Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Κοιτίδα φοιτητικής πρωτοβουλίας το τμήμα ΕΠΔΟ του ΤΕΙ Μεσολογγίου


Το Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής στη Διοίκηση και Οικονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου ιδρύθηκε το 1999 και αποτελεί το πρώτο τμήμα στα ΤΕΙ που ασχολήθηκε με θέματα Πληροφορικής και Διοίκησης-Οικονομίας. Από τότε το μοντέλο του αποτέλεσε «πιλότο» και για άλλα ιδρύματα, αλλά αυτή τη στιγμή αποτελεί το μοναδικό τέτοιο τμήμα στην τεχνολογική εκπαίδευση που είναι πλήρως στελεχωμένο και ανεπτυγμένο.
Τα τελευταία χρόνια, το τμήμα έχει αναβαθμιστεί πλήρως προσφέροντας  πραγματική σύνδεση  με την αγορά εργασίας και το αντικείμενό του. Το αποτέλεσμα είναι μέσα στους κόλπους του να αναπτύσσεται μια έντονη φοιτητική δράση που με αφορμή τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών του τμήματος, αναπτύσσει εφαρμογές, που στις περισσότερες φορές, θα μπορούσαν να είναι και εμπορικές.
Η ύπαρξη εργαστηρίων που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, τις βάσεις δεδομένων  και τα δίκτυα, έχει προσελκύσει μια κρίσιμη μάζα φοιτητών η οποία επενδύει τον προσωπικό της χρόνο πάνω στο αντικείμενο της πληροφορικής στη διοίκηση και οικονομία. Η υλοποίηση τα τελευταία χρόνια, εσωτερικών σεμιναρίων,  με ιδίους πόρους του ΤΕΙ Μεσολογγίου πάνω σε τεχνολογίες αιχμής, έχει οδηγήσει σε μια σειρά εφαρμογών που ξεκίνησαν από την έμπνευση των φοιτητών, υποστηρίχθηκαν από τους καθηγητές του τμήματος και με την κατάλληλη αξιοποίηση των υποδομών του ιδρύματος έχουν ολοκληρωθεί και σε πολλές περιπτώσεις αξιοποιούνται από τους τελικούς τους αποδέκτες.



Να θυμίσουμε πέρυσι, μια αρχικά απλή προσέγγιση τεσσάρων φοιτητών της ΕΠΔΟ, οδήγησε στη δημιουργία ενός δικτυακού γρίφου, ενός παιχνιδιού που οι παίκτες του καλούταν να λύσουν μυστήρια για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της δοκιμασίας. Ο grifos4u.com έγινε θέμα σε πολλά μέσα στην Ελλάδα και αυτό που ξεκίνησε σαν ένα παιχνίδι στον ελεύθερο χρόνο κάποιων φοιτητών έγινε παιχνίδι για πολλούς νέους (και όχι μόνο) στην Ελλάδα.
Μέσα από το μεράκι των φοιτητών και την ενασχόλησή τους με τις νέες τεχνολογίες, οι ίδιοι έφτιαξαν εφαρμογές για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους, όπως τη δικτυακή εφαρμογή Vgikan!, που ενημερώνει με email και SMS τους φοιτητές όποτε ανακοινώνεται ένας νέος βαθμός στο ηλεκτρονικό σύστημα των βαθμολογιών του ιδρύματος. Σε πολλές περιπτώσεις και οι ίδιοι φοιτητές αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις αδυναμίες τους, όπως στην περίπτωση της εφαρμογής που υλοποίησε ένα φοιτητής και βρίσκεται πια εγκατεστημένη στο facebook και με τον τίτλο «Τα χάλια μας» ενημερώνει τους εγγεγραμμένους φοιτητές για τις επιδόσεις τους σε όλα τα μαθήματα που έχουν δηλώσει.
Αλλά και πολλές φορές οι ίδιοι φοιτητές έχουν υλοποιήσει εφαρμογές που έχουν λύσει προβλήματα κοινωνικών και άλλων φορέων της ευρύτερης περιοχής.  Το Πληροφοριακό Σύστημα για την υποστήριξη του έργου της ιατρικής παρακολούθησης και της διάγνωσης των περιστατικών που αφορούν παιδιά και έφηβους με αναπτυξιακές διαταραχές στην Εταιρία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας, η ιστοσελίδα του Αι Σημιού, οι ιστοσελίδες σε επτά σχολεία της περιοχής, η ιστοσελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης του Μεσολογγίου, η ανάπτυξη ιστότοπου για την ανάδειξη του Μουσείου Χαρακτικής της Βάσως Κατράκη και άλλα πολλά είναι μερικά από τα αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται στο τμήμα τα τελευταία χρόνια και έχει δημιουργήσει πολύ δυνατές κοινότητες φοιτητών.
Εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα, όπως σύστημα ενημέρωσης βαθμολογιών σε iphone, σύστημα ενημέρωσης για αθλητικά νέα σε windows phone 7 αλλά και άλλες μικρότερες εφαρμογές είναι τα αντικείμενα της καθημερινής ενασχόλησης των φοιτητών σε θέματα τεχνολογίας.
Η Διοίκηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου έχει επενδύσει και στο τμήμα ΕΠΔΟ για την ανάπτυξη του ιδρύματος, προσφέροντας άρτια τεχνολογική υποδομή τόσο στα εκπαιδευτικά όσο και στα ερευνητικά εργαστήρια που υπάρχουν στο τμήμα. Και οι φοιτητές έχουν εκτιμήσει αυτή την προσπάθεια και πραγματικά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο για την εκπαίδευσή τους τρόπο αυτή την εμπιστοσύνη που τους έχει δείξει.
Μέσα στο τμήμα ΕΠΔΟ λειτουργεί κοινότητα φοιτητών ανοιχτού κώδικα, αλλά και κοινότητα Microsoft οι οποίες μάλιστα αλληλεπιδρούν και ανταλλάσουν απόψεις. Παράλληλα υπάρχει και μια κοινότητα φοιτητών που τα τρία χρόνια ασχολείται με θέματα δικτυακού μάρκετινγκ συμμετέχοντας για τρία συνεχόμενα έτη στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Google όπου οι επιδόσεις τους έχουν κατατάξει το ΤΕΙ Μεσολογγίου στις κορυφαίες θέσεις ευρωπαϊκά σε θέματα internet marketing. Ήδη άτομα της ομάδας αυτής έχουν δεχτεί προτάσεις από ελληνικές εταιρίες για απασχόλησή τους στο αντικείμενο αυτό, ενώ δύο άλλα άτομα απασχολούνται ήδη σε εταιρίες στη Δανία και το Βέλγιο στα πλαίσια της πρακτικής τους άσκησης.
Το τμήμα ΕΠΔΟ έχει αγκαλιάσει όλες αυτές και άλλες πολλές ακόμη πρωτοβουλίες που πρόκειται να δουν το φως της δημοσιότητας στους επόμενους μήνες. Μέσα σε ένα κλίμα ακαδημαϊκής άμιλλας και με το βλέμμα προσηλωμένο στις ανάγκες της αγοράς χτίζει επαγγελματίες και επιστήμονες.