Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η Ακακία Κορδόση στην αγκαλιά του Αιτωλικού






Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιτωλικού την ανακήρυξε επίτιμη δημότισσα
Την ημερομηνία της 10ης Απριλίου , της επετείου της Εξόδου, ο Δήμος Αιτωλικού επέλεξε σκόπιμα για να τιμήσει την πεζογράφο, Ακακία Κορδόση.
Μέσα στο Μουσείο Βάσως Κατράκη, «σ΄ένα χώρο καθαγιασμένο από τέχνη» όπως είπε η τιμηθείσα συγγραφέας , ο Δήμος Αιτωλικού σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Αιτωλικό εν πολιτισμώ» διοργάνωσαν τιμητική εκδήλωση με προσκεκλημένους ομιλητές εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων.
Με συντονιστή τον Πρόεδρο του συλλόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου, Δημοσθένη Μπούρο , μίλησαν για τη ζωή και το έργο της Ακακίας ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος, ο δημοσιογράφος, Βασίλης Πάικος, η φιλόλογος, Χρυσούλα Σπυρέλη και η ιστορικός, Ανδρονίκη Χρυσάφη.
Ο Σαράντος Καργάκος αναφέρθηκε στο έργο της , το οποίο έχει εκτιμήσει από χρόνια και για το οποίο έχει δημοσιεύσει επανειλημμένα κριτικές, για την θέση της στα ελληνικά γράμματα και έκλεισε χαρακτηρίζοντας την Ακακία «πραγματικό άνθος της λιμνοθάλασσας»
Η Χρυσούλα Σπυρέλη, που επιμελήθηκε και τον προσφάτως εκδοθέντα από την Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου τόμο με το έργο της τιμηθείσης, μίλησε κυρίως για την συγγραφική της σταδιοδρομία ενώ η Ανδρονίκη Χρυσάφη για τη δύναμη του ταλέντου της και της προσωπικότητά της καθώς και για την μεγάλη καλοσύνη της.
Τελευταίος ομιλητής ο Βασίλης Πάικος, ο φίλος της Ακακίας από τα παιδικά χρόνια, που μίλησε από καρδιάς για την «αδελφή» του που είναι «κοσμοπολίτισσα όσο λίγοι και εντοπία όσο κανείς».
Ο δήμαρχος Αιτωλικού, Νίκος Γαλάνης, μετά από έναν εξαιρετικά εγκάρδιο λόγο, επέδωσε στην τιμώμενη το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου με το οποίο αποφασίστηκε η απονομή της ανώτατης τιμητικής διάκρισης στην διακεκριμένη συγγραφέα ως επίτιμης δημότισσας της πόλης , ο δε πρόεδρος του συλλόγου της επέδωσε την απόφαση του συλλόγου με την οποία την ανακήρυξε επίτιμο μέλος του.
Η κοσμοσυρροή στο «Κατράκειο» ήταν απερίγραπτη και ο κόσμος που είχε έλθει από πολλά μέρη του νομού, την Πάτρα και την Αθήνα είχε κατακλείσει μέσα και έξω το Μουσείο.
Η συγγραφέας έκλεισε την εξαιρετικά ζεστή αυτή εκδήλωση με ομιλία για την δύναμη της τέχνης και ευχαριστώντας είπε πως απ΄όλες τις εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί προς τιμή της σε διάφορα μέρη, αυτή ήταν ίσως η πιο εγκάρδια. Ήταν σαν «μια μεγάλη ανοιχτή αγκαλιά από την πόλη του Αιτωλικού, την μονάκριβη αδελφή του Μεσολογγίου».