Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Γιάννης Τέγας: "Τα ΤΕΙ να γίνουν Πανεπιστήμια"


Τον μετασχηματισμό των ΤΕΙ σε ΑΕΙ προτείνει ως μόνη λύση ο δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου, Γιάννης Τέγας για την αναστροφή της αρνητικής τους πορείας ιδιαίτερα μετά τη θέσπιση της βάσης του 10 για την εισαγωγή σπουδαστών με ανοιχτή επιστολή στην Υπουργό Παιδείας.
Ακολουθεί η επιστολή του κ. Τέγα:


"Ανοικτή Επιστολή
Προς: κα Υπουργό Παιδείας

Κοιν.:

1.κ.κ.Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας .

2.κ. Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας
3. κ.κ. Πρόεδρους ΤΕΙ

Με αφορμή την Σύνοδο Προέδρων των Τ.Ε.Ι της χώρας, στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου στο Μεσολόγγι και συμβάλλοντας στον ανοικτό διάλογο για τη διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατης εκπαίδευσης της χώρα μας, θα θέλαμε να διατυπώσουμε τις απόψεις μας και να εκφράσουμε τις ανησυχίες των συνδημοτών μας για την πορεία του ΤΕΙ Μεσολογγίου ως ένα περιφερειακό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

Έπειτα από την φετινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή των μαθητών στα ΑΕΙ της χώρας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά επαληθεύτηκε δυστυχώς η πρόβλεψη μας για μια νέα σημαντική μείωση του αριθμού των εισακτέων σε όλες σχεδόν τις σχολές των περιφερειακών ΤΕΙ.
Η εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση» της πρώην Υπουργού Παιδείας, οδήγησε σε μείωση των εισακτέων σπουδαστών στις σχολές του ΤΕΙ της πόλης μας τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα οι εισακτέοι σπουδαστές το Σεπτέμβριο του 2005 ήταν 2.200 ενώ φέτος εγγράφτηκαν μόνο 680, γεγονός που επιδεικνύει ότι εισάγονται όλο και πιο λίγοι σπουδαστές. Από τους σπουδαστές που τελικά επιτυγχάνουν στις Σχολές μας, αρκετοί είναι αυτοί που είτε απλώς εγγράφονται και ξαναπροσπαθούν εκ νέου είτε μεταγράφονται σε αντίστοιχες σχολές άλλων ΤΕΙ του κέντρου. Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι ο μηδενικός αριθμός εισακτέων σε τρία Τμήματα θα οδηγήσει στο «τυπικό κλείσιμο» της Σχολής Τεχνολόγων Γεωπονίας η οποία είναι συνδεδεμένη με τη φυσιογνωμία της περιοχής και στην ουσιαστική συρρίκνωση του ΤΕΙ.

Η ουσιαστική αναβάθμιση των ΤΕΙ της χώρας, δεν επιτυγχάνεται με αόριστες και ασαφείς υποσχέσεις, ούτε πλέον με την κατάργηση της βάσης του δέκα (10), ή τη δημιουργία νέων σύγχρονων ελκυστικών Τμημάτων. Στο πρόσφατα ιδρυθέν νέο Τμήμα «Αυτοματισμού» του ΤΕΙ οι ενεργοί σπουδαστές είναι μόνο 27 !.

Η διαρκής υποβάθμιση, ιδίως των περιφερειακών ΤΕΙ, που συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς επέφερε τη στασιμότητα, τα οδήγησε σε μαρασμό ενώ η περιφερειακή ανάπτυξη – οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται επιφέροντας δυσάρεστα αποτελέσματα στον τοπικό κοινωνικό-οικονομικό ιστό.

Η τοπική οικονομία της Πόλης μας στηρίχθηκε την τελευταία εικοσαετία στους 5500-6000 ενεργούς σπουδαστές, δηλαδή το 1/3 του ενεργού πληθυσμού της.

Η σταδιακή μείωση των ενεργών σπουδαστών στο ΤΕΙ στέρησε στην οικονομία του Μεσολογγίου ποσό ύψους 10-15 εκ. €/ετησίως.

Το ΤΕΙ για την πόλη μας αποτελεί πηγή έρευνας, προβολής, ανάπτυξης, παιδείας και πολιτισμού καθώς και δύναμη νέων θετικών μηνυμάτων προς την τοπική κοινωνία. Η ενέργεια, η φρεσκάδα και η όρεξη για δημιουργία που μεταφέρεται από τους σπουδαστές διαμορφώνει την κουλτούρα και εμπλουτίζει τον πολιτισμό της τοπικής κοινωνίας.

Ενώ δημιουργεί προοπτικές απασχόλησης στο νέο επιστημονικό δυναμικό της πόλης και της περιφέρειας
Η σπουδαιότερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι τα ΤΕΙ να γίνουν Πανεπιστήμια.

Η πρόταση αυτή δεν έχει κανένα κόστος για κανέναν, ενώ αντίθετα συμβάλλει στην ευημερία όλων.

Η ακαδημαϊκότητα των ιδρυμάτων αυξάνεται, η παραπαιδεία μειώνεται, η παραγωγικότητα ενισχύεται, η εθνική οικονομία μεγεθύνεται.
Η αλήθεια είναι ότι ο πολίτης επιθυμεί το παιδί του να εισαχθεί σε Πανεπιστήμιο και όχι σε ΤΕΙ. Και αυτό ακριβώς πιστεύουμε κι εμείς. Να γίνουν τα ΤΕΙ, Πανεπιστήμια. Το όφελος για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα συνολικά αλλά και τους πολίτες θα είναι μεγάλο. Θα έχουν λιγότερους αλλά ωριμότερους προπτυχιακούς φοιτητές, αφήνοντας όμως και για τα πρώην ΤΕΙ περισσότερο και καλύτερο υλικό, θα έχουν περισσότερους μεταπτυχιακούς φοιτητές μεταφέροντας πόρους από τις προπτυχιακές στις μεταπτυχιακές σπουδές, θα ενισχύσουν τους ερευνητικούς τους εξοπλισμούς και θα γιγαντώσουν τις ερευνητικές τους ομάδες, θα δημιουργήσουν συνθήκες αριστείας.
Αυτό θέλει ο φορολογούμενος πολίτης: «Να ξοδεύει λιγότερα και να παίρνει περισσότερα». Η γκρίζα πραγματικότητα που του παρουσιάζουν δεν είναι παρά μία γκρίζα πολιτική που μπορεί εύκολα να αλλάξει.

Πιστεύοντας ότι εκφράζουμε την αγωνία και την ανησυχία όλων των συμπολιτών μας και θέλοντας να συμβάλουμε θετικά στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας για οριστική λύση των προβλημάτων που ταλανίζουν αρκετά χρόνια την τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας μας (Πανεπιστήμια, ΤΕΙ, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια - Κολέγια), θα συνεχίσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της Πόλης μας και να διεκδικούμε μια καλύτερη προοπτική για της δημότες της.



Μεσολόγγι, 1-12-2009

Τέγας Ιωάννης
Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου"