Δευτέρα 25 Απριλίου 2011

Συναρπαστικές οι ιπποδρομίες στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου (VIDEO)



Για ακόμη μια χρονιά αναβίωσε το έθιμο των ιπποδρομιών στον Άγιο Γεώργιο Μεσολογγίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου και χιλιάδες κόσμου παρακολούθησαν τους αναβάτες να τρέχουν προς τιμή του Άη Γιώργη.
Έξω από το βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μεσολογγίου χιλιάδες κόσμου απόλαυσαν το συναρπαστικό θέαμα που προσέφεραν οι συμμετέχοντες στις ιπποδρομίες, θαυμάζοντας επίσης και τους εντυπωσιακούς δρόμωνες ίππους.
Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Τότε Τούρκοι και Έλληνες συμμετείχαν από κοινού στον αγώνα, με τον νικητή να παίρνει ως έπαθλο ένα στεφάνι φτιαγμένο με λουλούδια της άνοιξης, μία παράδοση που διατηρείται μέχρι και σήμερα.




Οι αναβάτες συμμετέχουν στις ιπποδρομίες με σκοπό να κερδίσουν το στεφάνι και κυρίως την ευλογία του Άη-Γιώργη που θα τους φυλάει όλο το χρόνο. Πολλά από τα άλογα που αγωνίστηκαν στις σημερινές ιπποδρομίες παλαιότερα αγωνιζόταν με επιτυχία στον Ελληνικό Ιππόδρομο.
Μεγάλος νικητής στην κατηγορία των δρόμωνων ίππων ήταν ο ίππος Ρικάρντο με αναβάτη τον Χαράλαμπο Κούτσικο από τον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου, επίσης πραγματοποιήθηκε και μια ιπποδρομία με συμμετοχή ντόπιων ίππων στην οποία νικητής αναδείχτηκε ο Χρήστος Γεωργίου από τον Άγ. Γεώργιο..