Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Οι υποδομές προαπαιτούμενο για να υπάρξει περιφερειακή ανάπτυξη

Στα πλαίσια της 13ης ετήσιας συνάντησης της ΟΚΕ(Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή) και των ΝΟΚΕ της χώρας που πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας φιλοξένησε στο συνεδριακή του αίθουσα ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Υποδομές και Περιφερειακή Ανάπτυξη», το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου.
Ομιλητές ήταν οι Χρήστος Πολυζωγόπουλος, Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. Ελλάδος- Θύμιος Σώκος, Νομάρχης Ν.Α. Αιτωλοακαρνανίας - Τάσος Αποστολόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας- Χρήστος Φωτόπουλος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Αγρίνιο)- Δημήτριος Κοταντάκης, Πρόεδρος της Ν.Ο.Κ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Παναγιώτης Τσιχριτζής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας(ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ).
Την υπουργό κα Λούκα Κατσέλη εκπροσώπησε ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αρμόδιος για θέματα Ανταγωνιστικότητας, Μανώλης Πατεράκης.
Το λόγο πήραν επίσης ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Κουρουμπλής καθώς και ο Νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας.
Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητών έφεραν ξανά στο προσκήνιο το μείζον ζήτημα της Περιφερειακής Ανάπτυξης σε εποχές μάλιστα κρίσιμες για την οικονομία και το μέλλον της χώρας.
Στις εργασίες της εκδήλωσης δεν παραβρέθηκε η Υπουργός Οικονομίας κ. Κατσέλη και όπως ήταν φυσιολογικό, στο αντικείμενο της συνεδρίασης που ήταν οι υποδομές και η περιφερειακή ανάπτυξη, προστέθηκε και αυτό την οικονομικής κρίσης και στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν, ώστε η ανάπτυξη να επιτευχθεί, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες.
Χαρακτηριστικά ο κ. Πολυζωγόπουλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί σήμερα η κρατική μηχανή, τονίζοντας πως δεν νοείται ακόμη να μην έχουν πληρωθεί καίριες κρατικές θέσεις, ζητώντας πιο γρήγορους ρυθμούς. «Έχουμε ευθύνη να λύσουμε τα προβλήματα μας. Δεν είναι ανάγκη να μας λένε οι άλλοι τι θα κάνουμε, αλλά να πάρουμε πρωτοβουλίες. Δεν χρειάζεται άλλη καθυστέρηση. Τα όποια μέτρα πολιτικής θα πρέπει να ληφθούν άμεσα και νομίζω ότι το Πρόγραμμα ανάπτυξης και Σταθερότητας περιλαμβάνουν μέτρα που θα κινήσουν και την αγορά κυρίως. Η χώρα έχει ανάγκη από αναπτυξιακές παρεμβάσεις, έχει ανάγκη από ενίσχυση της ψυχολογίας, από ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος.», σημείωσε ο κ. Πολυζωγόπουλος.
Οι φορείς του νομού επιχείρησαν να καταδείξουν την υστέρηση που παρουσιάζεται στην περιοχή μας όχι μόνο λόγω των γνωστών αγκυλώσεων της κεντρικής εξουσίας αλλά και λόγω της ανυπαρξίας μιας κεντρικής απόφασης σχετικά με το τι πρέπει να κάνει το κράτος για επενδύσεις όπως το Πλατυγιάλι.
Το πρόβλημα των οδικών συνδέσεων και της ανυπαρξίας σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και η μη αξιοποίηση της τεράστιας επένδυσης του Πλατυγιαλίου ήταν κοινός παρανομαστής σε όλες τις εισηγήσεις ενώ από το νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Σώκο καταδείχτηκε και ο παραλογισμός να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός για να εκμεταλλευτεί η περιοχή και η χώρα τον τεράστιο ορυκτό πλούτο σε άργιλο και γύψο. Χαρακτηριστικά ανέφερε: «Μεγάλη επιχείρηση που θα προσέφερε εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή αναγκάστηκε να μην επενδύσει όταν κατάλαβε ότι δύο διοικητικοί υπάλληλοι του ΙΓΜΕ με νόμο από το 1935 είχαν απόλυτη δικαιοδοσία σχετικά με τη διαχείριση του ορυκτού πλούτου της περιοχής και παρόλες τις αγωνιώδεις προσπάθειές μου δεν κατέστη δυνατόν να επιταχυνθεί καμία διαδικασία».
Αξιοσημείωτη ήταν και η ομιλία του ΓΓ της Περιφέρειας κ. Αποστολόπουλου που περιέγραψε την πραγματικότητα, με τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έναρξη του ΕΣΠΑ την πορεία του Γ' ΚΠΣ με τον μεγάλο αριθμό ανολοκλήρωτων έργων και χρεών κλπ αλλά συμπλήρωσε πως μπορεί να υπάρξει διέξοδος, με αξιοποίηση του ΕΣΠΑ σε περιφερειακή λογική, αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, αποκέντρωση όρων κλπ.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί η απουσία βουλευτών και δημάρχων του νομού.