Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Πιο κοντά στο Μεσολόγγι η Χάλκεια. Κοινή σύσκεψη δημοτικών συμβουλίων Μεσολογγίου και Χάλκειας



Την Κυριακή έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ Χάλκειας
για τη λήψη απόφασης
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα συνεδρίασε εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου για την επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση και τα όρια του νέου δήμου. Μάλιστα η σημερινή ήταν κοινή με το δημοτικό συμβούλιο της Χάλκειας. Κι αυτό γιατί παρά τις εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι ο δήμος της Χάλκειας θα συνενωνόταν με αυτόν του Μεσολογγίου ή στη χειρότερη περίπτωση, ένα τμήμα του θα προσαρτούταν στο Μεσολόγγι και το άλλο στη Ναύπακτο η πρόταση του Υπουργείου συνενώνει το δήμο της Χάλκειας με τη Ναύπακτο.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου προκάλεσε κατ’ αρχάς την αντίδραση των κατοίκων του Γαλατά και του Περιθωρίου που βλέπουν για δεύτερη φορά η διοικητική μεταρρύθμιση να τους αποκόβει από το Μεσολόγγι, που για την συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελεί τον πιο κοντινό αστικό πόλο για την περιοχή τους. Παράλληλα και στους παράγοντες του Μεσολογγίου προκλήθηκε δυσαρέσκεια αφού, η μη προσάρτηση της Χάλκειας αφαιρεί δυναμική από το νέο δήμο της Πρωτεύουσας.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το δημοτικό συμβούλιο Μεσολογγίου στη χθεσινή του συνεδρίαση (Πέμπτη 29/4) με απόφασή του ζητά την ενσωμάτωση του δήμου της Χάλκειας στο νέο δήμο Μεσολογγίου και σχετικά με τις προτάσεις του Υπουργείου για τους δήμους της Μακρυνείας εξέφρασε την συναίνεσή του για ενσωμάτωση τους με το νέο δήμο εάν υπάρξει ανάλογη βούληση από τις εκεί τοπικές κοινωνίες.
Σήμερα (Παρασκευή 30/4) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου έγινε κοινή συνάντηση των μελών ΔΣ Μεσολογγίου και Χάλκειας με την συμμετοχή και εκπροσώπων φορέων και αντηλλάγησαν απόψεις σχετικά με την πρόταση του Υπουργείου. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία όσοι έλαβαν το λόγο εξέφρασαν την άποψη ότι η Χάλκεια στο σύνολό της πρέπει να συνενωθεί με το Μεσολόγγι, αν δεν γίνει τώρα κατάτμηση του δήμου ώστε τα ΔΔ Γαλατά και Περιθωρίου να συνενωθούν με το Μεσολόγγι και τα υπόλοιπα με τη Ναύπακτο όπως άλλωστε είχε αποφασίσει το ΔΣ Χάλκειας.
Προκειμένου να «επισημοποιηθεί» αυτή η τάση, υιοθετήθηκε η πρόταση για άμεση σύγκληση του ΔΣ της Χάλκειας, προκειμένου να υπάρξει επίσημη θέση. Η συνεδρίαση θα γίνει το μεσημέρι της Κυριακής 2/5.
Απ’ ότι διαφάνηκε κατά την σημερινή συζήτηση κατά του ενδεχομένου της ενσωμάτωσης του δήμου της Χάλκειας στο Μεσολόγγι τάσσονται παράγοντες από το ΔΔ Καλαβρούζας και μερίδα παραγόντων από τα ΔΔ Γαβρολίμνης, Τρικόρφου και Βασιλικής, χωρίς όμως οι αντιδράσεις να είναι οξείες.