Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Την Κυριακή 18 Απριλίου γιορτάζεται στο Μεσολόγγι η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2010 θα εορτασθεί στο Μεσολόγγι, η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας με την συνεργασία της Βυρωνικής Εταιρεία της Ιερής Πόλεως Μεσολογγίου, του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας θα πραγματοποιήσουν κατά την ημέρα αυτή εκδηλώσεις, σύμφωνα με το Π.Δ. 130/2008 με το οποίο καθιερώθηκε η 19η Απριλίου ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.
Η 19η Απριλίου είναι επέτειος του θανάτου του ποιητή και φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενός από τους πρώτους που ύψωσαν τη φωνή τους κατά της κλοπής των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν. Στην ποίησή του περιέχονται ισχυρά μηνύματα κατά των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον κάθε τυραννίας και υπέρ της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο.
Η μνήμη του Λόρδου Βύρωνα παραμένει ζωντανή και το μήνυμά του διαχρονικό. Αγωνίσθηκε και θυσιάστηκε για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας και ταυτόχρονα απέδιδε στον εαυτό του τον τίτλο «πολίτης του κόσμου», συνδυάζοντας τον φιλελληνισμό με την υπεράσπιση οικουμενικών αξιών.
Ο φετινός εορτασμός, κατ’ εφαρμογή των αναφερομένων στην αριθμ. 19633/31-03-2009 σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών θα γίνει την 18η Απριλίου 2010, ημέρα Κυριακή.
Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
Κυριακή 18 Απριλίου 2010:
Ώρα 10.30 πμ
.:- Τέλεση Δοξολογίας στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Ώρα 11.00 πμ.:- Κατάθεση στεφάνων στο χώρο του τόπου θανάτου του Λόρδου Βύρωνα (έναντι Παλαμαϊκής Σχολής).
Ώρα 11.30 πμ.: Εκδήλωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νομαρχιακού Μεγάρου στην οποία η ιστορικός του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Λουκία Δρούλια θα μιλήσει με θέμα: «Τα Φιλελληνικά Έντυπα κατά τη διάρκεια του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821».
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει ξενάγηση στις εκθέσεις «Ελληνική Επανάσταση και Ευρωπαϊκός Φιλελληνισμός» και «Φιλελληνικά Έντυπα του Απελευθερωτικού Αγώνα 1821 – 1829» στο Βυρώνειο.