Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Να σταματήσει η «δαιμονοποίηση» της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα


·          Του Νίκου Καραπάνου, Υποψήφιου βουλευτή της Ν.Δ. στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας και εκλεγμένου γραμματέα ΕΚΟ Εμπορίου της Ν.Δ.

ANAMΦIBOΛA την περίοδο που διανύουμε ο ιστορικός του μέλλοντος θα τη χαρακτηρίσει ως την πλέον «μαύρη» για το ελληνικό εμπόριο, σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων του. Το γιατί είναι αυτονόητο. Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι το εάν υπάρχει δυνατότητα αναστροφής αυτής της κατάστασης και κυρίως το πώς.
Η Ν.Δ., με την υπεύθυνη πολιτική στάση που διαχρονικά κρατά για όλα τα θέματα της χώρας, πριν έναν χρόνο είχε τονίσει και αναδείξει τα αδιέξοδα του μνημονίου και γι'Α αυτό άλλωστε το καταψήφισε.
Ταυτόχρονα. πριν έναν χρόνο ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς είχε παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία δεν εισακούστηκε σε κανένα της σημείο από την κυβέρνηση.
Έναν χρόνο μετά ήρθε δυστυχώς, η δικαίωση για τα όσα είχαμε υποστηρίξει ως κόμμα. Και πάλι το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ., με την καθοδήγηση του προέδρου μας, Αντώνη Σαμαρά, επεξεργάστηκε και παρουσίασε νέα πρόταση.
Μια πρόταση που στοχεύει στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Επιγραμματικά να επαναλάβουμε τους άξονες αυτής της πρότασης:



  • Μείωση φορολογικών συντελεστών: Συντελεστής κερδών 15% για όλες τις εταιρίες. Φορολόγηση στα μερίσματα στο 15% από το 25%.
  • Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 45% στο 40% και σε τρία χρόνια στο 30%.
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 19% για την υψηλή κατηγορία. Από το 13% στο 9% και στο 4,5% για κλάδους όπως ο τουρισμός.
  • Αφαίρεση σε δύο χρόνια του ειδικού φόρου που επέβαλε το ΠΑΣΟΚ στα καύσιμα.
  • Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25%.
  • Κατάργηση του «πόθεν έσχες» για οποιαδήποτε κατοικία και καμιά αύξηση στις αντικειμενικές αξίες.
  • Επιλογή φορολόγησης των μικρομεσαίων είτε με τεκμαρτό τρόπο είτε με τον σημερινό.

Επειδή προσωπικά προέρχομαι από τον επιχειρηματικό χώρο και μάλιστα είμαι αυτοδημιούργητος, εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει η «δαιμονοποίηση» της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα.
Και θα πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό και καθολικά αποδεκτό ότι οι μικρομεσαίοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν με τη δέουσα σοβαρότητα από την πολιτεία.
Όμως κυβέρνηση σήμερα δεν είναι η Ν.Δ. αλλά το ΠΑΣΟΚ και έτσι θα πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί να αναθεωρήσουν πολλές στρεβλώσεις και να άρουν μια σειρά αποτρεπτικών εμποδίων που παρατηρούνται στα χρηματοδοτικά «εργαλεία» του επιχειρηματικού κόσμου και αναφέρομαι στο ΕΣΠΑ και τον επενδυτικό νόμο.
Και για να γίνω συγκεκριμένος θα αναφέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Στη Δυτική Ελλάδα υποβλήθηκαν και από τους τρεις νομούς της περιφέρειας (Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία) τέσσερις μόνο προτάσεις, από τις οποίες εγκρίθηκε μόνο η μία.
Αυτό συνέβη, διότι στα κριτήρια που έχουν τεθεί για υπαγωγή σχεδίων στον επενδυτικό νόμο δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ σημαντικοί παραγωγικοί τομείς όπως η τυποποίηση αγροτικών προϊόντων αποκλείονται.
Επομένως, γίνεται σαφές ότι η αρνητική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο εμπορικός κόσμος δεν είναι μόνο αποτέλεσμα των συνεπειών του μνημονίου, αλλά και μιας σειράς λανθασμένων επιμέρους κυβερνητικών αποφάσεων και επιλογών.

Ως κόμμα, μην υπολογίζοντας το πολιτικό κόστος, συναινέσαμε σε πολλές μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση, διότι όπως τόνισε η Ν.Δ., ήταν, είναι και θα είναι η υπεύθυνη πολιτική δύναμη της χώρας.


Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΕΞΠΡΕΣ» (Σάββατο 11/6/2011)