Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Έμφαση στην πρόληψη για τη δασοπροστασία από το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Κατανομή πόρων με σύνεση,
εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος
καθαρισμού δασών στην Αιτωλ/νία
Η αντιπυρική προστασία ξεκίνησε πριν λίγες ημέρες και παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αξιοποιήσει και να κατανείμει με σύνεση τους περιορισμένους οικονομικούς πόρους που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα, σε μια σειρά ενεργειών προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την αντιπυρική προστασία, δίνοντας έμφαση στις προληπτικές δράσεις δασοπροστασίας και ενεργοποιώντας, παράλληλα θεσμικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς ώστε η αυξημένη επαγρύπνηση πολιτείας και πολιτών, αλλά και οι συντονισμένες δράσεις, να αποδώσουν τα μέγιστα.

Το ΥΠΕΚΑ προχωρά στην πρόσληψη 250 εργατών τριμήνου απασχόλησης, που αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα στις αρχές Ιουνίου. Έχει εξασφαλιστεί η υπογραφή από το Υπουργείο Οικονομικών και διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες πρόσληψης. Επιπλέον, βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης η πρόσληψη των 516 εποχικών 8μηνης απασχόλησης που θα στελεχώσουν τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, τα δασαρχεία και τα εκτροφεία θηραμάτων, τα εργοστάσια ξύλου, κ.α.
Προβλέπεται ακόμη:

- Η λειτουργία των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών τις απογευματινές ώρες και τις μη εργάσιμες ημέρες θα ισχύει για όλο το διάστημα τις αντιπυρικής περιόδου.

- Η στελέχωση με δασολόγους των επιχειρησιακών κέντρων του Πυροσβεστικού Σώματος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας θα ισχύει για όλο το διάστημα τις αντιπυρικής περιόδου.

- Για την συντήρηση Δασικού Οδικού Δικτύου, του οποίου το κόστος σχεδιασμού ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ, τα 2.063.700 ευρώ έχουν κατανεμηθεί σε Δασαρχεία από τον Ειδικό Φορέα Δασών και η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Παράλληλα, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1.840.355 ευρώ ξεκινάνε κατανομές για έργα συντήρησης δασικού δικτύου και καθαρισμού, στα υπόλοιπα δασαρχεία της χώρας.

- Σχετικά με τους καθαρισμούς δασών, ενεργοποιούνται εθελοντικές οργανώσεις-φορείς και άλλα Υπουργεία. Έχουν αποσταλεί επιστολές σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και φορείς, Υπουργεία, ΔΕΚΟ ώστε να προβούν σε ενέργειες καθαρισμών περιαστικών δασών, παρόδιων δρόμων και απομάκρυνσης εύφλεκτων υλικών.

Έχει αποσταλεί σχετική ενημέρωση στα δασαρχεία για συντονισμό αυτών των πρωτοβουλιών. Παράλληλα, υλοποιείται πιλοτικό πρόγραμμα καθαρισμού με τη συνεργασία δασικών συνεταιρισμών: οι εργασίες καθαρισμού θα ανατεθούν στους εγκεκριμένους δασικούς συνεταιρισμούς μέσω της Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών.

Η διαδικασία υλοποίησης έχει ξεκινήσει ενώ εξετάζονται τρόποι χρηματοδότησης για να ενταχθούν κι άλλες περιοχές υψηλού κινδύνου με ιδιάζουσες συνθήκες.

Επιλέχθηκαν οι : Αττική, Εύβοια, Κόρινθος, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Χαλκιδική. Η διαδικασία προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλη Μαΐου για την έναρξη των εργασιών.

- Τέλος, μέσα στον Μάιο, ενεργοποιείται το μέτρο 226.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007- 2013" - ύψους περίπου 190 εκ € για όλη τη διαχειριστική περίοδο - του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνει έργα και δράσεις προστασίας, την ευθύνη του οποίου έχει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.Επιπλέον, το ΥΠΕΚΑ έχει ζητήσει με επιστολές να αυξηθεί η επαγρύπνηση, αλλά και η συνδρομή στο έργο της πρόληψης και από άλλα υπουργεία, από τη ΔΕΗ, τον ΟΣΕ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, με σκοπό να προβούν σε ενέργειες καθαρισμών στους χώρους ευθύνης τους.

Στο Υπουργείο έχει, επίσης, συσταθεί ομάδα εργασίας που εξετάζει τα θέματα της θεσμικής θωράκισης των δασών, αντικείμενο της οποίας είναι, μεταξύ άλλων, η κατάθεση σχετικής πρότασης για την αξιοποίηση των στελεχών της καταργηθείσας Αγροφυλακής.