Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Στις Οινιάδες η συνέλευση του "ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ"








Στο αρχαίο θέατρο των Οινιάδων έγινε χθες το απόγευμα η τρίτη γενική συνέλευση του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», του σωματείου που ίδρυσε ο πρώην Υπουργός Σταύρος Μπένος, με στόχο τη διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων της χώρας.
Στις εργασίες της συνέλευσης μετείχαν το σύνολο των μελών του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ», αλλά και γνωστοί αιρετοί όπως οι νομάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Ηρακλείου, Θ. Σώκος, Δ. Δράκος και Ευαγ. Σχοιναράκη, οι δήμαρχοι Αγρινίου, Οινιάδων και Μεγαλούπολης, ενώ τις εργασίες της συνέλευσης χαιρέτησαν επίσης η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο ευρωβουλευτής, Σπύρος Δανέλης.
Ύστερα από τους χαιρετισμούς έγινε η αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος των εργασιών που θα ξεκινήσουν μέσα στο 2010 σε όλα τα αρχαία θέατρα που αποτελούν το αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των θεσμών και των πολιτών της χώρας (Υπουργείο Πολιτισμού- Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση – Επιχειρήσεις – Πανεπιστήμια – Πολιτιστικοί Φορείς- Πολίτες) με την υποκίνηση του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ.
Επίσης παρουσιάστηκε η πρωτοβουλία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» για την συγκέντρωση οικονομικών πόρων από τις τοπικές κοινωνίες για την αναστύλωση και συντήρηση των αρχαίων θεάτρων στην οποία έχει δοθεί το όνομα «ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ». Μάλιστα ένας τέτοιος «ΚΟΥΜΠΑΡΑΣ» από τους πολλούς που έχουν ανοιχτεί σε όλη τη χώρα ανοίχτηκε και στο Μεσολόγγι για την περαιτέρω ανάδειξη του θεάτρου της αρχαίας Καλυδώνας.
Θα πρέπει τέλος να τονιστεί ότι ουσιαστικά το «ΔΙΑΖΩΜΑ» αποτελεί μια κίνηση πολιτών που στοχεύει στην συνεργασία με τη διοίκηση ώστε με πιο γρήγορους ρυθμούς να επιτευχθεί η ανάδειξη του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με την ενεργοποίηση απλών πολιτών. Και ο στόχος αυτός φαίνεται να επιτυγχάνεται μιας και ήδη στα τρία χρόνια από τη λειτουργία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό 15 εκ. € το οποίο και θα διατεθεί για αναστύλωση αρχαίων θεάτρων.
Τα μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» τόσο χθες, όσο και σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης ξεναγήθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το βράδυ της Παρασκευής τους δεξιώθηκε ο δήμαρχος Μεσολογγίου.
Στην κάτω φωτό από αριστερά ο δήμαρχος Οινιάδων, Αν. Αλετράς, η ΓΓ του Υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θ. Σώκος, η νομάρχης Ηρακλείου, Ευαγ. Σχοιναράκη και ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, νομάρχης Μεσσηνίας, Δ. Δράκος.

Περισσότερα για το «ΔΙΑΖΩΜΑ» ΕΔΩ