Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνεται η έδρα του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας


Την πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας τόνισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης κατά την σημερινή σύσκεψη στο γραφείο του με παράγοντες της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Αχαΐας.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραΐτης, οι βουλευτές Σοφία Γιαννακά, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Μάριος Σαλμάς και Δημήτρης Σταμάτης, οι νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας Θύμιος Σώκος και Δημήτρης Κατσικόπουλος, οι δήμαρχοι Μεσολογγίου, Αγρινίου και Πατραίων καθώς και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Μεσολογγίου, Αγρινίου και Πατρών.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης αφού άκουσε τα επιχειρήματα των τριών πλευρών δηλαδή των Αχαιών, των Μεσολογγιτών και των Αγρινιωτών ξεκαθάρισε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα υπάρξει λειτουργική αποδυνάμωση του Εφετείου Πατρών με μετακινήσεις δικαστικών ή προσωπικού, ενώ αναφορικά με την έδρα δήλωσε ότι θα σεβαστεί την γνωμοδότηση του ΣτΕ για τη νομιμότητα του Προεδρικού Διατάγματος.
Μάλιστα ο κ. Καστανίδης φέρεται να υιοθέτησε την επιχειρηματολογία του δημάρχου Μεσολογγίου και του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου Μεσολογγίου περί αναγκαιότητας νέας γνωμοδότησης του Αρείου Πάγου, μιας και αυτή που στηρίζεται το ΠΔ θεωρείται δεν θεωρείται επίκαιρη (σ.σ. είχε γίνει με στοιχεία του 2007).
Επίσης στο ενδεχόμενο νέας γνωμοδότησης ο κ. Καστανίδης είπε ότι θα υπάρξει διαφοροποίηση του ερωτήματος που θα τεθεί στην Ολομέλεια του ΑΠ, ώστε να υπάρξει και γνωμοδότηση για την έδρα του Εφετείου δηλαδή αν θα είναι το Αγρίνιο ή το Μεσολόγγι.
Να θυμήσουμε ότι για τη γνωμοδότηση βάση της οποίας συντάχθηκε το ΠΔ δεν είχε υπάρξει ερώτημα για την έδρα του Εφετείου και παράλληλα στην εισήγηση δεν υπήρχε αναφορά ότι στο Πρωτοδικείο Μεσολογγίου υπάγεται όλη η περιοχή της Ναυπακτίας.
Συνεπώς το συμπέρασμα που προέκυψε από την σημερινή σύσκεψη είναι ότι η ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, με μόνο ερωτηματικό την έδρα του, καθώς αν το ΣτΕ ζητήσει νέα γνωμοδότηση του ΑΠ, τότε όλα είναι ανοιχτά…