Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Δήμαρχος Μεσολογγίου: "Υπηρέτης μικροπολιτικών συμφερόντων ο Υπουργός Δικαιοσύνης"


Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Γιάννης Αναγνωστόπουλος ύστερα από την κατάθεση στο ΣτΕ για έλεγχο νομιμότητας του ΠΔ για την σύσταση του Εφετείου Δυτικής Ελλάδας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Παρά το γεγονός ότι αναμέναμε από τη νέα Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό της προηγούμενης για την ίδρυση του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο, χθες εντελώς ξαφνικά κατατέθηκε στο ΣτΕ για έγκριση της νομιμότητας το ΠΔ για την σύστασή του.
Από διετίας μαζί με τους Δήμους της Αιτωλίας (Ναύπακτος, Αντίρριο, Χάλκεια, Αιτωλικό, Αστακός, Αποδοτία, Οινιάδες, Πυλλήνη, Πλάτανος κλπ.) και φορείς της περιοχής έχουμε εκθέσει τις απόψεις μας προς κάθε αρμόδιο παραθέτοντας με σαφήνεια και πληρότητα τα επιχειρήματα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που συνηγορούν υπέρ της θέσης μας για ίδρυση Πολιτικού και Ποινικού Εφετείου στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου.
Τα επιχειρήματα εδράζονται σε ιστορικά, γεωγραφικά και πολιτισμικά στοιχεία τα οποία είναι αρρήκτως συνδεδεμένα και με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Όσο κι αν γίνεται κουραστικό θα επαναλάβω και πάλι, ότι η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου ως πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας έχει το ιστορικό, νομικό, διοικητικό και πολιτικό δικαίωμα για την ίδρυση (επανίδρυση) του Εφετείου, αφού όλα τα Εφετεία της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ιδρυθεί στις πρωτεύουσες των νομών.
Η απόφαση για ίδρυση Εφετείου εκτός της Πρωτεύουσας της Αιτωλοακαρνανίας περιφρονεί την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και προσβάλει το περί δικαίου αίσθημα του λαού της περιοχής μας, αφού ύστερα από την εξέλιξη αυτή, η Παράδοση, η Ιστορία και οι Αξίες που αποτελούν αιώνιους φάρους της Ανθρωπότητας καταποντίζονται μπροστά στην μικροκομματικής σκοπιμότητα.
Έτσι ο πολιτικός θεματοφύλακας του κορυφαίου θεσμού της χώρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έμπρακτα έρχεται να υπηρετήσει μικροπολιτικά και μικροκομματικά συμφέροντα.
Εύλογα αναρωτιέμαι όταν η ίδια η Πολιτεία δεν σέβεται τους Θεσμούς και μάλιστα τον κορυφαίο διοικητικό θεσμό του Κράτους, την Πρωτεύουσα του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τότε γιατί ο απλός πολίτης να σέβεται τους Θεσμούς της Πολιτείας;
Μεταφέρω τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μου για την στάση στο θέμα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ η αρνητική αυτή εξέλιξη θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου που είναι προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα».