Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ανοιχτή επιστολή των υποστηρικτών της Κίνησης Αποχής



Προς τους και τις ψηφοφόρους του Γαλατά

Συγχωριανοί και συγχωριανές,

Φίλες και φίλοι

Με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, γνωστοποιήσαμε την πρόθεσή μας να απέχουμε από τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων μας στο Τοπικό Συμβούλιο Γαλατά, στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπακτίας και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας, διαμαρτυρόμενοι για την υπαγωγή της Κοινότητάς μας στο Δήμο Ναυπακτίας.
Εμείς, αφουγκραζόμενοι τους συγχωριανούς μας, αισθανόμαστε πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν συμφωνούν με την υπαγωγή μας στο Δήμο Ναυπακτίας. Κι ο καθένας επικαλείται ένα σωρό σοβαρούς λόγους που στοιχειοθετούν την άποψή του.
Η ένταξή μας λοιπόν στο Δήμο Ναυπακτίας είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, που μπορεί να έχει όμως μόνο πολιτική λύση. Γι’ αυτό και συγκροτήσαμε την κίνησή μας. Για να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης πολιτικής λύσης.
Με τη στάση και τις συλλογικές ενέργειες των περισσότερων συγχωριανών μας το προηγούμενο διάστημα, καταφέραμε και αναδείξαμε το πρόβλημα. Στείλαμε ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα στους πολιτικούς μας ταγούς (βουλευτές και υπουργείο), που μάλλον δεν το έλαβαν σοβαρά υπ’ όψιν.
Η στάση μας, αποτελεί πρωτίστως στάση ατομικής ευθύνης. Δεν προσπαθούμε και δεν θα επιδιώξουμε να επηρεάσουμε κανέναν.
Το «εκλέγειν» και «εκλέγεσται» είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός και δημοκρατική κατάκτηση του λαού μας και ως τέτοια θα πρέπει να ιδωθεί από όλους μας.
Επειδή όμως είναι πρόβλημα για όλους μας, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να εξωτερικεύσουμε τις σκέψεις μας και να καλέσουμε όλους και όλες εσάς σε ένα πλατύ, ενωτικό, μέτωπο συστράτευσης στον κοινό αγώνα, με στόχο τη νίκη. Στον αγώνα αυτό δεν θα υπάρξουν νικητές και νικημένοι.
   Εμείς αποφασίσαμε και δεν θα πάμε να ψηφίσουμε:
·         για να μην νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας την κατάφωρη αδικία
·         για να στείλουμε ένα πιο ισχυρό μήνυμα στους αρμόδιους, μπας και μας ακούσουν.
·         για να καταλάβουν πως το αίτημά μας είναι όχι μόνο δίκαιο αλλά και πάνδημο.



·         Μήπως και τους ταρακουνήσει η αποχή μας και τους αναγκάσει να σκεφτούν πως πρέπει οπωσδήποτε να δώσουν λύση για να μην υπάρξει και αποχή μας από τις μελλοντικές βουλευτικές εκλογές, που θα τους «πονέσει» ακόμα περισσότερο.
 Ακούμε πως κάποιοι, ευτυχώς λίγοι, σκέφτονται να πάνε να ψηφίσουν και κάποιοι άλλοι να βάλουν ακόμα και υποψήφιοι, με το επιχείρημα ότι «πρέπει το χωριό μας να εκπροσωπηθεί». Εμείς πιστεύουμε ότι σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης, και γι’ αυτό:
·         Σ’ αυτούς που θέλουν να «πολιτευτούν και να εκλεγούν στο «Τοπικό», για να καταθέσουν αύριο το αίτημα απόσχισης», λέμε ότι ο νομοθέτης έχει φροντίσει πριν από αυτούς για εμάς. Και το λέμε αυτό γιατί ο Νόμος 3852 στην παράγραφο 5 του άρθρου 283 ορίζει ότι: «…. Επίσης, με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του ίδιου Υπουργού (Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης), ύστερα από σύμφωνη γνώμη των οικείων συμβουλίων δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων ή εκπροσώπου τοπικής κοινότητας και γνώμη του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να συγχωνεύονται δημοτικές ή τοπικές κοινότητες ή να εντάσσονται σε άλλον όμορο δήμο ύστερα και από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου του δήμου στον οποίον εντάσσονται».
·         Σ’ αυτούς που σκέφτονται να «βάλουν για το Δημοτικό», λέμε ότι από όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του πρώην Δήμου Χάλκειας, με βάση το σχετικό «Καλλικρατικό» Π.Δ., θα εκλεγούν τρεις (3) όλοι κι όλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, για να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα των συνδημοτών τους, σε σύνολο 27 Συμβούλων του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπακτίας. Τι άραγε μπορούν να καταφέρουν 3 στους 27, από τη στιγμή κιόλας που σε πιθανό αίτημα απόσχισής μας, το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπακτίας εκφράζει απλά και μόνο γνώμη;. Κι ακόμα, πόσο ισχυρό μπορεί να είναι ένα τέτοιο επιχείρημα, από τη στιγμή που στο νυν Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χάλκειας, οι Γαλατιανοί Δημοτικοί Σύμβουλοι αποτελούσαν την πλειοψηφία, ήρθαν στο ύψος των περιστάσεων, πήραν την πολυθρύλητη απόφαση και παρ’ όλα αυτά, όλα χάθηκαν;.   
        Φίλες και φίλοι,
 Είναι η ώρα της ατομικής ευθύνης, η ώρα του κοινού, καλού, ενωτικού αγώνα. Η Ιστορία ετούτου του χωριού έχει δείξει πως όταν είναι ενωμένο, κάνει θαύματα.
Εμείς σας δίνουμε το χέρι και σας καλούμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Αν κερδίσουμε, η νίκη θα ανήκει σε όλους μας. Θα είναι νίκη του Γαλατά.
Αν δεν τα καταφέρουμε, θα έχουμε να καμαρώνουμε πως σταθήκαμε δίπλα δίπλα στην κοινή προσπάθεια, ακούσαμε τις ανάσες μας, σμίξαμε τις γροθιές μας και δώσαμε μαθήματα ομόνοιας και σύμπνοιας. Πως ανάμεσά μας δεν χώρεσαν Εφιάλτες.
Αλλά και αν παρ’ όλα αυτά, κάποιοι επιμένουν στη διαφορετική άποψη και στάση, έχουμε χρέος να τους ευχηθούμε «Καλή Επιτυχία!» και να δηλώσουμε κατηγορηματικά, πως στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Πως μπορεί αύριο να σμίξουν οι δρόμοι μας. Σημασία για εμάς έχει να έρθει το αποτέλεσμα.  
Γαλατάς, 27 Σεπτεμβρίου 2010

Από την Κίνηση Αποχής