Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

"Αλάτι - Ο Λευκός Θησαυρός" Η έκθεση της Διεξόδου για τις Γιορτές Εξόδου 2010


Το Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος» στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου συμμετέχοντας για 11η χρονιά στις Γιορτές Εξόδου θα παρουσιάσει υπό την αιγίδα του Δήμου της πόλης, την έκθεση «Αλάτι - Ο λευκός θησαυρός». Το επίσημο ξεκίνημα της έκθεσης θα γίνει το Σάββατο 13 Μαρτίου, στις 7 το βράδυ και θα λειτουργήσει έως την Κυριακή 16 Μαΐου.
Πρόκειται για μια ιστορική και εικαστική έκθεση - για ένα από τα πλέον ζωτικής σημασίας στοιχεία του πλανήτη - στην οποία παρουσιάζονται οι τρόποι παραγωγής του, η συμβολή του στην διατήρηση της ζωής του πλανήτη, η επίδρασή του στην παγκόσμια ιστορία, τη θρησκεία, την οικονομία, την τέχνη, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
Μέσα στις αίθουσες του Μουσείου και της Πινακοθήκης της «Διεξόδου» και με τα μουσειολογικά πλεονεκτήματα των χώρων αυτών, παρουσιάζεται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο προβολής σε θεματικές ενότητες, η πρωτότυπη και εντυπωσιακή αυτή έκθεση.
Στην έκθεση παρουσιάζονται δεκάδες είδη λευκού και χρωματιστού αλατιού απ΄ όλο στον κόσμο, ιστορικές φωτογραφίες και έγγραφα, σλάιντς, μηχανήματα και παραδοσιακά εργαλεία, πίνακες ζωγραφικής, κατασκευές, καλλιτεχνικές αναπαραγωγές , κατασκευές από αλάτι, μεγάλη συλλογή από αλατιέρες οι οποίες χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Παράλληλα στους χώρους της έκθεσης θα γίνονται βιντεοπροβολές που παρουσιάζουν τους τρόπους εξόρυξης και συλλογής.
Με την έκθεση «Αλάτι – Ο Λευκός Θησαυρός» αποκαλύπτονται και παρουσιάζονται όλες τις άγνωστες χρήσεις, επιδράσεις και επιρροές αυτής της πολύτιμης λευκής σκόνης των 14.000 χρήσεων. Την έκθεση θα προλογίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Διευθυντής του περιοδικού Natiοnal Geographic, Νίκος Μάργαρης.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις της έκθεσης που έχει προγραμματίσει η «Διέξοδος» στους χώρους της θα γίνουν: Ημερίδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα την αντιμετώπιση της ιωδιοπενίας σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας, αφιέρωμα στην παγκόσμια ημέρα του νερού, ενώ σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται δωρεάν εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε οργανωμένες ομάδες μαθητών των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Λευκάδος και Φωκίδας.
Η λειτουργία της έκθεσης θα είναι καθημερινή (πλην Δευτέρας και Τρίτης) από τις 10.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από 7 το απόγευμα έως 9.30 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο.
Χορηγικοί υποστηρικτές της έκθεσης οι εταιρείες "ΑΛΑΤΙ ΔΑΔΑΚΑΡΙΔΗ ", "ΑΥΓΟΤΑΡΑΧΟ ΤΡΙΚΑΛΙΝΟΣ" και "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΛΥΚΩΝ ΤΟΥΡΛΙΔΑΣ"