Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου για τις εξελίξεις σχετικά με την σύσταση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Στις αρχές του Γενάρη του 2010 ο Υφυπουργός του Υπουργείου Δικαιοσύνης – Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κατσιφάρας, ευρισκόμενος στο Αγρίνιο, ανακοίνωσε την πρόθεση του Υπουργείου για σύσταση (4) Εφετείων, μεταξύ των οποίων και το Εφετείο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Μεσολογγίου, όταν ενημερώθηκε για τα παραπάνω απέστειλε αμέσως στον κ. Υπουργό της Δικαιοσύνης υπόμνημα, με το οποίο ανέπτυξε με πληρότητα και σαφήνεια τις θέσεις και τα επιχειρήματά του, που συνηγορούσαν και εδραίωναν με αδιαμφισβήτητο τρόπο την απαίτηση του λαού της περιοχής για την ίδρυση του Εφετείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, ως πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλ/νίας.
Ακόμη, με το ίδιο υπόμνημα, καταστήσαμε σαφές ότι οι Δικηγόροι και ο Λαός της περιοχής δεν θα μείνουν απαθείς στο επιχειρούμενο σε βάρος της Ιερής Πόλης μας έγκλημα, ζητώντας απ’ τον Υπουργό ότι πριν προχωρήσει στην έκδοση οιασδήποτε απόφασης περί ίδρυσης Εφετείου να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση όλων των μερών.
Μετά την αποστολή του εν λόγω υπομνήματος, ο Υφυπουργός και πάλι κ. Κατσιφάρας σε δημόσια δήλωσή του στα «μέσα» διαβεβαιώνει ότι προς το παρόν «παγώνει» το θέμα των Εφετείων και ότι για τη λήψη οριστικής απόφασης θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Μετά ταύτα και ενώ αναμέναμε την πρόσκληση του κ. Υπουργού για την πραγματοποίηση αυτής της «διαβούλευσης», από δημοσιεύματα του ημερησίου τύπου προέκυπτε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης είχε αποστείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοτεχνική επεξεργασία και γνωμοδότηση (4) σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούσαν στην ίδρυση (4) Εφετείων, μεταξύ των οποίων και το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδος με έδρα το Αγρίνιο.
Η αντίδραση του Συλλόγου μας υπήρξε ακαριαία και την ίδια στιγμή αποστείλαμε εντονότατη επιστολή – διαμαρτυρία προς τον κ. Υπουργό, ζητώντας απ’ αυτόν, πέραν των άλλων, την υλοποίηση της διακηρυγμένης αρχής της Κυβέρνησης, αλλά και της δημόσιας δέσμευσης του Υπουργείου για πραγματοποίηση δημόσιας διαβούλευσης, πριν καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.