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων που λειτουργούσαν ως τροχοπέδη στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης και αναφέρομαι στον καθορισμό του αιγιαλού και της παραλίας και στην ένταξη στο σχέδιο πόλης κεντρικών θυλάκων που βρισκόταν εκτός σχεδίου, λόγω αδράνειας."

Αρκετοί είναι αυτοί που περιγράφουν μια ζοφερή κατάσταση για τα οικονομικά του δήμου Μεσολογγίου. Παρά το δάνειο, τα χρέη παραμένουν πολλά… Ποια είναι η εξήγησή σας;
"Όπως σας ανέφερα η αλήθεια είναι ότι δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τη «μαύρη» τρύπα που παραλάβαμε στα οικονομικά του δήμου και να μηδενίσουμε τις οφειλές στην αγορά.

Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

Πρώτον. Ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει καθημερινά ανάγκες οι οποίες και πρέπει να εξυπηρετούνται.

Δεύτερον. Με δεδομένη στη κρίση που διέρχεται τα τελευταία δυο χρόνια η χώρα μας, συνειδητή ήταν η πολιτική μας απόφαση να μην προβούμε σε αυξήσεις των δημοτικών τελών κάτι που συνεπάγεται μειωμένα έσοδα - αυξημένα έξοδα.

Ταυτόχρονα, το 2009 μειώθηκαν στο ¼ τα έσοδα του δήμου από το δημοτικό φόρο, το γνωστό 2% αφού αυτός μειώθηκε στο 0,5%.Και ο τρίτος που θέλω να τονίσω είναι τα τοκοχρεολύσια που καταβάλουμε για δάνεια του παρελθόντος.

Επιπλέον καταβλήθηκαν δεδουλευμένα στους σχολικούς φύλακες από τα γενικά έσοδα του δήμου σε ύψος που ξεπερνά τα 350.000€, ενώ ο δήμος ως εγγυητής έχει καταβάλει στη θητεία μου 700.000€ για δάνεια που είχαν συνάψει η ΔΕΥΑΜ και οι Δημοτικές Αλυκές προ του 2007 που ανέλαβα δήμαρχος.

Αν λοιπόν σ’ αυτά τα ποσά προσθέσουμε και τις ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τις 500.000€ εύκολα διαπιστώνουμε ότι ναι μεν είναι προβληματική οι οικονομική εικόνα του δήμου, δεν είναι όμως τόσο ζοφερή όσο περιγράφεται από την αντιπολίτευση και από μερίδα του τοπικού τύπου.

Όσο αφορά τη δανειοδότηση του δήμου θέλω να υπογραμμίσω, ότι πλην των σχολικών φυλάκων από το ποσό που έχει εκταμιευτεί, ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών δηλαδή για μισθοδοσία προσωπικού…

Το αντίθετο μάλιστα έχει συμβεί, αφού με τα χρήματα αυτά χρηματοδοτήθηκαν αναπτυξιακές δράσεις όπως η σύνταξη μελετών για έργα ύδρευσης – αποχέτευσης στην περιοχή της επέκτασης του σχεδίου πόλης και υπάρχει αδιάθετο ποσό 150.000€ για τους σκοπούς που προανέφερα.

Για το δεύτερο δάνειο που συνάψαμε επί θητείας μου ύψους 600.000€ αυτό αφενός δεν έχει εκταμιευτεί και αφετέρου θα διατεθεί για την αγορά οικοπέδων και μόνο.

Συνεπώς η περιγραφή της οικονομικής κατάστασης του δήμου γίνεται με όρους σκόπιμης παραπληροφόρησης.

Κι αυτό γιατί πως μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός να κατηγορείται η δημοτική αρχή για σύναψη δανείου με το οποίο πληρώθηκαν δεδουλευμένα των σχολικών φυλάκων, όταν η σύναψη δανείου για τον σκοπό αυτό αποτέλεσε πρόταση της αντιπολίτευσης;

Δεν θα σταθώ άλλο σ’ αυτή την μεμψίμοιρη και υποβολιμαία κριτική, όμως θέλω να τονίσω ότι σε ένα χρόνο από σήμερα οι οφειλές σε προμηθευτές θα είναι πολύ μικρότερες, από τις σημερινές και σίγουρα θα υπολείπονται σημαντικά αυτών που παραλάβαμε την 1η Ιανουαρίου 2007.

Και αυτό θα συμβεί με πιο «σφιχτό» έλεγχο των δαπανών και περαιτέρω ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του δήμου.

Παράλληλα θα δρομολογηθούν εξελίξεις για την εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των Δημοτικών Αλυκών.

Με αφορμή την ερώτηση θέλω να επισημάνω μια ακόμη παράμετρο της οικονομικής μας πολιτικής που σκόπιμα έχει παραβλεφτεί από αυτούς που δήθεν κόπτονται για το καλό του δήμου και δήθεν προασπίζονται το κοινό συμφέρον.

Με πολιτική μας απόφαση εντάξαμε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ την ύψους 600.000€ συμμετοχή της ΔΕΥΑΜ για τα μεγάλα έργα της ύδρευσης Ευηνοχωρίου και αποχέτευσης Αγίου Θωμά ώστε να μην υπάρξει επιπλέον δανειοδότηση της επιχείρησης, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαμε να είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα την υλοποίηση άλλου ή άλλων έργων, να «καυχιόμαστε» και να στείλουμε τον λογαριασμό στους δημότες…

Επίσης με 300.000€ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αποζημιώσαμε για επικείμενα ιδιοκτήτες στην περιοχής της επέκτασης του σχεδίου πόλης, όπου και ήδη έχουν ξεκινήσει σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις."

Δεν είναι όμως κακή εικόνα για ένα δήμο να επιχειρείται κατάσχεση του αυτοκινήτου του δημάρχου;

"Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την επιλογή του συγκεκριμένου επιχειρηματία για συνεργασία με το δήμο, αφού η στάση που επέδειξε κάθε άλλο παρά έντιμη ήταν απέναντι στο Δήμο και σε εμένα προσωπικά."

Η πρότασή σας για το νέο δήμο Μεσολογγίου αναφορικά με τον «Καποδίστρια 2» ποια είναι; Ποιοι ,κατά τη γνώμη σας, σημερινοί δήμοι πρέπει να απαρτίζουν το νέο δήμο;
Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα από τη διοικητική μεταρρύθμιση είναι να συνοδευτεί με τους ανάλογους πόρους ώστε οι δήμοι που θα προκύψουν να έχουν διοικητική και οικονομικοί αυτοτέλεια.

Ταυτόχρονα, αναφορικά με τα όρια των νέων δήμων απαιτείται η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και όχι των παραγόντων.

Προσωπικά όπως και στο παρελθόν ασπάζομαι την αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης, χωρίς εκπτώσεις ή μικροπολιτικούς σχεδιασμούς στην υλοποίησή της.

Από το επίπεδο συνεργασίας ,για τα θέματα της πόλης, με τους άλλους φορείς του νομού (βουλευτές, νομαρχία, ΤΕΔΚ) είστε ευχαριστημένος;
"Η συνεργασία με όλους τους φορείς της Αιτωλοακαρνανίας είναι δημιουργική. Με δεδομένη πλέον την παρουσία μου για τρία χρόνια στη θέση του Δημάρχου της Πρωτεύουσας το μόνο που θέλω να παρατηρήσω είναι ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι καλύτερα, στην κατεύθυνση της ιεράρχησης των στόχων."

Προκύπτει ενίοτε πως η συνοχή μεταξύ συνεργατών σας δεν είναι και η καλύτερη. Ρωτώ έχοντας κατά νου και όσα συμβαίνουν εσχάτως γύρω από το Ωδείο. Πως θα το αντιμετώπισετε;
"Η έλλειψη συνοχής συχνά συναντάται και στις «καλύτερες οικογένειες». Ο δικός μου ρόλος είναι να παρεμβαίνω και να αμβλύνω τις όποιες διαφορές..."

Θα διεκδικήσετε την επανεκλογή της επερχόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης;
"Οι βάσεις που έχουμε θέσει για μια αναπτυξιακή προοπτική στο δήμο αποτελούν την ικανή συνθήκη για ανανέωση της εμπιστοσύνης στον συνδυασμό μας από τους συμπολίτες μας."

Η πρόθεσή σας αυτή αφορά και στην περίπτωση που ο δήμος είναι διευρυμένος μετά τη εφαρμογή του Καποδίστρια 2;
"Ασφαλώς.Xρίσμα από το ΠΑΣΟΚ θα διεκδικήσετε αυτή τη φορά;Από το γεγονός ότι η υποψηφιότητά μου είναι δεδομένη πηγάζει η βεβαιότητά μου, για την στήριξή της και από το ΠΑΣΟΚ."