Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Επιφυλάξεις από την Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας για το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών

Στις 22/01/2010, δόθηκε για διαβούλευση από το ΥΠΑΑ&Τ νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος των αγροτών. Σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδας τονίζει την αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος με ταυτόχρονη όμως διατήρηση της αυτονομίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κλάδου.
Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Η αναγκαιότητα για αναδιοργάνωση του αγροτικού συνεταιριστικού και συνδικαλιστικού κινήματος είναι εμφανής εδώ και χρόνια με συσσωρευμένα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε υπερχρεωμένους συνεταιρισμούς και ενώσεις καθώς επίσης και σε προβληματικές αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις με απόλυτη ευθύνη όμως των ηγεσιών των αντίστοιχων φορέων που αποτελούνται σε μεγάλο ποσοστό από άεργους ανθρώπους.
Ξεχνούν όμως οι συντάκτες του σχεδίου νόμου ένα βασικό ζήτημα.
Η αλιεία είναι ένας κλάδος του αγροτικού τομέα με μεγάλη ιδιαιτερότητα. Στην γεωργία, την κτηνοτροφία κλπ., υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς και με βάση αυτό μπορεί να διαχειριστεί τα διαφορά ζητήματα. Όμως στην αλιεία δεν υφίσταται τέτοιο καθεστώς αλλά ένα εντελώς διαφορετικό που είναι η διαχείριση κοινών πόρων.
Το ΠΑΣΟΚ γνωρίζοντας αυτή την ιδιαιτερότητα καθώς επίσης και το ότι ο κλάδος είναι διάσπαρτος σε όλη τη χώρα, ψήφισε τους Ν. 1361/1983 και 2538/1997 δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμα στους αλιείς να οργανωθούν σε δεύτερο και τρίτο βαθμό. Οι αλιείς έφτιαξαν τις οργανώσεις τους συσπειρώνοντας τον κόσμο της αλιείας, διεκδικώντας ως επί το πλείστον τα θεσμικά αιτήματα τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Επιπλέον παρότι διεκδίκησαν το μητρώο των αλιέων αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα οι ίδιοι την ευθύνη, εν τούτοις η πολιτεία στάθηκε αντίθετη. Ακόμη και η κυρία υπουργός όταν η Σ.Α.Ε έκανε την πρόταση να το αναλάβει, η ίδια αρνήθηκε χωρίς καν να αιτιολογήσει την άποψή της.
Όσον αφορά τις αναφερόμενες ποσοστώσεις σε νέους και γυναίκες, προσβάλουν βάναυσα και τη νέα γενιά αλλά και τις γυναίκες γιατί τους τοποθετούν «χατιρικά» στα όργανα έστω και αν η εκλογή της βάσης είναι διαφορετική. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο απομακρύνονται από το χώρο δυναμικά στελέχη αλλά τοποθετούνται στα όργανα άνθρωποι χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης.
Η Σ.Α.Ε θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα επί του νομοσχεδίου άμεσα.
Όμως ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη στιγμή ότι σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την διάλυση των οργανώσεων της αλιείας τις οποίες με κόπο οι ίδιοι οι ψαράδες έφτιαξαν.
Μπορούμε να βελτιώσουμε κομβικά ζητήματα για την βελτίωση της λειτουργίας τους, πράγμα που μπορεί να γίνει με απλές παρεμβάσεις. Χρειάζεται μόνο η πολιτική βούληση.
Όχι στη συγχώνευση των οργανώσεων της αλιείας με τις άλλες του αγροτικού τομέα.»