Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Ο Δήμαρχος Μεσολογγίου για την συνολική οικονομική εικόνα του Δήμου


Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σχετικά με την οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ο δήμαρχος, Γιάννης Αναγνωστόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Προκειμένου να σταματήσει η σκόπιμη παραπληροφόρηση των πολιτών του δήμου μας θεωρώ επιβεβλημένο να τονίσω τα ακόλουθα:
Α. Για την Οικονομική κατάσταση του Δήμου:
Το έλλειμμα στον ισολογισμό του Δήμου οφείλεται αποκλειστικά στους εξής λόγους:
Πρώτον. Ο Δήμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει καθημερινά ανάγκες οι οποίες και πρέπει να εξυπηρετούνται. (Καύσιμα, επισκευές οχημάτων, προμήθεια κάδων, ηλεκτρολογικού υλικού, Η/Υ κλπ.)
Δεύτερον. Με δεδομένη στη κρίση που διέρχεται τα τελευταία δυο χρόνια η χώρα μας, συνειδητή ήταν η πολιτική μας απόφαση αφενός να μειώσουμε τα τέλη σε ευπαθείς ομάδες πολιτών και αφετέρου να μην προβούμε σε αυξήσεις των δημοτικών τελών στο σύνολο των πολιτών, κάτι που αυτόματα συνεπάγεται μειωμένα έσοδα.
Τρίτον. Τα τοκοχρεολύσια που καταβλήθηκαν από το ταμείο του Δήμου για δάνεια του παρελθόντος της ΔΕΥΑΜ και των Δημοτικών Αλυκών. Το ύψος των οποίων ξεπερνά τις 700.000€ από την 1η Ιανουαρίου 2007
Τέταρτον.
Από τη κάλυψη της μισθοδοσίας των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών αποκλειστικά από το ταμείο του Δήμου, το ύψος της οποίας ξεπέρασε τα 700.000€.

Επομένως εάν στα ποσά που προαναφέρθηκαν και τα οποία αγγίζουν το 1,5 εκ. € προσθέσουμε και τις ανείσπρακτες οφειλές που ξεπερνούν τις 500.000€ εύκολα διαπιστώνουμε ότι ναι μεν είναι προβληματική η οικονομική εικόνα του δήμου, δεν είναι όμως τόσο ζοφερή όσο περιγράφεται…
Πολύ δε περισσότερο όταν το ποσό για τα τοκοχρεολύσια και τη μισθοδοσία των σχολικών φυλάκων και των δημοτικών αστυνομικών υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις των προμηθευτών.
Και σε κάθε περίπτωση η δημοτική μας αρχή δεν είναι αυτή που δημιούργησε αυτές τις δαπάνες…(Δάνεια ΔΕΥΑΜ και Αλυκών, προσλήψεις σχολικών φυλάκων και αστυνομικών).
Όσο αφορά τη δανειοδότηση του δήμου θέλω να επαναλάβω, ότι πλην των σχολικών φυλάκων από το ποσό που έχει εκταμιευτεί, ούτε ένα ευρώ δεν έχει διατεθεί για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών δηλαδή για μισθοδοσία προσωπικού… ή για «δημόσιες σχέσεις» παρά μόνο για εξόφληση προμηθευτών.
Το αντίθετο μάλιστα έχει συμβεί, αφού με τα χρήματα αυτά χρηματοδοτήθηκαν αναπτυξιακές δράσεις, όπως η σύνταξη μελετών για έργα ύδρευσης – αποχέτευσης στην περιοχή της επέκτασης του σχεδίου πόλης και υπάρχει αδιάθετο ποσό 150.000€ για τους αναπτυξιακούς σκοπούς και μόνο.
Για το δεύτερο δάνειο που συνάψαμε στη θητεία μας, ύψους 600.000€ αυτό αφενός δεν έχει εκταμιευτεί και αφετέρου θα διατεθεί για την αγορά οικοπέδων και μόνο.
Συνεπώς, η περιγραφή της οικονομικής κατάστασης του δήμου γίνεται με όρους σκόπιμης παραπληροφόρησης.
Και για του λόγου το αληθές αρκεί να αναφέρω ότι η πρόταση της σύναψης δανείου με το οποίο πληρώθηκαν δεδουλευμένα των σχολικών φυλάκων αποτέλεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο του κ. Γιάννη Τέγα…
Επίσης θεωρούμε επιβεβλημένη και την παρουσίαση μιας ακόμη πτυχής της οικονομικής μας πολιτικής που μάλλον σκόπιμα παραβλέπεται από τους «δήθεν», που κόπτονται για το καλό του δήμου «προασπιζόμενη» το κοινό συμφέρον.
Με πολιτική μας απόφαση εντάξαμε στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ την ύψους 600.000€ συμμετοχή της ΔΕΥΑΜ για τα μεγάλα έργα της ύδρευσης Ευηνοχωρίου και αποχέτευσης Αγίου Θωμά, ώστε να μην υπάρξει επιπλέον δανειοδότηση της επιχείρησης, ενώ κάλλιστα θα μπορούσαμε να είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα την υλοποίηση άλλου ή άλλων έργων, να «καυχιόμαστε» και να στείλουμε τον λογαριασμό στους δημότες…
Επίσης με 300.000€ από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ αποζημιώσαμε για επικείμενα ιδιοκτήτες στην περιοχής της επέκτασης του σχεδίου πόλης, όπου και ήδη έχουν ξεκινήσει σημαντικές αναπτυξιακές παρεμβάσεις(διανοίξεις και ασφαλτοστρώσεις οδών, κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης κλπ.).
Δεν θα σταθώ άλλο σ’ αυτή την μεμψίμοιρη και υποβολιμαία κριτική, όμως θέλω να τονίσω ότι σε ένα χρόνο από σήμερα οι οφειλές σε προμηθευτές θα είναι πολύ μικρότερες, από τις σημερινές και σίγουρα θα υπολείπονται σημαντικά αυτών που παραλάβαμε την 1η Ιανουαρίου 2007.
Και αυτό θα συμβεί με πιο «σφιχτό» έλεγχο των δαπανών και περαιτέρω ενεργοποίηση του εισπρακτικού μηχανισμού του δήμου. Παράλληλα θα δρομολογηθούν εξελίξεις για την εξυγίανση των δημοτικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των Δημοτικών Αλυκών.

Β. Για την περιβόητη «κατάσχεση» του επιβατικού οχήματος του Δήμου
Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για την επιλογή του συγκεκριμένου επιχειρηματία για συνεργασία με το δήμο, αφού η στάση που επέδειξε κάθε άλλο παρά έντιμη ήταν απέναντι στο Δήμο και σε εμένα προσωπικά.

Γ. Για τους παιδικούς σταθμούς
Ουδέποτε η διοίκηση των παιδικών σταθμών αρνήθηκε σε μέλος του ΔΣ την ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση του νομικού προσώπου. Το αντίθετο μάλιστα.
Εκείνο που αρνήθηκε η διοίκηση, ύστερα από γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου του δήμου είναι η διάθεση πρωτοτύπων οικονομικών στοιχείων (τιμολόγια κλπ.) για ευνόητους λόγους.
Σύντομα θα υπάρξει εκτενής ενημέρωση για το υποτιθέμενο οικονομικό «άνοιγμα» των Παιδικών Σταθμών από την οποία θα αμβλυνθεί η οποιαδήποτε αμφιβολία.
Ταυτόχρονα, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να προσπερνάμε την υποδειγματική λειτουργία των παιδικών σταθμών και κυρίως τη δημιουργία δυο νέων σύγχρονων βρεφονηπιακών σταθμών.

Προς αποφυγή οποιονδήποτε λανθασμένων εντυπώσεων πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το σύνολο των δαπανών του Δήμου τελεί υπό έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Επίτροπος) για τη νομιμότητα των δαπανών και ο ισολογισμός του Δήμου ελέγχεται από ορκωτούς λογιστές.

Με λύπη επίσης διαπιστώνουμε το καθημερινό «άγχος» - αυτών που «δήθεν» κόπτονται για το γενικό καλό - για αποδόμηση της συνολικής δραστηριότητας της δημοτικής μας αρχής αφού μόνο αυτοί δεν διαπιστώνουν και δεν βλέπουν: τη βελτίωση της καθαριότητας στην πόλη, τα έργα αισθητικής αναβάθμισης(πεζοδρομήσεις, πλακοστρώσεις, ασφαλτοστρώσεις κλπ.), τα έργα υποδομής(Αποχέτευση, ‘Ύδρευση) σε Άγιο Θωμά, Ευηνοχώρι και Περιοχή επέκτασης σχεδίου πόλης, τις παρεμβάσεις στους πεζοδρόμους και την κεντρική πλατεία, το Πάρκο στα Καλά Καθούμενα, την ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμου στην Τουρλίδα, την υποδειγματική λειτουργία της υπηρεσίας Πρασίνου και κυρίως την άριστη προετοιμασία του δήμου για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ.

Η δημοτική μας αρχή θα συνεχίσει και στον τέταρτο χρόνο της θητείας της την υλοποίηση του οράματος για την έξοδο στον 21ο αιώνα της πόλης, δημιουργώντας υποδομές και προϋποθέσεις για μια δημιουργική αναπτυξιακή πορεία.»