Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Ν. Μπακογιάννη: "Πώς θα είναι η Ρούμελη χωρίς το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο;"



Αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση της πρ. Υπουργού στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.
Τάχθηκε σαφώς υπέρ της απόσπασης της Αιτωλ/νίας από την σημερινή Περιφέρεια




Οι διαφοροποιήσεις την κ. Ντόρας Μπακογιάννη, όπως και πολλών «γαλάζιων» δημάρχων από την θέση που εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ήταν ένα από τα κυρίαρχα θέματα που προέκυψαν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες στην Αθήνα.
Αντικείμενο του συνεδρίου ήταν το σχέδιο «Καλλικράτης» και παρά τις όποιες διαφωνίες καταβλήθηκαν προσπάθειες, ώστε να υπάρξει σύγκλιση τουλάχιστον στις δυο μεγάλες αυτοδιοικητικές παρατάξεις.
Πέραν των συμπερασμάτων του συνεδρίου όμως, η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, έρχεται να «ταράξει τα νερά» και για έναν άλλο λόγο, μιας και το κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ έκανε συγκεκριμένες αναφορές για τα όρια των Δήμων και των Περιφερειών και εξέφρασε ξεκάθαρη θέση ως προς τα διοικητικά όρια των περιφερειών ειδικά στην περιοχή μας.
Συγκεκριμένα η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε με απόλυτο τρόπο πως η Πάτρα δεν νοείται να μην είναι σε μια ενιαία Περιφέρεια με όλη την Πελοπόννησο, όπως και το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο σε μια Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Η δήλωση αυτή είναι συνέχεια των πιέσεων που ασκούνται σε Πανπελοποννησιακό επίπεδο, για την ίδρυση μιας και ενιαίας Περιφέρειας, καθώς και των προτάσεων που υφίστανται για τη δημιουργία Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην οποία θα πάει και η Αιτωλ/νία.
Συγκεκριμένη, η κ. Μπακογιάννη προχθές, από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ είπε: «Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν ταυτότητα, ώστε να διεγείρουν τα καλώς εννοούμενα, την καλώς εννοούμενη άμιλλα, που πρέπει εφεξής να ενθαρρύνουμε στην Ελλάδα. Την αίσθηση δηλαδή του ανήκειν, τον τοπικό πατριωτισμό. Η Πελοπόννησος είναι ο Μοριάς, αλλά πώς θα είναι ο Μοριάς χωρίς την Πάτρα και την Ολυμπία; Η Στερεά Ελλάδα είναι η Ρούμελη, αλλά πώς θα είναι η Ρούμελη χωρίς το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο;
Αναγνωρίζω βεβαίως ότι δεν είναι πάντα εύκολο αυτό γιατί έχουμε την Αθήνα που δεν μπορεί να πάει στη Στερεά, την Αττική δηλαδή ή τη Μακεδονία που είναι αντίστοιχα μία πολύ μεγάλη έκταση. Άρα, θα πρέπει να το συζητήσουμε αναλυτικά και αυτό.
Όλα βέβαια είναι ανοικτά στις προτάσεις τις δικές σας, αλλά οι προτάσεις της κυβέρνησης πρέπει να τα λάβουν υπόψη όλα αυτά και να αποβάλλουν την υστεροβουλία την οποία δυστυχώς πολλές φορές βρίσκουμε όταν χαράσσονται νέες διοικητικές περιφέρειες.»
Π.Η.Τ.