Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Καθολική αντίδραση για το Κέντρο Κράτησης στην Αμφιλοχία


Στο άκουσμα αυτής της ανακοίνωσης για ίδρυση Κέντρου Κράτησης Μεταναστών στην Αμφιλοχία ήδη προκαλείται θύελλα αντιδράσεων και από την πλευρά του δήμου Αμφιλοχίας τονίζεται ότι «η απόφαση αυτή δεν μπορεί να υλοποιηθεί», νεω προγραμματίζεται συνάντηση των τοπικών παραγόντων με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Όθωνα.
Πρώτος τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε ο βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης ο οποίος δήλωσε στο Agrinionet:  «Η ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας δεν θα προέλθει από τα κέντρα υποδοχής μεταναστών.
Ενέργειες τέτοιου είδους χωρίς τη συζήτηση με εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, όχι μόνο δεν θα υλοποιηθούν αλλά θα εκθέσουν άμεσα και αυτούς που αποφάσισαν ερήμην τους.
 Ζητώ άμεσα την ανάκληση μιας τέτοιας απόφασης γιατί θα δημιουργήσει σοβαρότατες κοινωνικές αντιδράσεις.»
Την ανάκληση της απόφασης ζητά με δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Καραπάνος ο οποίος τονίζει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αφού έδωσε … «αναπτυξιακή προοπτική» και αφού  …«έλυσε» σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα της Αιτωλοακαρνανίας και ειδικά του Βάλτου και του Ξηρόμερου όπως πχ. της μόλυνσης του Αμβρακικού, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά απολύτως συζήτηση με τους τοπικούς φορείς της αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε την ίδρυση κέντρου φιλοξενίας μεταναστών στην Αμφιλοχία.
Ο χώρος που επελέγη είναι από τα πλέον εγκαταλειμμένα στρατόπεδα των ενόπλων μας δυνάμεων, με εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούταν για αποθήκες πυρομαχικών, ενώ δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές για την αξιοπρεπή φιλοξενία των μεταναστών.
Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να ανακαλέσει τον σχεδιασμό αυτό, αναζητώντας χώρους εκεί όπου πραγματικά υπάρχει το πρόβλημα, καθώς είναι βέβαιο ότι με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση βάζει την Αιτωλοακαρνανία στην «κορνίζα» του Μεταναστευτικού, την στιγμή που η περιοχή δεν αντιμετώπιζε αυτό το ζήτημα.»



Σε δήλωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος, Γιώργος Τσόγκας χαρακτηρίζει επικύνδινη την απόφαση: «Καμιά περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής του Βάλτου αλλά και του Ξηρομέρου δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.
Xωρίς ίχνος εμπάθειας και ρατσισμού, αλλά με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπατριώτες μου δηλώνω ρητά ότι τέτοιου είδους «δηλώσεις» και υποδείξεις μας βρίσκουν απέναντι.
Ήδη η περιοχή μας βιώνει την οικονομική καθίζηση.
Η ερήμωση της υπαίθρου είναι εμφανής σε όλα τα χωριά μας και η ανασφάλεια από την ελλιπή αστυνόμευση κάνουν το κλίμα όλο και ποιο εκρηκτικό.
Μια τέτοιου είδους απόφαση από το Υπουργείο προστασίας του πολίτη θα ήταν τουλάχιστον επικίνδυνη για τον κοινωνικό ιστό της περιοχής.
Μια περιοχή η οποία ουδέποτε στηρίχτηκε οικονομικά από μεγάλα στρατόπεδα ή σχολές Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ακόμα περιμένουμε την σχολή γαλακτοκομίας)
Και αντ’ αυτού αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε το πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος το οποίο εποφθαλμιά η Ήπειρος.
Κλείνοντας και θέλοντας να προλάβω όσους θα μιλήσουν για ευαισθησίες και ανθρωπιστικούς λόγους να θυμίσω μόνο ότι το συγκεκριμένο στρατόπεδο εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται ως αποθήκη πυρομαχικών είναι παμπάλαιο και δεν έχει κανενός είδους κτηριακές εγκαταστάσεις ώστε να γίνει κέντρο υποδοχής ανθρώπινων ψυχών και δη ταλαιπωρημένων