Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Εργασιακός μεσαίωνας για τους "σεκιουριτάδες" στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου


Στο δρόμο 8 εργαζόμενοι στη φύλαξη του Νοσοκομείου Μεσολογγίου

Στην ανεργία βρέθηκαν με τον ερχομό του 2011 οι οχτώ εργαζόμενοι στην ιδιωτική εταιρεία φύλαξης του νοσοκομείου Μεσολογγίου, καθώς την «εργολαβία» ανέλαβε άλλη εταιρεία.
Παρά την πρακτική που ακολουθούταν για αρκετά χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο νέος «εργολάβος» έκανε πρόταση στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται αλλά με μειωμένες αποδοχές.
Συγκεκριμένα πρότεινε να εργάζονται με ωριαία αποζημίωση ύψους 2€!!! Πρόταση η οποία όπως είναι προφανές δεν έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας…



Ταυτόχρονα όμως δημιουργείται ζήτημα για το συγκεκριμένο θέμα και για την πρακτική που ακολουθείται με τις συμβάσεις που συνάπτουν τα νοσοκομεία με τις εταιρείες φύλαξης.
Ζήτημα που έχει να κάνει με την τήρηση της εργαατικής νομοθεσίας αφού διαπιστώνουμε ότι τα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται στο βωμό είτε της «περιστολής» των δαπανών είτε του κέρδους για τους εργολάβους.
Και το πρόβλημα εντοπίζεται στο ότι από την πλευρά του υπουργείου δεν έχει καθοριστεί το ελάχιστο «πλαφόν» για την σύναψη αυτών των συμβάσεων ώστε οι εργαζόμενοι στις εταιρείες φύλαξης των νοσοκομείων να απολαμβάνουν τα εργασιακά τους δικαιώματα.
Έτσι χωρίς υπερβολή οι εργαζόμενοι αυτοί βιώνουν έναν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα αφού εργάζονται σε συνθήκης πλήρους ισοπέδωσης της προσωπικής τους αξιοπρέπειας. Αφού καμιά επιπλέον αποζημίωση δεν τους καταβάλλεται για τη νυχτερινή τους εργασία ή σε εξαιρέσιμες ημέρες, ενώ το ημερομίσθιό τους πολλές φορές είναι κατά πολύ κατώτερο από το προβλεπόμενο.
Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά όχι μόνο για το νοσοκομείο Μεσολογγίου αλλά και για άλλα νοσοκομεία αλλά δυστυχώς από την πλευρά του υπουργείου Υγείας επιδεικνύεται μια ένοχη αδράνεια και σιωπή, όμως για την κατάσταση αυτή, προκλητική είναι η σιωπή από την πλευρά των «λαλίστατων» πριν ένα περίπου χρόνο, σημερινών κυβερνητικών στελεχών….