Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σπ. Λιβανός: «Να αποδεσμευτούμε από όλους αυτούς που γελοιοποιούν και κονταίνουν τη Ν.Δ. και το Νομό»

Σπ. Λιβανός: «Ίντριγκες και προσωπικές στρατηγικές που ισοπεδώνουν την ομαδική προσπάθεια
 και πολιτικές και προσωπικές βεντέτες που κρατούν χρόνια...
 καθηλώνουν την παράταξή μας στο χθες»

Ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Σπήλιος Λιβανός παραχώρησε συνέντευξη στην «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΙΤΩΛΩΝ ΚΑΙ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ» και είναι ιδιαίτερα αιχμηρός είναι κάνοντας απολογισμό των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Χαρακτηρίζει «αναπόφευκτη» την ήττα στην Περιφέρεια, «αφού δεν δημιουργήθηκε ένα ρεύμα ανατροπής του κατεστημένου της περιοχής» και προσθέτει πως «απροσδόκητη ήταν, βέβαια, η ήττα μέσα στην ίδια την Αιτωλοακαρνανία και αυτό πρέπει να τύχει ενδελεχούς ανάλυσης».
Τονίζει χαρακτηριστικά πως «οι οδυνηρές ήττες στις τρεις μεγάλες πόλεις του νομού μας οφείλονται στις  ίντριγκες και τις προσωπικές στρατηγικές που ισοπεδώνουν την ομαδική προσπάθεια και βέβαια σε πολιτικές και προσωπικές βεντέτες που κρατούν χρόνια και καθηλώνουν την παράταξή μας στο χθες».



 «Το ψέμα, το ρουσφέτι, ο ψευτοεπαγγελματισμός και η τοπική διαπλοκή έχουν δαιμονοποιήσει την πολιτική μας ζωή. Για τη θέση μου αυτή, ως γνωστόν, έχω πληρώσει βαρύ τίμημα» σημειώνει ο κ.Λιβανός και υπογραμμίζει: »Όλοι εμείς οι δυσαρεστημένοι με αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα κρατούμε την τύχη στα χέρια μας. Μπορούμε και πρέπει, επιτέλους, να αποδεσμευτούμε από όλους αυτούς που γελοιοποιούν και κονταίνουν όχι μόνο τη Ν.Δ., αλλά και την ίδια την Αιτωλοακαρνανία».
 Ο κ.Λιβανός συνεχίζει σε επικριτικό τέμπο σχολιάζοντας το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Χαρακτηρίζει «άτοπη την προσπάθεια της Κας Μπακογιάννη να εκφράσει το «νέο» και το «ανατρεπτικό», όταν η ίδια είναι μία από τις πιο ισχυρές σταθερές αυτού του συστήματος που σήμερα καταρρέει και πλακώνει τις ζωές όλων μας».
Παράλληλα εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της Ν.Δ. λέγοντας ότι «η Ν.Δ., με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά, προχωρά με υπευθυνότητα στην ανανέωση της παράταξης και στην προβολή μιας ολοκληρωμένης και κοστολογημένης κυβερνητικής πρότασης η οποία θα αποτελέσει για τους χειμαζόμενους έλληνες τον εναλλακτικό δρόμο της ελπίδας». Αποδέχεται ωστόσο ότι «η φθορά του πολιτικού συστήματος χτυπά και τη Ν.Δ. και βέβαια πολλοί φίλοι της παράταξης έχουν ακόμη νωπές τις αρνητικές μνήμες από την πρόσφατη κυβερνητική μας περίοδο». Σχολιάζει της εξελίξεις στην Κεντροδεξιά, καταθέτει τις προτάσεις  του και κάνει την ακόλουθη διαπίστωση: «Δυστυχώς, οι πολιτικοί που βρίσκονται στα πράγματα στην πατρίδα μας δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα. Δεν θέλουν να πάρει μπρος ο γίγαντας που λέγεται Αιτωλοακαρνανία, γιατί οι ίδιοι θα χάσουν τα οφίτσιά τους και τις μικροεξουσίες τους…»

Ακολουθεί όλη η συνέντευξη στη Νάνα Θεοδωροπούλου:

Κάνοντας έναν απολογισμό του αποτελέσματος των εκλογών της αυτοδιοίκησης στους 7 δήμους και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ποια είναι τα βασικά συμπεράσματά σας; Και ειδικότερα: Γιατί κατά τη γνώμη σας ηττήθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που στήριξε η Ν.Δ. σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο;
«Οι νίκες του Νίκου Σολδάτου και Πυθαγόρα Σαμαρά στους δήμους «΄Ακτιου-Βόνιτσας» και «Ξηρομέρου» αντίστοιχα είναι εξαιρετικά σημαντικές. Τις χαρακτηρίζω νίκες προσωπικές, αυτοδιοικητικές και βεβαίως πολιτικές.
Η ήττα στην Περιφέρεια  ήταν αναπόφευκτη, αφού δεν δημιουργήθηκε ένα ρεύμα ανατροπής του κατεστημένου της περιοχής. Απροσδόκητη ήταν, βέβαια, η ήττα μέσα στην ίδια την Αιτωλοακαρνανία και αυτό πρέπει να τύχει ενδελεχούς ανάλυσης.
Οι οδυνηρές ήττες στις τρεις μεγάλες πόλεις του νομού μας οφείλονται στις  ίντριγκες και τις προσωπικές στρατηγικές που ισοπεδώνουν την ομαδική προσπάθεια και βέβαια σε πολιτικές και προσωπικές βεντέτες που κρατούν χρόνια και καθηλώνουν την παράταξή μας στο χθες. Επιπλέον, οι διπλές υποψηφιότητες στο χώρο της κεντροδεξιάς – σε Μεσολόγγι και  Ναύπακτο – δίχασαν τον κόσμο μας και δημιούργησαν κλίμα αποσύνθεσης.»

Τα τοπικά στελέχη είναι δυσαρεστημένα  από την εικόνα του κόμματος στην Αιτωλοακαρνανία. Γκρινιάζουν και για τη στάση βουλευτών. Εσάς σας ικανοποιεί η κατάσταση ως έχει;
«Βρίσκομαι διαχρονικά απέναντι στην αναχρονιστική και χρεοκοπημένη πολιτική νοοτροπία, που μας οδήγησε στη θλιβερή σημερινή κατάσταση. Το ψέμα, το ρουσφέτι, ο ψευτοεπαγγελματισμός και η τοπική διαπλοκή έχουν δαιμονοποιήσει την πολιτική μας ζωή. Για τη θέση μου αυτή, ως γνωστόν, έχω πληρώσει βαρύ τίμημα.
Όλοι εμείς οι δυσαρεστημένοι με αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα κρατούμε την τύχη στα χέρια μας. Μπορούμε και πρέπει, επιτέλους, να αποδεσμευτούμε από όλους αυτούς που γελοιοποιούν και κονταίνουν όχι μόνο τη Ν.Δ., αλλά και την ίδια την Αιτωλοακαρνανία.»
Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξατε κατά της πρώτες δηλώσεις της για το νέο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη. Θεωρείτε ότι δεν μπορεί στο μέλλον να υπάρξει κοινός τόπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας με τη Ν.Δ.;
«Θεωρώ άτοπη την προσπάθεια της Κας Μπακογιάννη να εκφράσει το «νέο» και το «ανατρεπτικό», όταν η ίδια είναι μία από τις πιο ισχυρές σταθερές αυτού του συστήματος που σήμερα καταρρέει και πλακώνει τις ζωές όλων μας.
΄Οσοι έχουν τόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή θλιβερή κατάσταση της πατρίδας μας δεν δύνανται να προσφέρουν την εναλλακτική πρόταση για την αναγέννησή της.
Θα προτιμούσα η νέα Νέα Δημοκρατία να βρει κοινούς τόπους στο μέλλον με  πρόσωπα ,  φορείς και ιδέες που αναφέρονται σ’ ένα  πιο ελπιδοφόρο αύριο, χωρίς να κουβαλούν αμαρτίες και βαρίδια από το σαθρό χθες.»
Η Κεντροδεξιά στην Ελλάδα δεν φαίνεται να περνά και την καλύτερη περίοδό της. Μπορεί η Ν.Δ. με δύο κόμματα στα πλευρά της, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ, να  αποκτήσει γρήγορα προοπτική εξουσίας;
Όσο κάνουμε εμείς σωστά τη δουλειά μας και δίνουμε αξιόπιστους εναλλακτικούς δρόμους διακυβέρνησης στις ελληνίδες και στους έλληνες δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα, ούτε στρατηγικό, ούτε πολιτικό.
Η αναγέννηση της παράταξής μας βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η συνταγή είναι αποτελεσματική: 
- Ξεκαθάρισμα με ότι μας βαραίνει από το παρελθόν.
- Επαναφορά της στρατηγικής μας στην ιδεολογία και την πολιτική.
- Συγκεκριμένη και κοστολογημένη κυβερνητική πρόταση ελπίδας για το αύριο.
-Επένδυση σε φρέσκα πρόσωπα με νέα νοοτροπία, που θα ενσαρκώσουν τη νέα μας   πρόταση.
Παρά τη σφοδρή οικονομική κρίση και όλα όσα αυτή επέφερε στην καθημερινότητα και τα εργασιακά των πολιτών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ακόμη να αντέχει και η Ν.Δ. να μην προβάλλει ως αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελε. Τι φταίει κατά τη γνώμη σας γι’ αυτό;
«Η φθορά του πολιτικού συστήματος χτυπά και τη Ν.Δ. και βέβαια πολλοί φίλοι της παράταξης έχουν ακόμη νωπές τις αρνητικές μνήμες από την πρόσφατη κυβερνητική μας περίοδο.
Επιπλέον, η προσπάθεια διάσπασης της Ν.Δ. από την Κα Μπακογιάννη και την ομάδα της παρασύρει τα φώτα της δημοσιότητας στην παραπολιτική εσωστρέφεια.
Παρ’ όλα αυτά, ένα μόλις χρόνο μετά την ιστορική συντριβή του 2009 η απόστασή μας από το ΠΑΣΟΚ έκλεισε στις τελευταίες εκλογές από τις 11 μονάδες στις 2. Σήμερα, στις χειρότερες για μας δημοσκοπήσεις, υστερούμε του ΠΑΣΟΚ μόλις 4 μονάδες.
Η Ν.Δ., με ηγέτη τον Αντώνη Σαμαρά, προχωρά με υπευθυνότητα στην ανανέωση της παράταξης και στην προβολή μιας ολοκληρωμένης και κοστολογημένης κυβερνητικής πρότασης η οποία θα αποτελέσει για τους χειμαζόμενους έλληνες τον εναλλακτικό δρόμο της ελπίδας. Το όραμά μας για μια πατρίδα δυνατή που στέκεται γερά στα πόδια της, ξανακοιτά στα ίσια τους ευρωπαίους εταίρους, στηρίζει και στηρίζεται στα παιδιά της και θα δημιουργήσει σύντομα ένα πλατύ πλειοψηφικό, κοινωνικό ρεύμα.
Η αξιοπιστία της Νέας Νέας Δημοκρατίας ξαναχτίζεται με κόπο πάνω στις νέες ιδέες, τις ανατρεπτικές προτάσεις και στα πρόσωπα που θα τις ενσαρκώνουν. Τα στέρεα σπίτια χρειάζονται και γερά θεμέλια. Ας μην βιαζόμαστε…»

Κατά καιρούς έχετε προτείνει να υπάρξει μια ενιαία στάση όλων των φορέων του νομού για το αναπτυξιακό του μέλλον; Γιατί κατά τη γνώμη σας δεν είχε ανταπόκριση αυτή η πρόταση;
«Διότι, δυστυχώς, οι πολιτικοί που βρίσκονται στα πράγματα στην πατρίδα μας δεν θέλουν ν’ αλλάξει τίποτα. Δεν θέλουν να πάρει μπρος ο γίγαντας που λέγεται Αιτωλοακαρνανία, γιατί οι ίδιοι θα χάσουν τα οφίτσιά τους και τις μικροεξουσίες τους…»

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας περιγράψετε τους προσωπικούς πολιτικούς στόχους;
«Ο πολιτικός μου στόχος ήταν και είναι να συμμετέχω με το λόγο και τη δουλειά μου στην προσπάθεια ανατροπής αυτού του παρακμειακού, πολιτικάντικου μοντέλου που οδήγησε την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής και την Αιτωλοακαρνανία στην υπανάπτυξη και στη στασιμότητα.»