Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Την απόσυρση διατάξεων του φορολογικού νομοσχεδίου ζητά το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας


Με απόφασή του το ΔΣ του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα σχετικά με το φορολογικό νομοσχέδιο:
«Με δεδομένο το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις της χώρας ολοένα και περισσότερο βυθίζονται σε βαθιά αβεβαιότητα και οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες της χώρας δεν είναι πλέον βέβαιοι ούτε καν για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι το έβδομο νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση για την φορολογική πολιτική της χώρας επικεντρώνεται σε θέματα για τα οποία υπάρχει ήδη αυστηρό πλαίσιο και απλά πρέπει να εφαρμοστεί.
Εκφράζει, παράλληλα την αντίθεσή του στις διατάξεις που αφορούν στην αυτόφωρη διαδικασία και τις ποινές φυλάκισης και ζητά την πλήρη απόσυρσή τους και όχι, απλά, την επαναδιατύπωσή τους.


Ο στόχος της πολιτείας πρέπει να είναι η δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για να ανακάμψει και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης η επιχειρηματικότητα. Αυτό που απαιτείται είναι άμεσα μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας, προκήρυξη προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ για τις ΜΜΕ και ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο που θα είναι σε γνώση των επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάγκη για τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας που απαιτεί από τον επιχειρηματία όταν προσφεύγει στα δικαστήρια να καταβάλει το υπέρογκο 50% της οφειλής, με αποτέλεσμα, ουσιαστικά, να τον αποκλείει από οποιαδήποτε απαίτηση και διεκδίκηση.
Η φορολογική νομοθεσία αν εφαρμοστεί είναι αρκετή και δεόντως αυστηρή για τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη στη παρούσα συγκυρία και όχι δαμόκλειο σπάθη να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του κάθε επαγγελματία.»