Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Καταρρέει το δημόσιο σύστημα υγείας


Εικόνα διάλυσης στο ΓΝ Αγρινίου

Εξώδικο από τους ειδικευόμενους γιατρούς «γύμνια» στις κλινικές, λόγω των εφημεριών, απλήρωτοι οι γιατροί, ακέφαλο το ίδρυμα.

Δεκαπέντε μέρες τον μήνα, δεν θα υπάρχει χειρουργός και η κατάσταση γίνεται πλέον επικίνδυνη


Εικόνα διάλυσης παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα το Γενικό νοσοκομείο του Αγρινίου, με τους γιατρούς πλέον να έχουν φτάσει στα όριά τους και να αναζητούν έστω κάποιον συνομιλητή, χωρίς όμως να μπορούν να τον βρουν...
Η κατάσταση τείνει να εξελιχθεί σε επικίνδυνη εάν αναλογιστούμε ότι κλινικές «λειτουργούν» χωρίς γιατρούς, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως με το πρόγραμμα εφημεριών που έχει βγει για δεκαπέντε μέρες τον μήνα δεν θα υπάρχει χειρούργος στο νοσοκομείο, ενώ κάτι ανάλογο πρόκειται να συμβεί και στα υπόλοιπα Τμήματα του Ιδρύματος.
Την ίδια στιγμή, το νοσοκομείο, όπως και αυτό του Μεσολογγίου, είναι στην ουσία ακέφαλο, αφού η νέα Διοίκηση δεν έχει ακόμη αναλάβει και οι γιατροί, εργαζόμενοι, ασθενείς κλπ, δεν έχουν κάποιον υπεύθυνο να μπορούν να απευθυνθούν.
«Λειτουργούμε πλέον με ελάχιστες προδιαγραφές. Όλοι οι ειδικευόμενοι γιατροί είναι σε επίσχεση εργασίας και οι ειδικευμένοι κάνουν τέσσερεις εφημερίες. Είμαστε απλήρωτοι από τον Οκτώβριο του 2009 και δεν βρίσκουμε κάποιον υπεύθυνο να μιλήσουμε. Εδώ και έξι σχεδόν μήνες δεν υπάρχει διοίκηση, δεν υπάρχει κάποιος να μας πει έστω πως θα πληρωθούμε για το 2009»,
είναι μερικές από τις επισημάνσεις που κάνει ο νέος πρόεδρος των γιατρών του νοσοκομείου κ. Αγγελάκης.
Ήδη, σε επίσχεση έχουν προχωρήσει και κάποιοι ειδικευμένοι γιατροί, γιγαντώνοντας έτσι το πρόβλημα και όπως είναι γνωστό, πολλοί από τους γιατρούς, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν το μέγιστο όριο των ωρών εργασίας, δηλαδή τις 4 εφημερίες ανά μήνα.
«Αποτέλεσμα όλως αυτών είναι η πλήρης αποδιοργάνωση της λειτουργίας του νοσοκομείου. Η πλήρης απουσία εφημερευόντων βασικών ειδικοτήτων επί πολλές μέρες ανά μήνα και ορατός πλέον είναι ο κίνδυνος για την υγεία των πολιτών και κυρίως των επειγόντων περιστατικών.» αναφέρει μεταξύ άλλων ανακοίνωση της Ένωσης των Γιατρών του νοσοκομείου στο Αγρίνιο.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ
«Οι ειδικευόμενοι ιατροί του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, νομίμως εργαζόμενοι και αμειβόμενοι από αυτό, εξωδίκως διαμαρτυρόμαστε και καταθέτουμε την παρακάτω δήλωση:
«1. Μη έχοντας πληρωθεί Δεδουλευμένες εφημερίες των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2009, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2010 απαιτούμε την άμεση και έντοκη καταβολή τους
2. Ζητούμε να εφαρμοστούν οι κοινοτικές οδηγίες 93/104/ΕΚ και 2000/34/ΕΚ που κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο από την οδηγία 2003/84/ΕΚ και ορίζουν ως χρόνο εργασίας για τους ειδικευόμενους τις 56 ώρες εβδομαδιαίως.
Σας ενημερώνουμε ότι:
1. Απέχουμε από όλες τις δραστηριότητες του Νοσοκομείου στο οποίο εργαζόμαστε (8ωρη- 5ήμερη εργασία, εφημερίες) και χωρίς άλλη ειδοποίηση, αν δεν λάβουμε τα δεδουλευμένα και χρωστούμενα από Τετάρτη 10/03/2010
2. Σκοπεύουμε να καταφύγουμε στη δικαιοσύνη για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, διότι ενώ έχουμε αναγκαστεί, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, να κάνουμε 10 ή και 11 εφημερίες τον μήνα, πέραν των φυσικών δυνατοτήτων μας, η διοίκηση δεν προβαίνει στην πληρωμή των δεδουλευμένων αυτών εφημερίων. Σας επισημαίνουμε δε, ότι τέτοιου είδους εργασιακές συνθήκες αποτελούν τον πραγματικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, γεγονός το οποίο εντέχνως αποσιωπούν οι αρμόδιοι φορείς (Διοίκηση νοσοκομείου -υπουργείο Υγείας).
3. Με ομόφωνη απόφαση, οι ειδικευόμενοι του νοσοκομείου μας συμμετέχουν στην επίσχεση εργασίας από 10/03/2010 μέχρι αποπληρωμής της δεδουλευμένης υπερωριακής εργασίας».