Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Εκδήλωση για τους Υγροτόπους στο Μεσολόγγι

Την αναγκαιότητα να τεθούν στόχοι για μια πράσινη ανάπτυξη που θα ανασυγκροτήσει το παραγωγικό μοντέλο και θα κάνει την χώρα πιο ανταγωνιστική, επισήμανε κατά την ομιλία του σε εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα υγροτόπων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Νομαρχιακού Διοικητηρίου Αιτωλ/νίας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης.
Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλ/νίας, την ΑΝΑΙΤ και εκπαιδευτικούς φορείς, ο Υφυπουργός τόνισε πως το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής βρίσκεται στην αιχμή της μεγάλης αυτής προσπάθειας..
«Η κρίση απέδειξε περίτρανα ότι τα μοντέλα ανάπτυξης του παρελθόντος έχουν αποτύχει. Η έξοδος από την κρίση σημαίνει νέες ιδέες, νέες προτάσεις, νέες λύσεις», είπε ο Θάνος Μωραΐτης για να επικεντρώσει αμέσως μετά στην ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία και σημασία των υγροτόπων της Αιτωλ/νίας, αλλά και τα προβλήματα υποβάθμισης που αντιμετωπίζουν σήμερα, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Αναλύοντας το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο για τους υγροτόπους και την ανάγκη οργάνωσης ώστε να λυθούν τα χρόνια προβλήματα των προστατευόμενων περιοχών , ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε πως «καμία μορφή δημόσιας δράσης δεν μπορεί να έχει επαρκή αποτελέσματα, αν η αξία και η σημασία της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος δεν έχει εμπεδωθεί πρώτα στη συνείδηση του κάθε πολίτη. Πολύ απλά το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων.»
Συνεχίζοντας ο κ. Μωραΐτης, αναφέρθηκε στις δράσεις του ΥΠΕΚΑ που έχουν σαν στόχο την καλύτερη προστασία των υγροτόπων και θέτει συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για κάθε έργο ή δραστηριότητα που εμπίπτει μέσα σε Υγροτοπικές Περιοχές, όπου αυτό προβλέπεται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Παράλληλα το Υπουργείο, προωθεί και σειρά άλλων πολιτικών οι οποίες θα συμβάλλουν έμμεσα στη διάσωση των υγροτόπων, όπως για παράδειγμα η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών που αποτελούν σημαίνοντες παράγοντες προς την κατεύθυνση της προστασίας των Υγροτόπων.
Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, τόνισε την τεράστια σημασία των υγροτόπων για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου περιβαλλοντικού προβλήματος της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνοντας πως χρειάζονται δράσεις προστασίας και συγχρόνως ολοκληρωμένης διαχείρισης και ανάπτυξης οικονομικών δραστηριοτήτων.
«Δράσεις που παράλληλα επιτρέπουν στους φυσικούς μηχανισμούς να συνεχίσουν να λειτουργούν ομαλά. Τέτοιες λύσεις αποτελούν τον άξονα πραγματικής ανάπτυξης της περιοχής μας. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε αυτά τα ποτάμια και αυτές τις λίμνες, να είμαστε ο πρώτος νομός σε φυσικό πλούτο και να αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχει αναπτυχθεί. Μια από τις απαντήσεις είναι γιατί κάποιοι κλείνουν τα μάτια και αφήνουν το φυσικό μας πλούτο να καταστρέφεται.
Και μπορούμε να βάλουμε και θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό το θέατρο του παραλόγου και της ανομίας που παίζεται μπροστά στα μάτια της πολιτείας αλλά και των πολιτών»,
είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης, για να κλείσει την ομιλία του με ένα σαφές και επίκαιρο πολιτικό μήνυμα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο τόπος μας μπορεί να μπει στην πρωτοπορία μιας νέας εποχής: «Η χώρα δεν είναι το μαύρο πρόβατο , το αποπαίδι της Ευρώπης. Η χώρα μπορεί να έχασε χρόνια αλλά δεν έχασε τη δύναμη της, τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Έχουμε όλα τα εφόδιά να βγούμε από το αδιέξοδο και θα τα καταφέρουμε. Ο τόπος μας έχει δύναμη , η χώρα έχει στρατηγική και θα προχωρήσει μπροστά. Είτε το θέλουν οι διεθνείς κερδοσκόποι είτε όχι. Με προσπάθεια όλων μας, με επίκεντρο τον άνθρωπο, με τολμηρές γενναίες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Μαζί θα τα καταφέρουμε όχι μόνο να βγούμε από τα σημερινά αδιέξοδα αλλά και να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο. Με όρθια την κοινωνία, με αξιοπρεπείς τους πολίτες.»
Νωρίτερα ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος ανοίγοντας τις εργασίες της ημερίδας τόνισε: «Σήμερα πολλοί κάνουν λόγο για τις κλιματικές αλλαγές. Αλλαγές που συμβαίνουν γιατί η επέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον είναι βάναυση, αλόγιστη. Χρειαζόμαστε μια άλλη συνείδηση που να συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη, με την ύπαρξη ζωής και στη δική μας περιοχή. Βρισκόμαστε σε έναν νομό με πλούσιο οικολογικό απόθεμα, το οποίο πρέπει να το προστατεύσουμε, να το διατηρήσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις να το αναβαθμίσουμε. Ο αγώνας του λαού μας κατά της εκτροπής του Αχελώου είναι ένας έντιμος και δίκαιος αγώνας για τη ζωή. Αγώνας, ενάντια στην αντίληψη που θέλει υποταγμένη τη φύση στο όνομα αμφίβολων μορφών ανάπτυξης.»
Παράλληλα, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου 2010) με τη συνεργασία της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου προχώρησε στην έκδοση φυλλαδίου με τίτλο: «ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ».