Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

"Σίγησε" το χρυσό κλαρίνο...




Η δημοτική μουσική μας, έγινε από προχθές φτωχότερη. O μεγάλος Αγρινιώτης κλαρινίστας Γιάννης Βασιλόπουλος, πέθανε την Παρασκευή στην Αθήνα, νικημένος από τον καρκίνο, σε ηλικία 73 ετών.
Το κλαρίνο του Γιάννη Βασιλόπουλου, που αντήχησε σε όλον τον κόσμο, ξεκινώντας από τις γειτονιές των τσιγγάνων του Αγρινίου, έπαψε από χθες να ηχεί μιας και ο καλύτερος κλαρινίστας της Ελλάδας, έφυγε από κοντά μας. Πλήθος κόσμου και κυρίως τσιγγάνοι είπαν χθες στο τελευταίο αντίο στο νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων..



Γεννημένος το 1939, στο Αγρίνιο, σε οικογένεια παραδοσιακών μουσικών, άρχισε να μαθαίνει κλαρίνο από 8 ετών. Ο πατέρας του, ονομαστός κλαρινίστας, υπήρξε ο πρώτος και τελευταίος δάσκαλός του. Ξεκίνησε επαγγελματική σταδιοδρομία σε ηλικία 15 ετών, στο Αγρίνιο και στη συνέχεια στην Αθήνα. Συνεργάστηκε με τα διασημότερα ονόματα της δημοτικής και της λαϊκής μουσικής, σε κέντρα και στη δισκογραφία. Φημίστηκε για το μοναδικό «ανατολίτικο» τρόπο του παιξίματός του και για τα σπάνια «ειδικά» μουσικά του προσόντα («αυτί» και «μνήμη»), που του επέτρεπαν, παρότι δεν ήξερε να διαβάζει νότες, να απομνημονεύει αμέσως οποιαδήποτε μουσική.
- Ο Βασιλόπουλος ανήκει σε πολύ μεγάλη οικογένεια μουσικών και θεωρείται ο σημαντικότερος κλαρινίστας του δημοτικού και λαϊκού τραγουδιού την τελευταία πεντηκονταετία. Έχει συμμετάσχει σε χιλιάδες δημόσιες εκτελέσεις και ηχογραφήσεις τραγουδιών, δημοτικών, λαϊκών και έντεχνων, με τους Στέλιο Καζαντζίδη, Γιώργο Παπασιδέρη, Τάκη Καρναβά, Γιώργο Νταλάρα, Ελένη Βιτάλη, Γλυκερία, κ.ά.
- Έγραψε πολλά τραγούδια. Συνεργάστηκε με τους γνωστότερους συνθέτες, μεταξύ των οποίων οι Β. Τσιτσάνης, Γ. Ζαμπέτας, Χ. Χάλαρης και Σ. Ξαρχάκος (είναι σολίστας στο ντοκιμαντέρ με μουσική του Ξαρχάκου «Η Ελλάδα της Μελίνας). Ταξίδεψε και έπαιξε για τους Έλληνες της Διασποράς στην Αυστραλία, την Ευρώπη και την Αμερική.
- Εκτός από τις συμμετοχές σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις, κυκλοφόρησαν αρκετοί δίσκοι στις 45 και 33 στροφές με σόλο του Γιάννη Βασιλόπουλου, από την Κολούμπια, τη Μίνως κ.ά., και, πιο πρόσφατα, από το Ντέφι (Χρυσό κλαρίνο: Αυτοσχεδιασμοί ψυχής).
- Ο Γιάννης Βασιλόπουλος είναι ο μουσικός που μετέφερε περήφανα και δημιουργικά την ελληνική παράδοση στη νεότερη εποχή με τα πνευμόνια, τα χείλη και τα δάχτυλά του, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στη διαμόρφωση της σύγχρονης λαϊκής μουσικής. Ο Βασιλόπουλος τίμησε τη μεγάλη οικογένεια των τσιγγάνων, αλλά η συνεισφορά του στον τόπο δεν είχε όρια: ήταν για την πατρίδα και για τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο.

Αναδημοσίευση από το Agriniopress.gr