Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Μια ακόμη ζωτικής σημασίας ανάσα για το περιβάλλον: "Έτοιμος και ο ΧΥΤΑ Τριχωνίδας"

Τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων της 2ης Γεωγραφικής Ενότητας (Τριχωνίδας), που ολοκληρώθηκε στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λεπενούς του Δήμου Στράτου, επισκέφθηκαν χθες (Τρίτη 27 Απριλίου 2010) ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τάσος Αποστολόπουλος, ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος, μαζί με τους Δημάρχους Αγρινίου, Παύλο Μοσχολιό, Στράτου, Δημήτρη Μουρτζιάπη, τον Αντινομάρχη, Χρήστο Πετρόπουλο και στελέχη της Δ.Τ.Υ. της Νομαρχίας.
Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του έργου μιας και ολοκληρώνεται ο προσωρινός δρόμος πρόσβασης, από την διασταύρωση της Λεπενούς έως τον Χ.Υ.Τ.Α. προϋπολογισμού 750.000 €, ο οποίος θα εξυπηρετήσει και τις ανάγκες καλής επικοινωνίας των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα των κτηνοτρόφων.
Σε ότι αφορά τον βασικό δρόμο πρόσβασης προς τον ΧΥΤΑ από το Καστράκι μήκους έξι χιλιομέτρων, ήδη ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και η υλοποίησή του θα ενταχθεί στα έργα της Τέταρτης Προγραμματικής Περιόδου, (Ε.Σ.Π.Α.).
Ο Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Τάσος Αποστολόπουλος σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη τόνισε ότι: «Βρισκόμαστε σε ένα μεγάλο έργο, για το οποίο πρόσφατα, μέλη κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπεύθυνα για τα στερεά απόβλητα που το επισκέφθηκαν, το χαρακτήρισαν άψογο και δεν έκαναν καμία απολύτως παρατήρηση.
Σήμερα αντιμετωπίζουμε και επιλύουμε θέματα που έχουν να κάνουν με την σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ, και κυρίως τον βασικό δρόμο πρόσβασης».
Από τη μεριά του ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θύμιος Σώκος επεσήμανε πως: «Πρόκειται για ένα έργο ύψιστης περιβαλλοντικής αξίας και σημασίας που σηματοδοτεί το καλό μέλλον του τόπου μας.
Ο ΧΥΤΑ ολοκληρώθηκε άρτια, με τις καλύτερες τεχνικές προδιαγραφές
και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, έστω και από ελάχιστους, για γκρίνια ή μεμψιμοιρία».
Από τις δηλώσεις των δύο ανδρών προέκυψε ότι είναι πολύ κοντά η ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. το έργο της κατασκευής Εργοστασίου Επεξεργασίας των Αστικών Απορριμμάτων του νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Πρόκειται για μια μονάδα μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας των στερεών αποβλήτων αλλά και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο.
Για το έργο αυτό η Νομαρχία διαθέτει μελέτη καθώς και τεύχη δημοπράτησης με συνολικό προϋπολογισμό 30.000.000 €.
Το εργοστάσιο έχει χωροθετηθεί στην έκταση του ΧΥΤΑ Στράτου.