Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ»

  ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ (Ε.Κ.ΚΑ.) «ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ         
 
          Αγαπητοί συνάδελφοι / σσες,
Οι λαοί, και ο δικός μας λαός, βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να καταβαραθρώνεται, τα εργασιακά τους κεκτημένα να εξανεμίζονται, την ανεργία να καλπάζει, τη χειραγώγηση να ενισχύεται, τη διαφθορά και την ευτέλεια να κατακλύζουν τη ζωή μας. Στόχος ότι απέμεινε από το κοινωνικό κράτος.
Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική. Επεκτείνεται σε κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική και θεσμική. Κρίνεται η τύχη του συστήματος αλλά συγχρόνως και η αποτελεσματικότητα των ριζοσπαστικών, αντισυστημικών συλλογικοτήτων.
Στη χώρα μας το εγχώριο πολιτικό κατεστημένο, αυτονομημένο ως ένα βαθμό από την κοινωνία, αντιμετωπίζει σοβαρή δομική κρίση. Παρ' όλα αυτά καταφέρνει ακόμη να λειτουργεί σύμφωνα με τις επιταγές του κεφαλαίου. Έτσι, οδηγεί το λαό μας στο Δ.Ν.Τ. για την τελική φάση της σφαγής και συγχρόνως διαπραγματεύεται κυριαρχικά Εθνικά δικαιώματα, σε αγαστή συνεργασία με ΗΠΑ και Ε.Ε.



Άνοιξαν τις πύλες της κολάσεως για τους εργαζόμενους αλλά και για όλους τους Έλληνες οι κυβερνήσεις με αυτή τη στάση τους.
Από πολλές πλευρές ακούγεται ότι το υπάρχον συνδικαλιστικό σκηνικό δεν μπορεί να κάνει την αναγκαία υπέρβαση. Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να προσφέρει βελτιωμένες δήθεν εκδοχές της σημερινής δραματικής κατάστασης και να διαπραγματευτεί υπέρ των προσωπικών φιλοδοξιών. Ο κυβερνητισμός και ο καριερισμός είναι το μίγμα που διακρίνει και ενώνει συνάμα τις δυο παρατάξεις εξουσίας. Ο κλάδος μας το πλήρωσε αυτό ακριβά και θα το πληρώνει όσο θα συνεχίσουν κάποιοι να πιστεύουν στις ατομικές λύσεις και στους κάθε λογής παράγοντες. Κανένας μας δεν είναι πλέον άμοιρος ευθυνών.
Από την άλλη μεριά εκφράζεται οργή και θυμός. Φαίνονται στο προσκήνιο τα ριζοσπαστικά τμήματα της μισθωτής εργασίας και της νεολαίας που παλεύουν και ισχυροποιούνται. Πρέπει λοιπόν να συντονιστούμε. Πρέπει να βρούμε κοινή γλώσσα επικοινωνίας, χωρίς σεχταρισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς, κομματικές γραμμές και «μονοπωλιακές» νοοτροπίες.
Πρέπει να μείνουμε όρθιοι και να αντισταθούμε. Πρέπει να αγωνιστούμε πατριωτικά, με τη παλλαϊκή και ταξική σημασία του όρου. Πρέπει να μείνουμε και να παλέψουμε.
Είναι, νομίζουμε, ανάγκη όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα είναι εφιαλτικά Θα επεκταθεί η φτώχεια, θα διογκωθεί το φάσμα της πείνας, θα εξακοντιστεί η τρέλα της απόγνωσης των ανέργων, θα στραγγαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα, η δημόσια υγεία και η πρόνοια, θα φαλκιδευτούν οι ελευθερίες μας, θα περιοριστεί η δημοκρατική λειτουργία, θα διακινδυνεύσει σοβαρά η Εθνική μας ανεξαρτησία.
Οι σχεδιασμοί του υπουργείου για το «νέο σχολείο» έχουν αρχίσει και γίνονται κατανοητοί. Γνωρίζουμε τις δοκιμές με τα «800 νέα δημοτικά», το σχέδιο για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και το προσχέδιο για το Λύκειο. Αναμένουμε ακόμα το σχέδιο για την Τ.Ε.Ε. (μεταβίβασή της στην περιφέρεια) και φυσικά τις λεπτομέρειες του νέου ενδοσχολικού και μεταλυκειακού εξεταστικού των μαθητών. Εκτός από την αύξηση της εμπορευματοποίησης, της διάλυσης των παράλληλων δομών του σχολείου, την πορεία κατάργησης της αντισταθμιστικής εκπαίδευσης (Ενισχυτική, ΠΔΣ, Αθλητικά, Μουσικά, κλπ) έχουμε και το σχεδιασμό της διάλυσης της όποιας ενιαίας γνώσης υπήρχε σε κάθε επιστημονικό πεδίο (ευέλικτη ζώνη, σχολεία πολλών ταχυτήτων,π.χ. φυσικές και ανθρωπιστικές επιστήμες για το «νέο Λύκειο»).
Όλα δείχνουν πως με εργαλεία τον «Καλλικράτη», τα «μνημόνια», την «απογραφή» και τα «ηλεκτρονικά μέσα» τι ετοιμάζουν για όλο το δημόσιο
1) Νέο διπλό και δήθεν ενιαίο μισθολόγιο με περικοπές επιδομάτων, δώρων, με εισαγωγή -σύνδεσης μισθού με «αξιολόγηση- βαθμολόγηση», ασταθούς επιδόματος και με εισαγωγή για πρώτη φορά της ειδικότητας. Πέρα από το πάγωμα των μισθών και τη μείωση-κατάργηση των δώρων αναμένεται επίσης μειώσεις στα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ.
2) Υποχρεωτικές μετατάξεις, ελάχιστοι διορισμοί μονίμων μέχρι μηδενισμό τους, δημιουργία πολλαπλών εργασιακών σχέσεων (βλ. ημερομίσθιους ΕΣΠΑ), κατάργηση της οργανικότητας, αυταρχισμό και πειθαρχικές διώξεις.
3) Αναδιάρθρωση της δημόσιας εκπαίδευσης σε Ν.Π.Δ.Δ. (όπως του ΟΕΕΚ).Συγχωνεύσεις δομών, σχολείων, τομέων, τμημάτων, σχολών και Πανεπιστημίων κυρίως με τη λογική της εμπορευματοποίησης και με εργαλεία τα εναλλασσόμενα μνημόνια.
4) Μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων (στον προϋπολογισμό το ποσοστό για την παιδεία υπολογίζεται στο 2,75%) με στόχο τα δίδακτρα, την αύξηση της φορολογίας, την είσοδο χορηγών και μάνατζερ (που θα μετατρέψουν το σχολείο και τα ΑΕΙ σε Α.Ε.), με ότι αυτά συνεπάγονται.
5) Φαίνεται ότι ως στόχο έχουν και τις απολύσεις μονίμων, στο βαθμό που η συνολική αντίστασή μας θεωρηθεί μικρής δυναμικής. Τα θέλουν όλα και τα θέλουν τώρα….
6) Θυμίζουμε, επίσης ότι παρά, ή καλύτερα, με την εφαρμογή του Μνημονίου ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας αυξάνεται, τα μεσαία στρώματα συρρικνώνονται, τα εργασιακά δικαιώματα θυμίζουν μεσαίωνα.
7) Αντίθετα, οι Τράπεζες επιδοτούνται με τα δικά μας χρήματα, χωρίς η κυβέρνηση να παίρνει ούτε καν τα αντίστοιχα μετοχικά δικαιώματα, η παραοικονομία βασιλεύει, οι μεγάλοι φοροφυγάδες απαλλάσσονται από τις υψηλές οφειλές τους στο Δημόσιο.
8) Το Μνημόνιο δεν παράγει πολιτική διεξόδου της χώρας από την κρίση, αλλά εκμεταλλεύεται την κρίση για να διαμορφώσει μια νέα κοινωνία μεγαλύτερων ανισοτήτων. Από την κοινωνία των 2/3 εντός των τειχών, πηγαίνουμε στην κοινωνία του 1/3. Αυτό είναι το Μνημόνιο της «αντεπανάστασης».

         Συνάδελφοι /σσες
Είμαστε γνωστοί, απαλλαγμένοι από κομματικές «υποχρεώσεις» και εξαρτήσεις, άλλες δεσμεύσεις και διαπροσωπικές εξυπηρετήσεις. Προχωράμε σε ένα νέο βήμα ποιοτικού δημοσίου διαλόγου και κριτικής για τη δημόσια εκπαίδευση και τον εκπαιδευτικό. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε όσους σκέπτονται, αισθάνονται και προσδοκούν κάτι καλύτερο σαν δημόσιοι λειτουργοί και σαν ελεύθεροι πολίτες.
Εμείς ως ανοιχτή αυτόνομη συλλογικότητα στο χώρο της εκπαίδευσης θεωρούμε ότι μπορούμε να παίξουμε το ρόλο που μας αντιστοιχεί, ώστε να μην έχουμε την τύχη της κρίσης του 1929, ούτε να περάσουμε ως λαός, νεολαία και Χώρα ό,τι την ακολούθησε. Έχουμε την ωριμότητα και αισθανόμαστε χρέος μας να παλέψουμε γι’ αυτό και για τη συγκρότηση ενός αληθινά παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και απελευθέρωσης από τα δεσμά των σύγχρονων κατακτητών της Χώρας. Αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα απο ότι μας χωρίζουν και αυτό το ξέρουμε οι περισσότεροι.
Μετά την άρνηση των δύο παρατάξεων (ΕΣΑΚ και ΣΥΜΜΑΧΙΑ) στην πρότασή μας, για κοινή κάθοδο στις εκλογές και για ύπαρξη ενωτικού ψηφοδελτίου νίκης ώστε να αναγεννηθεί η «παραπαίουσα» Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας και να ανυψωθεί το αγωνιστικό φρόνιμα των συναδέλφων, για να ανατρέψουμε τα σκληρά μέτρα, την κατοχή της χώρας από το ΔΝΤ, Ε.Ε. και την πολιτική των κυβερνήσεων που μας φέρνουν στην «εποχή του λίθου», αποφασίσαμε την μετεξέλιξη της ΡΑΣ, στην Ε.Κ.ΚΑ. σε μια Παλλαϊκή Εκπαιδευτική Κίνηση Αντίστασης και Δράσης, μετά από σοβαρή εκτίμηση της πολιτικής συγκυρίας και τις απαιτήσεις των καιρών.
Με βάση όλα τα προηγούμενα καλούμε σε πολλαπλή, αλλά ελεύθερη «συστράτευση» κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα που οι σκέψεις τους, η διάθεσή και το ένστικτό τους είναι κοντά στην αυτόνομη αλλά πραγματική ενωτική λογική της βάσης και με κέντρο το σωματείο, τις ανοικτές επιτροπές σε επίπεδο σχολείου και γειτονιάς ή διαμερίσματος. Χωρίς κομματικές ομπρέλες από τη μια και τη μοναχική πορεία της αλάθητης κομματικής ταυτότητας από την άλλη.
Με αυτό το ενωτικό πνεύμα μετέχουμε στις εκλογές της Β΄ ΕΛΜΕ, στις 30 Νοέμβρη, έως ότου δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις και για μεγαλύτερα μέτωπα.
Εμείς τιμήσαμε την ψήφο των συναδέλφων και με τη μια έδρα που είχαμε στο συμβούλιο παρά τις δυσκολίες των συσχετισμών στο Δ.Σ. της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας
Το σωματείο το έχουν ανάγκη πλέον αυτοί που πιστεύουν ότι μπορεί να οργανώσει τη πάλη  για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα στην πράξη!
«Αν σταματήσουν να φωνάζουν οι άνθρωποι θα ουρλιάζουν οι λύκοι»
Θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα;

Δώστε με τη ψήφο σας πνοή στο σωματείο μας
Ψηφίστε την Ε.Κ.ΚΑ. Την Παλλαϊκή Εκπαιδευτική Κίνηση Αντίστασης

            Υ.Γ. ΤΡΟΪΚΑ, Νοοτροπία κατακτητών
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΑΝ τη χρήση της Ελληνικής (!) γλώσσας οι «γκαουλάιτερ» της τρόικας, της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στην Αθήνα (23-11-10). Αρνήθηκαν να παραστεί διερμηνέας, απαιτώντας οι Έλληνες δημοσιογράφοι να τους απευθύνονται μόνο στα αγγλικά και αγνόησαν επιδεικτικά ερώτηση που υποβλήθηκε στα Ελληνικά! Προφανώς οι υπάλληλοι της ΕΕ και του ΔΝΤ αισθάνονται ότι απολαμβάνουν εξουσιών αντίστοιχων με εκείνες της γερμανικής «κομαντατούρας» κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής! Αφού όμως αυτή, η βαθύτατα ταπεινωτική για την Ελλάδα, συμπεριφορά τους γίνεται ανεκτή, γιατί να μη συμπεριφέρονται ως κατακτητές;

EKKA / Αγρίνιο 26/11 2010