Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και σχολεία απ' όλη την Ελλάδα συνεργάζεται το ΤΕΙ Μεσολογγίου

Συνεργασία Τμήματος ΕΠΔΟ με το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο


Την Τετάρτη 7 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προϊσταμένου του Τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία (ΕΠΔΟ) του ΤΕΙ Μεσολογγίου, Αναπληρωτή Καθηγητή κ Σπύρου Συρμακέση, με τον Υπεύθυνο της Ερευνητικής Ομάδας Ποιότητας Λογισμικού του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Μιχάλη Ξένο.
Με πρωτοβουλία του κ. Συρμακέση ξεκίνησε μια σειρά συναντήσεων με τον κ. Ξένο, που είναι και διευθυντής του εργαστηρίου Ποιότητας Λογισμικού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Στόχος των συναντήσεων είναι να διερευνηθούν τα περιθώρια συνεργασιών ανάμεσα στις ερευνητικές τους ομάδες με στόχο τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τους δύο φορείς σε πεδία κοινού επιστημονικού και αναπτυξιακού ενδιαφέροντος.
Στην πρώτη αυτή συνάντηση ο κ. Συρμακέσης παρουσίασε την ερευνητική δουλειά που γίνεται στο τμήμα ΕΠΔΟ του ΤΕΙ Μεσολογγίου και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες που προσφέρονται από το τμήμα με τα οργανωμένα εργαστήριά του. Στα πλαίσια της ενημέρωσης αυτής φάνηκε η συμπληρωματικότητα του εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας του ΤΕΙ Μεσολογγίου με το Εργαστήριο Ποιότητας Λογισμικού του ΕΑΠ.
Μέσα από τη συζήτηση αποφασίστηκε η μεταφορά τεχνογνωσίας από το ΕΑΠ σε θέματα ποιότητας λογισμικού ειδικά στις μεθοδολογίες αξιολόγησης ευχρηστίας λογισμικού. Στα πλαίσια της δράσης αυτής θα προσφερθούν από ερευνητές του Εργαστηρίου Ποιότητας Λογισμικού του ΕΑΠ δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες για τη δημιουργία παρόμοιας εργαστηριακής υποδομής και στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, συμβατής με τα διεθνή πρότυπα.
Από το ΤΕΙ Μεσολογγίου θα υπάρχει μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, ένα χώρο που το τμήμα ΕΠΔΟ έχει ιδιαίτερα μεγάλη αναπτυξιακή εμπειρία. Κοινή δράση και για τα δύο εργαστήρια υπάρχει στη θεματική περιοχή της εκπαίδευσης από απόσταση και ειδικά σε θέματα εκπαιδευτικής ψυχαγωγίας.
Και οι δύο φορείς έχουν εμπλακεί πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία, αξιολόγηση και διάθεση εκπαιδευτικών παιχνιδιών για διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα. Οι δύο εμπλεκόμενοι αποφάσισαν τη χάραξη κοινών δράσεων για ερευνητικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς με αφορμή το κοινό ερευνητικό ενδιαφέρον. Στις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν οι πρώτες δράσεις ανάπτυξης ανάμεσα στους δύο φορείς.


Εθελοντική Προσφορά του τμήματος ΕΠΔΟ σε 10 σχολεία στην Ελλάδα

Δέκα σχολεία σε όλη την Ελλάδα θα αποκτήσουν δωρεάν δικτυακούς τόπους με αφορμή την πρωτοβουλία του εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας του τμήματος Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία (ΕΠΔΟ) του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Το Εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας του τμήματος ΕΠΔΟ ολοκληρώνοντας με επιτυχία τον κύκλο εσωτερικών σεμιναρίων στους φοιτητές του τμήματος αποφάσισε να προσφέρει δωρεάν σε 10 ελληνικά σχολεία τη δημιουργία των δικτιακών τους τόπων.
Το Τμήμα ΕΠΔΟ προσφέρει στους φοιτητές του γνώσεις που οδηγούν τους αποφοίτους κατευθείαν στην αγορά εργασίας, καθώς οι θεματικές του κατευθύνσεις δημιουργούν εξειδικεύσεις στα γνωστικά πεδία της πληροφορικής, της οικονομίας και της διοίκησης. Οι σπουδές είναι εστιασμένες στις ανάγκες της αγοράς εργασίας και για αυτό το λόγο οι φοιτητές του, ακόμη και πριν από το τέλος των σπουδών τους, εμπλέκονται στην παραγωγική διαδικασία και στις περισσότερες φορές με αμειβόμενη εργασία.
Το εργαστήριο Ηλεκτρονικής Επιχειρηματικότητας (eBusiness Lab), οργάνωσε 10 κύκλους σεμιναρίων προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Στον τελευταίο κύκλο από τα σεμινάρια, κάποιοι από τους φοιτητές επιλέχθηκαν για να δημιουργήσουν τους δικτυακούς τόπους δέκα σχολείων από όλη τη χώρα. Η επιλογή έγινε με κριτήρια διαθεσιμότητας προσωπικού από τα αντίστοιχα σχολεία και με βάση τις προσωπικές επαφές του εργαστηρίου, αλλά και προσπαθώντας να κατανεμηθούν αυτά σε μεγάλη γεωγραφική περιοχή. Η αλήθεια ήτα πως η ζήτηση από τα σχολεία ήταν πιο μεγάλη από αυτή που μπορούσε το εργαστήριο να ανταποκριθεί, οπότε στην επιλογή έπαιξε μεγάλο ρόλο η διαθεσιμότητα προσωπικού από τα σχολεία.
Μέσα στον Ιούλιο ολοκληρώθηκαν οι δικτυακοί τόποι των παρακάτω σχολείων:
· 2ο Λύκειο Κω από τους Βογιατζή Ιωάννα, Τσιγκάκου Ακριβή
· 4ο ΓΕΛ Ιλίου από τους Μελεμενή Ελένη, Γκίκα Παναγιώτα
· Βιβλιοθήκη γυμνασίου Κρεμαστής Ρόδου από τον Καρλή Ηλία
· Βιβλιοθήκη 7ου Γυμνασίου Ρόδου από τους Δαμίγου Φωτεινή, Παπαβασιλόπουλο Σπύρο
· Γυμνάσιο Βαρθολομιού Ηλείας από τους Πατλαντάνη Θεοδώρα, Φερεντίνο Αριστογείτωνα
· Γυμνασίου Χαβαρίου Ηλείας από την Βίτσου Μαρία
· Λύκειο Κρεμαστής Ρόδου από την Γεωργίου Μαρία
· Λύκειο Βαρθολομιού Ηλείας από τους Μιχάλη Σεντιλιάνα, Κουλόγιαννη Άγγελο
· Γυμνάσιο Γαράζου Ρεθύμνου από τους Ντάλλα Μαρία, Σαγάνης Παναγιώτη
· 3ο Δημοτικό Ναυπάκτου από τον Χατζόγλου Πολυχρόνη
Το Σεπτέμβρη θα γίνει η μεταφορά τους στο χώρο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.
Παρόμοιες δραστηριότητες θα συνεχιστούν και το επόμενο ακαδημαϊκό έργο από το τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία.